Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.12.2015 09:29:38
Deli članek:

Triglavanke po tekmi preobratov skočile na drugo mesto

Košarkarice kranjskega Triglava so se z zmago na derbiju 5. kroga državnega prvenstva za košarkarice zavihtele na drugo mesto prvenstvene lestvice. Čeprav so po polovici tekme vodile že z zajetno prednostjo, so se Grosupeljčanke vrnile v igro, povedle, a na koncu morale priznati premoč s 54:49.

Tekmo na nevtralnem terenu - zaradi menjave razsvetljave v dvorani Planina, sta ekipi gostovali v sosednjem Šenčurju, so v prvem polčasu tekmo večino časa nadzirale Kranjčanke. Te so po slabih štirih minutah povedle z 11:2, a so se Grosupeljčanke po začetni medlosti hitro pobrale in izid poravnale. Nov pobeg je nato ekipi v vlogi domačina uspel v prvih sedmih minutah drugega dela, ki ga je začel z nizom 10:0 (26:15), na odmor med polčasoma pa odšel s prednostjo 12 točk (31:19).

Grosupeljske košarkarice, ki so v prvih 20 minutah dosegle vsega 19 točk (od tega nova okrepitev Rebeka Abramovič 9), so v nadaljevanju tekmicam odgovorile z enako mero. 10 zaporednih točk jih je približalo na -4 (33:29), po le točki zaostanka pred zadnjo četrtino (36:35) pa so svoj trenutek doživele ob koncu 32. minute, ko je Abramovičeva, na koncu z 21 točkami najboljša strelka tekme, ekipo popeljala do vodstva z 38:36.

Sledile so izenačene minute igre, v katerih je rahlo pobudo držal dolenjski prvoligaš. Tako je bilo vse do zadnjih treh minut, v katerih je Triglav strnil svoje obrambne vrste, v napadu pa zaigral agresivneje. Kapetanka Živa Zdolšek je najprej s štirimi zaporednimi prostimi meti svojo ekipo popeljala do vodstva s 50:47, za tem pa s soigralkami Abramovičevo prisilila v dve izgubljeni žogi, ki ju je s košem za +5 (52:47) 24 sekund pred koncem kaznovala Manca Jelenc.

"Še drugič v tej sezoni smo ugnali favorizirane nasprotnice, čeprav v napadu nismo blesteli. Z izjemno borbenostjo ter dobro obrambo smo vseeno iztržili pozitiven rezultat. Celotni ekipi čestitam za zmago," je po tekmi povedal kranjski trener Gašper Sluga. Medtem se njegov kolega na klopi Grosupljega Slavko Duščak ni mogel ogniti slabo odigrane končnice, za katero je dejal: "Če bi v zaključku tekme, ko smo bili v vodstvu, napada, v katerih smo izgubili žogi, zaključili z metoma na koš, bi bil rezultat verjetno drugačen. Vseeno čestitke puncam za prikazano, na tem moramo graditi naprej."

ŠTAJERSKI DERBI CELJANKAM
Na preostali tekmi sta se v štajerski prestolnici pomerila Maribor in Athlete Celje. Domačinke so aktualnim prvakinjam, za katere je po vrnitvi s Švedske prvič v državnem prvenstvu zaigrala članska reprezentantka Tina Trebec, uspešno sledile več kot polovico tekme. Potem ko so ob koncu 15. minute vodile s 23:19, so na glavni odmor odšle z zaostankom dveh točk (23:25), pa nato v 26. minuti znova povedle za točko (35:34). To je aktualne slovenske prvakinje dokončno predramilo, sledil je niz 16:0 in rutiniran zaključek za zmago s 73:53.

V 6. krogu, ki bo na sporedu prihodnjo soboto, Triglav čaka nova težka preizkušnja. Tedaj bo že na kranjski Planini gostoval Athlete, Grosupeljčanke pa se bodo odpravile v Domžale. Z izjemo slednjih preostalo trojico med tednom čakajo še obveznosti v regionalni Ligi MŽRKL. Celjanke bodo v sredo v Zenici lovile nujno zmago proti Čeliku za napredovanje v Superligo top 6, prav tako pa boj z neposrednimi tekmicami za preboj med elito dan kasneje čaka Triglav, ki se bo na domačem parketu pomeril s sarajevskim Play Offom. Grosupeljčanke, ki so prave možnosti za uvrstitev med najboljše tri ekipe v skupini bolj ali manj že izgubile, bodo medtem v sredo gostovale v Skopju.