Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 05.06.2015 11:42:40

Tajfun in liga ABA: Rajši koga drugega

Vsaj za vodstvo Tajfuna je bilo slavja po osvojitvi naslova državnega prvaka hitro konec. Klicale so aktivnosti glede morebitnega nastopanja v ligi ABA, katerega pravico so si zagotovili s tem, ko so postali šampioni. Za zdaj se v klubu še vedno niso odločili, ali se bodo priključili jadranski druščini.

"50:50," je nekdanji predsednik upravnega odbora, zdaj njegov član in tudi direktor občinske uprave v Šentjurju Jože Palčnik v trenutkih, ko je bil parket šentjurske dvorane še ves polit od šampanjca, v njej pa je potekalo prešerno slavje, odgovoril na vprašanje, kakšne so možnosti, da bi se Tajfun odločil zaigrati v ligi ABA. Včeraj smo mu zastavili enako vprašanje. "Ne bi rekel, da je kaj drugače. Je pa zato veliko več dilem kot takrat," je dejal.

Osvojitev naslova prvaka seveda še ne pomeni avtomatičnega nastopanja v ligi ABA, temveč zgolj pridobitev pravice, da se zanj poteguješ. A moraš izpolnjevati pogoje, ki jih predte postavi vodstvo lige ABA. Šentjurčani so hitro spoznali, da so ti precej zahtevni. "Imeli smo sestanek z vodstvom lige ABA, na katerem so nam postavili precej ostre pogoje," je potrdil Palčnik, ki se z drugimi člani uprave hkrati pogovarja tudi s sponzorji oziroma potencialnimi sponzorji, s katerimi bi se spustili v zahtevni projekt. Palčnik trdi, da so v Tajfunu tako organizacijsko kot v športnem pogledu sposobni odgovoriti na zahteve lige ABA, a hkrati opozarja: "Nismo pa avanturisti in nikakor ne bomo šli v to, ne da bi imeli zagotovljena finančna sredstva."

tajfun
m24.si


V klubu so si postavili okvire, čez katere ne bodo šli oziroma znotraj katerih so po lastnem mnenju sposobni izpeljati stvari. "Moram reči, da so zadeve še odprte, tudi povsem možne. Res pa je, da nam postavljajo zelo trde pogoje glede konkurenčnosti ekipe, dolgoročnosti nastopanja ... Če gledamo s tega vidika, kdo pa bi lani oktobra rekel, da smo konkurenčni za osvojitev naslova slovenskega prvaka. Zagotovo smo sposobni zagotoviti dobro moštvo, prav tako organizacijo," je prepričan Palčnik. Ena od odprtih zadev je dvorana, v kateri naj bi Šentjurčani gostili jadranske tekmece, saj telovadnica OŠ Hruševec ni primerna. Vodstvu lige so ponudili bližnji Podčetrtek, kjer stoji praktično nov objekt, ki bi lahko sprejel okrog 2000 gledalcev.

"Pri ligi ABA ugotavljajo, da Podčetrtek ni primeren in sprejemljiv, kar nas je nekoliko presenetilo. Imamo še alternativo v Celju z dvorano Golovec, morda z Zlatorogom." Tudi nas preseneča, da dvorana v Podčetrtku ni primerna, saj vendar vemo, v kakšni igra denimo Metalac. Nekdanje skladišče, staro več desetletij, je vse kaj drugega kot prava dvorana, primerna za košarko. Palčnika smo kar naravnost vprašali, ali je dobil občutek, da se z zahtevnimi pogoji tlakuje pot do tega, da bi Tajfun odstopil od igranja v ligi in bi se naredil prostor za Olimpijo ter Helios. "Ne smem tako razmišljati. Nisem bil na sestanku, bila sta kolega iz upravnega odbora, ki pa sta morda res dobila občutek, da so stvari postavljali zelo deklarativno oziroma da bi morda v ligi raje videli koga drugega namesto nas. A tega ne bi problematiziral, dokler se vse ne ugotovi."

tajfun rogaska ap 7
Urška Peternel

Šentjurčani so dobili rok, do katerega se morajo odločiti, in sicer 22. junij. A morda se jim nazadnje niti ne bo treba odločati. Vemo, da Fiba pritiska na zveze, da v Ženevi nočejo več slišati za zdajšnjo ligo ABA in nacionalnim federacijam grozijo z ultimati. Slovenska zveza je zato klubom že poslala dopis, v katerem jih poziva, naj dobro premislijo, kako se bodo odločili glede igranja v ligi ABA. Od tega naj bi bila odvisna tudi usoda reprezentance. Palčnik poudarja, da je to še dodaten razlog, zaradi katerega razmišljajo, kaj jim je storiti. "Nikoli ne bi želeli škodovati slovenski košarki. Pri tem bomo skrajno previdni," je zaključil član upravnega odbora Tajfuna.

Članki iz rubrike