Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
05.06.2015 08:24:34
Deli članek:

LeBronovih 44 ni bilo dovolj

Reuters

V prvi finalni tekmi lige NBA je ekipa Golden State Warriors vknjižila zmago.

Najboljša ekipa rednega dela tekmovanja je v svoji dvorani po podaljšku s 108:100 premagala Cleveland Cavaliers in v seriji povedla z 1:0. Tudi drugo tekmo bo v noči na ponedeljek gostil Golden State.

Ekipa Golden State Warriors je svoj zadnji naslov prvaka lige NBA osvojila pred 40 leti, ko je v finalu s 4:0 v zmagah premagala Washington Bullets. To je do zdaj tudi edini naslov, ki ga je osvojila v Oaklandu, saj so do prvih dveh prišli še, ko so bili bojevniki domačini v Philadelphii. Na drugi strani je Cleveland Cavaliers do zdaj le enkrat igral v finalu končnice, pred osmimi leti je moral priznati premoč ekipe San Antonio Spurs.

Gostje iz Clevelanda so v prvo finalno tekmo končnice vstopili z manj nervoze in razpoloženim LeBron Jamesom, ki je bil med najbolj zaslužnimi, da so po prvi četrtini vodili z desetimi točkami prednosti. V domači ekipi so manjkale točke Stephena Curryja, vendar je imel najbolj koristen igralec rednega dela lige NBA največ zaslug, da so bojevniki z delnim izidom 14:2 v 15. minuti povedli za pet točk (41:36). Vseeno so na polčas s trojko J. R. Smitha s prednostjo treh točk odšli košarkarji Clevelanda.

Reuters

V nadaljevanju tekme si nobene ekipa ni priigrala občutnejše prednosti, 53 sekund pred koncem rednega dela tekme je s košem Curryja z 98:96 povedel Golden State, 20 sekund pozneje je bil Timofey Mozgov natančen s prostih metov in izid izenačil na 98:98. Ker ekipi do konca rednega dela tekme nista bili več natančni, je bil na sporedu podaljšek. V njem so gostje prvič in zadnjič zadeli šele dve sekundi pred koncem, ko je bil natančen LeBron James, medtem ko so domačini do takrat dosegli že deset točk in se veselili svoje prve zmage v letošnji finalni seriji končnice.

Reuters

S 44 točkami je bil najbolj učinkovit igralec tekme LeBron James, ki je imel tudi osem skokov in šest podaj, zadel pa je 18 od 38 metov iz igre. Na ta način je sicer dobil medsebojni dvoboj s Stephenom Curryjem, ki je bil s 26 točkami, osmimi podajami in dvema skokoma najbolj učinkovit igralec svoje ekipe, a je bila to za Jamesa kaj slaba tolažba. Za nameček se je po tekmi nad bolečinami v kolenu pritoževal Kyle Irving, ki je že prej izpustil dve finalni tekmi vzhodne konference. S 23 točkami je bil drugi najboljši strelec konjenikov, pri katerih so zatajili igralci s klopi, ki so skupaj dosegli le devet točk, medtem ko so v domači ekipi k zmagi prispevali 34 točk.

"Če Kyle, ki je iz garderobe prišel na berglah, ne bo več mogel igrati, bo to hud udarec za našo ekipo. Toda to ne bi smel biti razlog, da se predamo. Zdaj bomo morali še bolj stisniti zobe in igrati tudi zanj. Škoda, da nocoj nismo izkoristili svoje priložnosti, bili smo blizu zmage," je po tekmi dejal James.

Ob Curryju je bil v ekipi Golden State z 21 točkami najbolj razpoložen Klay Thompson, 15 jih je dosegel "rezervist" Andre Iguodala.

"Veliko zaslug za našo zmago je imel Iguodala, ki je eden najpametnejših obrambnih igralcev. Čeprav je James dosegel 44 točk, je Andre v obrambi opravil dobro delo," je svojega igralca pohvalil Steve Kerr, trener Golden State.

Reuters