Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 28.02.2018 18:38:07

Mednarodni olimpijski komite ukinil suspenz Rusiji! Tu pa je kronološki pregled sistemskih kršitev dopinga

Reuters
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je ukinil suspenz ruskemu komiteju, izrečen pred slabimi tremi meseci. Ruski olimpijski komite je s tem vnovič polnopravni član olimpijske družine, so danes potrdili v Moskvi.

Mok je ruski olimpijski komite suspendiral 5. decembra. Razlog je bil sistemski doping v Rusiji med igrami v Sočiju 2014 in v Pyeongchangu 2018 so ruski športniki nastopali brez nacionalnih simbolov pod okriljem zastave Moka.

"Ruski olimpijski komite ima vrnjene vse pravice in dolžnosti. Za nas je ta odločitev zelo pomembna," je novico za rusko televizijo pokomentiral predsednik ruskega komiteja Aleksander Žukov.

Rusi so v Pyeongchangu osvojili dve zlati, šest srebrnih in devet bronastih odličij. Najbolj bo v spominu ostalo olimpijsko zlato v hokeju, kjer so po zmagi sicer zaigrali himno Moka, ruski hokejisti pa so vseeno odpeli svojo nacionalno. V Pyeongchangu je skupaj nastopilo 168 ruskih športnikov, žal pa sta dva med njimi padla na dopinških testih.

Sprva je bilo načrtovano, da ruski olimpijski komite vse pravice dobi vrnjene že zadnji dan iger in da bo Rusija na zaključni prireditvi vkorakala na stadion pod svojo zastavo, a prav omenjena dopinška primera naj bi bila glavni razlog, da je Mok suspenz podaljšal do danes.

A vnovič gre pričakovati ostre kritike na današnjo potezo Moka. Nekatere vodilne protidopinške agencije na svetu so bile že med igrami proti ukinitvi suspenza, saj so prepričani, da bi morali pred tem razrešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z dopingom pred štirimi leti. "To bo le kratkoročen dogovor. Odnos Moka do tega vprašanja se je od slabega razvil v slabšega," so že ob koncu iger v sporočilu za javnost zapisali predstavniki teh agencij.

Rusija je zaradi afere v Sočiju plačala tudi denarno kazen v višini 15 milijonov dolarjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pohvalil dosežke ruskih športnikov, upoštevajoč ostre sankcije mednarodnih športnih organizacij, posebej vesel je bil zmage hokejskega moštva, ki je na podelitvi kolajn zapela rusko himno, čeprav je v dvorani igrala nevtralna olimpijska.

"Rusom lahko odvzamejo marsikaj, a karakterja nikakor," je Putin dejal na današnjem sprejemu ruskih športnikov v Moskvi. "Rusija se je iz tega veliko naučila, tako sodelovanja z mednarodnimi športnimi organizacijami kot tudi glede organizacije športa v lastni državi," je še dejal Putin. Po njegovem mnenju mora mednarodni boj proti dopingu postati bolj pošten in transparenten. Kljub številnim dokazom se ruski šport čuti neupravičeno postavljen pred zid.

KRONOLOŠKI PREGLED SISTEMSKEGA RUSKEGA DOPINGA

3. DECEMBER 2014 - Nemški ARD trdi, da je Rusija izvajala sistemski doping, prikrivala pozitivne dopinške vzorce s pomočjo korupcije v ruskem športu. Pri ARD so kot dokaz priložili skrivne posnetke in pričevanje oseb, vpletenih v dopinški program.

9. NOVEMBER 2015 - Neodvisna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo vodita Richard McLaren in Dick Pound, objavi poročilo in Rusijo obtoži sistemskega dopinga v vrhunskem športu. Obenem priporoči Mednarodni atletski zvezi (IAAF), naj suspendira Rusijo z vseh tekmovanj, petim atletom in njihovim trenerjem pa izreče dosmrtne prepovedi delovanja v športu.

13. NOVEMBER 2015 - IAAF začasno suspendira Rusijo z vseh tekmovanj pod njenim okriljem.

17. JUNIJ 2016 - IAAF izreče Rusiji prepoved nastopanja na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016. A obenem doda, da bodo športniki, ki bodo dokazali, da so "čisti", vseeno lahko nastopili v Riu kot "nevtralni tekmovalci".

18. JULIJ 2016 - V prvem poročilu McLarna piše, da je na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 deloval dopinški sistem s podporo ruske vlade, s pomočjo katerega so Rusi manipulirali z odvzetimi dopinškimi vzorci. Vir za preiskavo je bil nekdanji vodja moskovskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov, ki je razkril podrobnosti, kako so Rusi v laboratoriju skupaj z rusko protidopinško agencijo Rusado prikrivali pozitivne dopinške vzorce.

24. JULIJ 2016 - Mednarodni olimpijski komite (Mok) se odloči, da ne bo vsem ruskim športnikom prepovedal nastopa v Riu, za nameček pa odločitve o suspenzu prepusti posameznim krovnim športnim zvezam, ki morajo oceniti potencialne ruske olimpijce ter jih podvreči strogim merilom. Približno 280 ruskih športnikov nato vseeno nastopi na OI v Riu 2016.

9. DECEMBER - V drugem delu McLarnovega poročila piše, da so ruski športniki lahko nastopali na poletnih, zimskih in paraolimpijskih igrah zahvaljujoč "veliki istitucionalni zaroti". Več kot 1000 ruskih športnikov je vpletenih v obširen dopinški program v Rusiji, nad katerim bdi in ga tudi financira država, piše v poročilu.

1. NOVEMBER 2017 - Ruska smučarska tekača Aleksander Legkov in Jevgenij Belov ostaneta brez dosežkov v Sočiju 2014 ter prejmeta prepoved nastopanja na vseh naslednjih OI, odloči komisija Moka. Posebno komisijo vodi Denis Oswald, ukvarja pa se s posameznimi primeri ruskih športnikov. Skupno sankcije doletijo 43 ruskih športnikov.

5. DECEMBER 2017 - Mok suspendira ruski olimpijski komite z ZOI v Pyeongchangu, vendar doda, da bodo posamezni ruski športniki v Južni Koreji lahko nastopili, če bodo uspešno opravili strog protidopinški program Moka.

9. JANUAR 2018 - Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani potrdi, da je prejelo pritožbe 42 od skupno 43 kaznovanih ruskih športnikov, postopki pa se bodo začeli pri 39 športnikih.

19. JANUAR 2018 - Mok objavi, da 111 ruskih športnikov ni izpolnilo kriterijev za nastop v Pyeongchangu. Med njimi so tudi šestkratni olimpijski prvak v hitrostnem drsanju Viktor Ahn, biatlonski zvezdnik Anton Šipulin in smučarski tekač Sergej Ustjugov.

27. JANUAR 2018 - Mok je potrdil, da je 169 ruskim športnikom izdal povabilo za nastop v Južni Koreji, kjer pa bodo nastopili kot "olimpijski športniki iz Rusije" pod olimpijsko zastavo. Med njimi se hitrostna drsalka Olga Graf odpove vabilu v znak solidarnosti z drugimi, ki so ostali suspendirani.

1. FEBRUAR 2018 - Cas zaradi "nezadostnih dokazov" prekliče dosmrtne dopinške suspenze 28 ruskim športnikom (od skupno 43), ki jih je po dopinški aferi v Sočiju 2014 suspendiral Mok. Poleg tega še 11 športnikom skrajša dopinški suspenz le na ZOI v Pyeongchangu, njihovi dosežki iz Sočija 2014 ostanejo izničeni.

5. FEBRUAR 2018 - Mok zavrne prošnje 13 ruskih športnikov in dveh nekdanjih športnikov, zdaj trenerjev (iz skupine 28) za nastop na ZOI v Pyeongchangu.

6. FEBRUAR 2018 - Cas sporoči, da se je 32 Rusov (iz skupine 111 športnikov, ki so prvotno ostali brez povabila za ZOI) pritožilo na odločitev Moka in želijo nastopiti v Pyeongchangu.

7. FEBRUAR 2018 - Cas sporoči, da se je 13 ruskih športnikov ter dva trenerja pritožilo na odločitev Moka iz 5. februarja.

8. FEBRUAR 2018 - Še nadaljnjih šest ruskih športnikov ter sedem spremljevalcev se pritoži na odločitev Moka, po kateri so ostali brez povabila, a jim Cas sporoči, da v njihovem primeru ni pristojen.

9. FEBRUAR 2018 - Cas manj kot devet ur pred slovesnim odprtjem ZOI v Pyeongchangu zavrne pritožbe skupno 47 ruskim športnikom (ki so se pritožili 6. in 7. februarja) in obrazloži, da "odločitve Moka, da omenjenih Rusov ne povabi na ZOI, ni moč razumeti kot sankcijo, temveč kot neustreznost oziroma neizpolnjevanje meril za nastop."

15. FEBRUAR 2018 - Mok je proti ruskemu igralec curlinga Aleksandru Krušelnicki, ki je na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu tekmoval v mešanih parih, uvedel disciplinski postopek zaradi domnevnega dopinga, testi so namreč pokazali prisotnosti meldonija v njegovem telesu. Krušelnicki je 22. februarja priznal prekršek, a zanikal, da je šlo za namerno uporabo poživil. Sprejel je takojšen suspenz z iger in vrnil bronasto medaljo.

23. FEBRUAR 2018 - Na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je bila na testu za doping pozitivna tekmovalka v bobu Nadežda Sergejeva, ki je v tekmovanju z bobu dvosedu pristala na 12. mestu. Njen test iz 18. februarja je vseboval sledi prepovedanega trimetazidina, ki se uporablja denimo pri zdravljenju angine pektoris, dobro pa je poznana tudi med nekaterimi športniki, saj poveča izrabo kisika v telesu

24. FEBRUAR 2018 - Ruski olimpijski komite je potrdil, da je Moku plačal 15 milijonov dolarjev kazni zaradi dopinške afere v Sočiju.

25. FEBRUAR 2018 - Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na zasedanju v Pyeongchangu predlagal, da se Rusiji suspenz zaradi sistematičnega dopinga v državi v obdobju iger v Sočiju 2014 ukine šele po koncu zimskih iger. Dokončno odločitev je nato potrdilo še predsedstvo Moka.

28. FEBRUAR 2018 - Mok je tudi uradno ukinil suspenz ruskemu komiteju, ki je tako znova postal polnopravni član olimpijske družine. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem dejal, da mora mednarodni boj proti dopingu postati bolj pošten in transparenten.

Značke: olimpizem, mok, rusija

Članki iz rubrike