kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 07.04.2018 18:30:34

NIČ VEČ PRINC, AMPAK KRALJ! Številke ne lažejo, Dončić je kralj evropske košarke. KING DONKE!

Profimedia
Številke ne lažejo, Luka Dončićje šel tja, kamor pred njim ni šel še noben rojak.

Košarkarski biser Luka Dončić je postal prvi Slovenec, ki je redni del evrolige končal z najvišjim statističnim indeksom uspešnosti oziroma MVP, hkrati pa pri devetnajstih letih tudi najmlajši, odkar se učinkovitost meri prek seštevka vseh košarkarskih prvin.

Luka Dončić je imel v uvodnih tridesetih krogih povprečje 16,9 točke, 4,8 skoka, 4,6 podaje in 1,2 pridobljene žoge - indeks 22,7, Real Madrid pa je osvojil peto mesto, tako da se bo v četrtfinalu na tri zmage pomeril s Panathinaikosom.

Dončić je hkrati tretji strelec evrolige za Rusom Aleksejem Švedom (21,4) in Francozom Nandom de Colojem (17,1). Slednji je prav tako drugi po statističnem indeksom (20,2), tretji pa je Šved (20).

Evroliga priznanja za MVP rednega dela ne podeljuje, saj najboljšega igralca tekmovanja izbira le po zaključnem turnirju, ki bo letos od 18. do 20. maja v Beogradu. V zadnjih treh sezonah so to bili Sergio Llull, Nando de Colo in v sezoni 2014/15 Nemanja Bjelica.

Luka Dončić je bil v tej sezoni štirikrat MVP kroga, hkrati pa je imel petkrat statistični indeks 35 ali višji.

Slovenija bo imela poleg Dončića in Anthonyja Randolpha v končnici evrolige še enega predstavnika, Bena Udriha (na enajstih tekmah povprečje 11 minut in 3,2 točki), ki je z Žalgirisom osvojil šesto mesto, tako da se bo v četrtfinalu, ki se začne 17. in 18. aprila, pomeril s podprvakom Olympiacosom iz Pireja. Preostala para sta CSKA Moskva - Himki Moskva ter Fenerbahče Istanbul - Baskonia Vitoria.

Brose Bamberg (11-19), za katerega je Aleksej Nikolić povprečno igral dobrih dvanajst minut (2,6 točke), je evroligo končal na dvanajstem mestu, Crvena zvezda Alena Omića (8,4 točke, 3,9 skokov) je bila štirinajsta, zadnje šestnajsto mesto pa je zasedel Anadolu Efes Zorana Dragića, ki je se je februarja huje poškodoval, do tedaj pa je imel povprečje dobrih deset točk in bil januarja MVP kroga.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike