Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
09.10.2024 22:20:08
Deli članek:

Luka Dončić in Dallas v ospredju, borila se bosta za najprestižnejše nagrade

Profimedia

Liga NBA je slaba dva tedna pred začetkom 79. sezone objavila odgovore tradicionalne ankete med generalnimi direktorji klubov.

Glavno vprašanje za anketirance se je seveda nanašalo na favorite za naslov prvaka in, če jim gre verjeti, bo Boston ubranil lovoriko in še 19. osvojil glavno nagrado. Kar 83 odstotkov vprašanih je Boston postavilo v ospredje, sledi Oklahoma City s 13 odstotki, na tretje mesto pa so postavili Dončićev Dallas (3%). Pred enim letom sta bila pri tem vprašanju povsem izenačena Boston in Denver, oba s tretjino možnosti.

Za slovensko košarkarsko javnost je bilo še bolj zanimivo vprašanje o kandidatih za naslov najkoristnejšega igralca lige (MVP). Luka Dončić je s 30 odstotki pristal na drugem mestu, več možnosti za prestižni naziv pa ima le Kanadčan iz vrst Oklahome Cityja Shai Gilgeous-Alexander (40%). Generalni direktorji so na tretje mesto postavili Joela Embiida, Nikolo Jokića in Jaysona Tatuma – vsem so prisodili po 7 odstotkov možnosti. Lani so na prvo mesto s 43 odstotki postavili Jokića.

Na vprašanje, katerega igralca bi angažirali, če bi bili vsi na voljo, ko bi hipotetično ustanovili novo franšizo, je večina izbrala Francoza Victorja Wembanyamo (77%), Dončić bi bil četrta izbira, na drugem in tretjem mestu pa sta Gilgeous-Alexander in Jokić.

Dončić je dobil največ glasov v kategorijah za igralca, zaradi katerega nasprotni trenerji najbolj prilagajajo igro svoje ekipe (pred Stephom Curryjam in Jokićem) in za najboljšega organizatorja igre v ligi (pred Gilgeousom-Alexandrom in Curryjem). Še v več drugih kategorijah so ga postavili v ospredje.

Med 50 vprašanji so generalni direktorji izbrali tudi ekipo, ki jo je najbolj zabavno gledati (Indiana), ekipo, ki ima najbolj izrazito prednost domačega igrišča (Denver), ekipo, za katero je najtežje predvideti uspešnost (Los Angeles Lakers), in ekipo, ki ima najbolj obetajočo mlado ekipo (Oklahoma City).