Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Grega Videtič
Grega Videtič
0 23.12.2015 11:08:10

Peter Mankoč: Nočno življenje izkusil samo na reklami

Arsen Perić
Prav nič se ne bi zmotili, če bi dejali, da je Peter Mankoč eden najboljših evropskih plavalcev. Navsezadnje gre za edinega tekmovalca, ki je v kratkih bazenih kar devetkrat zapored osvojil naslov evropskega prvaka. Leta 2012 je končal uspešno tekmovalno kariero, a ostal v športu, v katerem je že vse od osmega leta starosti. Najprej se je v vlogi trenerja preizkusil v Turčiji, nato pa se je odločil svoje razkošno znanje širiti v Estoniji, kjer si je ustvaril tudi družino.

Zadnjo tekmo ste imeli decembra 2012, vendar kar nekaj časa ni bilo jasno, ali ste končali kariero. Se je bilo težko odločiti?
Vedel sem, da jo to moja zadnja velika tekma, potem pa sem si vzel še malce časa za razmislek. Ni bila pa to težka odločitev, seveda bi z veseljem še naprej plaval, vendar če nisem več konkurenčen najboljšim na svetu oziroma zmeraj težje, potem nima več smisla. Poleg tega se finančno ni več izšlo, vsako leto sem izgubil 10.000 evrov, da sem bil lahko v stiku z najboljšimi.

PETER MANKOČ
rojen: 4. julija 1978
država bivanja: Estonija (Talin)
šport: plavanje (trener)

Kako je prišlo do tega, da ste se odločili trenersko kariero nadaljevati v Estoniji?
Najprej sem dobil zelo dobro ponudbo iz Turčije, tako da sem nekaj časa preživel v Ankari. Tam sem bil glavni trener olimpijskega plavalnega centra, edino, česar so se držali, so bile finance, vse ostalo pa ni bilo tako, kot smo se dogovorili. Zaradi tega sem se odločil, da bom sprejel ponudbo iz Estonije, kamor sem se nato preselil tudi zaradi družinskih zadev. Z ženo, ki prihaja iz Estonije, sva namreč pričakovala otroka.

Kakšno vlogo imate v Estoniji?
V Estoniji nisem bil glavni trener, do poletja sem treniral njihove najboljše plavalce, za nadaljnje sodelovanje pa se z zvezo nismo uspeli dogovoriti. Zveza ni izpolnila svojih besed, plavalci pa niso bili pripravljeni spreminjati svojega ugodnega urnika. Ne bom rekel, da jaz nisem storil nobene napake, kar sem tudi priznal, bi pa morali svoje napake popraviti tudi zveza in plavalci. Na koncu smo ugotovili, da bi ta projekt težko izpeljali, njihovi najboljši pa so se vrnili tja, kjer so bili prej. Zveza bi še sodelovala, bomo pa videli, ali bomo našli skupni jezik.

Najbolj priljubljeni športi v Estoniji so verjetno nogomet, hokej, smučarski tek, kje je plavanje?
Hokeja nisem nikjer zasledil, kar zadeva nogomet, je zelo priljubljena reprezentanca, ki ji posvečajo precej pozornosti, na televiziji pogosto prenašajo košarko, zelo priljubljeni so tudi nordijski teki in skoki. Čeprav v teh zimskih športih ne blestijo, jih imajo za nacionalni šport.

101-28-mankoc (obrez) re
Reuters

Ali se tam ukvarjate še s kakšnim športom?
Poskusili so me prepričati, da bi tekel na smučeh, vendar nad tem nisem ravno navdušen. Na višinskih pripravah sem se preizkusil tudi v smučarskem teku, ampak to je bilo le za trening. Da bi si jih kar tako nataknil na noge, me ne mika.

Kako ste se navadili na življenje v Estoniji?
Zdaj je v ospredju družina, prej sem zelo veliko delal. Življenje je v redu, pogrešam gore, malce me pa motita noč in dan. Konec maja oziroma junija je skoraj ves dan svetlo, pozimi pa utegne biti dolgo časa tema. Pogosto tudi piha, morda je vreme edina stvar, ki me moti, vendar bom že preživel.

Na bazenu in v fitnesu sem zasledil že veliko reklam za nočne klube in videti so super, ampak jaz na žalost še nisem imel časa, da bi izkusil nočno življenje.

Ste imeli kaj težav s komunikacijo?
Sporazumevamo se v angleščini, saj estonščina nima nobene zveze z indoevropskimi jeziki. Januarja, ko bom imel malce več časa, se bom začel učiti tudi ta jezik. Ko se pri ženi doma pogovarjajo v estonščini, če se zelo potrudim, približno vem, o čem govorijo. Da bi jaz govoril oziroma da bi razumel vse do potankosti, je vsaj za zdaj še nemogoče. Sicer pa pri 'estonskih' Estoncih angleščina ni problem, morda pri malce starejših, pri tistih, ki pa imajo bolj ruske korenine, je angleščina večji problem. Ampak pri njih je problem že estonščina.

Kakšno mesto je Talin?
Gre za dokaj moderno mesto, stari del je še malce večji kot Ljubljana, na splošno pa ima Talin več prebivalcev kot naša prestolnica. Novejši del ima številne moderne poslovne stolpnice, veliko hotelov in je zelo razkropljen. Po površini je tudi večji kot Ljubljana, ima veliko zelenja, kar mi je zelo všeč, nima pa nobenega hriba.

V katerem delu mesta živite?
Ko sva dobila otroka, sva se preselila bližje centra. Dolgo časa smo sicer iskali nekaj primernega, skoraj štiri mesece. Ne vem, kako oni preživijo, saj je povprečna plača nižja kot pri nas, najemnine pa so vsaj enako visoke. V kakšni razpadajoči podrtiji si nismo želeli biti, vse novogradnje so pa prodane. Veliko kupcev teh stanovanj prihaja iz skandinavskih držav, saj je za njih po upokojitvi v Estoniji precej cenejše življenje, vreme je malce bolj prijazno, še zmeraj so relativno blizu svoje države. Primerno stanovanje je tako kar težko najti.

Vas ljudje prepoznajo, če se sprehodite po mestu?
Ne, mene ne prepoznajo, prepoznajo pa ženo. Toda so bolj zadržani ljudje in te ne bodo kar tako ustavili na ulici.

Kako Estonci poznajo Slovenijo oziroma kako gledajo na vas kot na Slovenca?
Bolj slabo. Tudi tisti, ki so prišli na najino poroko v Slovenijo, so si jo predstavljali drugače. Načeloma je tako, da bolj ko je država južno od Estonije, slabše mnenje imajo ljudje o njej. Toda tisti, ki so prišli, so bili navdušeni.

Ste bili v Estoniji, ko sta nogometni reprezentanci igrali v kvalifikacijah za Euro 2016?
Zaradi obveznosti si nisem ogledal nobene tekme v živo, sem bil pa v času tekme v Talinu ravno pri ženinih starših, ki živijo v bližini stadiona, in se je slišalo vpitje. Seveda sem navijal za naše, njeni so bili za Estonijo.

Kakšni vozniki so Estonci?
Ceste imajo zelo uničene. Mi imamo v primerjavi z njimi zelo lepe ceste. Oni lahko pozimi vozijo z žebljički, kar dodobra uniči asfalt. Skoraj ne obstaja cesta, ki ne bi bila uničena. Za kolesarje je zelo slabo poskrbljeno, kar je tudi normalno, saj vremenske razmere niso najbolj prijazne do kolesarjev. Je pa velika razlika v tem, da so precej bolj uvidevni do pešcev. Takoj ko ob cesti opaziš pešca, se moraš ustaviti.

Kakšne so cene bencina?
Bencin je cenejši, po navadi liter stane malce manj kot en evro ali se giblje okoli enega evra.

Kakšen je vozni park v Estoniji?
V povprečju morda malce slabši kot pri nas, zaslediti je mogoče tudi kakšnega bentleyja ali drugega prestižnega jeklenega konjička.

Ste se v Estoniji morda srečali s kriminalom? Ste morda doživeli kakšno neprijetno izkušnjo, ki ni povezana s športom?
Niti ne, je pa res, da niti ne hodim veliko ven.

Se močno pozna gospodarska kriza? Je na ulicah dosti brezdomcev, beračev?
Tukaj je precej alkoholikov, veliko več kot pri nas, po drugi strani pa manj lokalov oziroma »kofetkanje« ni tako priljubljeno kot pri nas, morda tudi zaradi cen, saj so restavracije in gostilne dražje.

Kakšno je nočno življenje v Talinu?
Na bazenu in v fitnesu sem zasledil že veliko reklam za nočne klube in videti so super, vendar jaz na žalost še nisem imel časa, da bi izkusil nočno življenje. Žene ne morem pustiti doma z otrokom samo zato, da bi se šel zabavat. (smeh)

Peter Mankoč in Triin Aljand
Peter in Triin
Facebook

Kaj počnete, ko imate kakšen dan prosto?
Gremo na obisk k ženinim staršem ali na kakšno kosilo, kaj dosti prostih dni niti nisem imel na voljo. To je slaba stran trenerske službe, poleg tega se za zdaj še prilagajamo hčerki.

Ali dobite kakšen obisk iz Slovenije?
Kmalu po rojstvu so na obisk prišli moji starši, vsake toliko časa pa zaradi službenih obveznosti v Talin pride prijatelj, ki nas nato tudi obišče. Največji problem so letalske vozovnice, ki so zelo drage, poleg tega pa ni direktnega leta. Posledično za to pot potrebuješ skoraj ves dan.

