Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
19.02.2015 21:10:07
Deli članek:

Brata Dragić se selita v Miami

vszi

Vročica je nekaj minut pred deveto uro zvečer po slovenskem času dosegla vrhunec. Dobesedno in v simbolnem pomenu. Malo pred iztekom roka za igralske menjave v tej sezoni lige NBA sta se namreč Phoenix in Miami dogovorila za posel, v katerem se Goran Dragić seli na Florido k Vročici, skupaj z njim pa tja iz Sonc odhaja tudi brat Zoran.


Goran Dragić je v torek Phoenixu jasno povedal, da želi oditi in predložil seznam klubov, ki ga zanimajo, na njem so bila imena Los Angeles Lakersov, New Yorka, Miamija. V Phoenixu so najprej široko zazevali, ko pa so pogoltnili slino in se streznili od Dragićevega "udarca", so začeli tuhtati, kaj jim je narediti. Zaradi poteze Dragića, ki jih je presenetila in užalila, so razmišljali tudi o tem, da do poletja ne gre nikamor, verjetno bi ga nekateri naslednje mesece najraje posadili na klop, a na koncu so le sešteli dva in dva ter prišli do zaključka, da je bolje, če posel izpeljejo že zdaj.

Začeli so pogovore s Houstonom, Bostonom, Sacramentom, Oklahomo Cityjem, od katerih bi lahko ta trenutek iztržili več, kot pa poleti, ko bi Dragić odšel prost kot ptica. A ti klubi bi se vsi podajali v veliko tveganje, ker bi zdaj za Dragića Phoenixu nekaj oziroma nekoga morali dati, v zameno pa bi čez pol leta ostali brez tega in zelo verjetno tudi brez Dragića, ki je pač dal vedeti, da ga zanimajo le trije klubi in da drugje nima namena ostati dlje časa.

Edini adut ostalih, ki bi Dragića pripeljali zdaj, bi bila možnost, da mu poleti ponudijo petletno pogodbo, oni drugi, ki bi ga zasnubili takrat, pa po pravilih lige NBA zgolj štiriletno. Eno leto pogodbe pa v tem primeru lahko pomeni tudi 20 milijonov dolarjev ali še kakšnega več, kot so ocenjevali analitiki onstran luže.

Toda, če Dragić da vedeti, da denar ne igra tako pomembne vloge in da bo gledal predvsem na druge dejavnike, potem lahko interes snubcev hitro uplahne. In ko se je prvo zgodilo, se je začelo dogajati tudi drugo. Glavni Bostonov "kadrovik" Danny Ainge je včeraj že dal vedeti, da se takšnega tveganja ne gredo in da se Kelti umikajo s seznama interesentov, kmalu zatem so enako sporočili tudi iz Sacramenta, ki je sprva veljal za enega tistih klubov, ki bi lahko Phoenixu ponudil največ. In tako so drug za drugim odpadali vsi po vrsti. Prav nič nenavadna se ni zdela opcija, da bo Dragić poletje dočakal v Phoenixu.

MIAMI VSEENO ZAGRIZEL
O trojici Dragićevih izbranih klubov se ni toliko govorilo, pač v prepričanju, da zdaj niti nimajo resnega namena iti v akcijo. Zaradi nekaj mesecev, v katerih bi prej imeli na voljo usluge Dragića, bi namreč praktično v nič dali dodatne adute v rokah, ko pa bo Dragić kmalu povsem prost igralec. Predvsem pri Lakersih in New Yorku je bilo tako razmišljanje posebej izraženo, saj je pri obojih letošnja sezona "zavožena" in lahko le čakajo, da se konča ter začnejo razmišljati o naslednji(h). V Miamiju pa so se očitno na koncu vseeno odločili, da želijo tudi v tej sezoni še nekaj narediti in da je vredno iti po Dragića že zdaj. Na srečo Phoenixa, lahko rečemo. In posel je stekel ...

Najboljši slovenski košarkar bo tako odslej nosil dres Vročice, v paketu z njim pa je v Miami odšel tudi brat Zoran, ki pri Phoenixu praktični ni igral. Kaj vse je v zameno dobil Phoenix, v tem trenutku še ni jasno, saj so informacije o igralcih, ki naj bi iz Miamija odšli v Phoenix nasprotujoče, oziroma naj bi bili v posel vpleteni še nekateri klubi.

V vsakem primeru naj bi Miami ponudil dva izbora v prvem krogu nabora, poleg tega pa po eni verziji še Dannyja Grangerja, Norrisa Cola, Shawnea Williamsa in Justina Hamiltona, po drugi pa Norris Cola, Josha McRobertsa in Chrisa Andersena. A slednje niti ni tako pomembno, šteje le, da bosta starša Dragić zdaj svoja sinova obiskovala na Floridi.