Če vas kdo obišče, kam ga peljete, kaj se izplača videti?
Stari del mesta je zelo lep, imajo zelo lepa jezera, obala je tudi za obiskati, je pa res, da morje ni ravno toplo, je sicer manj slano kot pri nas. Če je lepo vreme, se da videti tudi vse do Helsinkov.

Estonska kuhinja. Ali obstaja kakšna jed, ki vam je še posebej pri srcu?
Slovenska kuhinja je precej boljša, nad njihovimi jedmi iz zelja in žolce nisem ravno najbolj navdušen. Znajo pa dobro pripraviti kakšne postrvi ali losose.

Ste morda v trgovinah naleteli na slovenske izdelke?
Videl sem slovensko sol, pa še kakšen naš izdelek sem našel.

Kakšna je razlika v cenah, če jih primerjamo z našimi trgovinami in restavracijami?
Tukaj so trgovine, v katerih lahko kupuješ ceneje ali pa dražje kot pri nas. Tiste večje trgovine, ki so bolj založene in v katerih lahko kupiš tudi slovenske izdelke, so precej dražje. V navadnih trgovinah, kjer prodajajo osnovne stvari, kot so meso, sir, šunka in podobno, pa lahko kupuješ ceneje kot pri nas.

Tisti, ki so prišli na najino poroko, so si Slovenijo predstavljali drugače. Načeloma je pri Estoncih tako, da bolj ko je država južno od Estonije, slabše mnenje imajo o njej.

Ste spoznali kakšnega Slovenca v Estoniji?
Pri porodu sva naletela na slovensko pomočnico babice, ki je bila ravno v tistem trenutku na izmenjavi. Vem pa, da ima eden najboljših estonskih atletov, ki meče kopje, za ženo Slovenko, vendar se do zdaj še nismo uspeli srečati.

Morda poslušate estonsko glasbo?
Dve pesmi sta mi bili do zdaj v redu, ostalega pa tudi če ne bi slišal. (smeh). Njihova glasba se mi ne zdi melodična, medtem ko ženi je.

Ali ste že bili v kinu? Ali imajo sinhronizirane filme?
Kino je zelo drag, težko je dobiti vstopnice za manj kot deset evrov. Imajo takšen spored kot pri nas, torej najnovejše filme, je pa zanimivo videti, ker imajo dvojne podnapise, estonske in ruske.

Kakšne so Estonke?
Estonke imajo precej skandinavskih in slovanskih genov, po mojem mnenju so v povprečju zelo privlačne. V večini primerov so plavolaske, fantje pa si lahko na estonskih dekletih brez težav spočijejo oči.

Kaj vas je najbolj navdušilo v Estoniji?
Tehnološko so zelo napredni. Dobiš celo posebno kartico oziroma USB, prek katerega lahko urejaš stvari, kot da bi bil na upravni enoti. Zanimivo je tudi to, da imajo tukaj ženske leto in pol porodniškega dopusta, zelo veliko je bazenov, povsem nori so na savnanje. Skoraj vsi imajo savno v hiši, zelo pogoste so tudi na delovnih mestih.

Kako pri vas občutite rusko-ukrajinsko krizo in sirsko krizo?
Ne prav dosti. Edino, kar poudarjajo, je to, da ne bodo sprejeli nobenih tujcev. Toda tja nihče niti ne želi, saj Estonija ni dovolj bogata država, poleg tega tamkajšnje podnebje ni ravno najbolj prijazno. Nekaj je bilo tudi prepira glede nekega ruskega agenta, ki naj bi ga Estonci prijeli na estonski strani, ampak se je prah okoli tega hitro polegel.

Stari ste 37 let, kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Zdaj smo v Sloveniji, januarja pa bomo šli nazaj v Estonijo. Takrat se bomo z zvezo tudi pogovorili, kako in kaj za naprej, potem bomo pa videli. V Sloveniji ni nobene želje po sodelovanju, tako da tukaj nimam ničesar za početi, v Estoniji pa je želja, ampak moramo najti skupni jezik. Problem Estonije je podoben kot pri nas, saj se vsak drži svojega vrtička. Malce razmišljam tudi o Ameriki, kjer bi se lahko še kaj novega naučil in tudi pomagal.

Ste kdaj premišljevali o tem, da bi živeli v Estoniji?
Zaradi družinskih povezav bi z ženo seveda najraje živela v Estoniji ali Sloveniji, seveda pa se ne bi branila drugih držav. Sva prilagodljiva in precej bo odvisnega tudi od tega, kje bova dobila priložnost za delo, malce morava razmišljati tudi o tem, kje bi bilo najbolje za družino.

Članki iz rubrike