Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
06.08.2014 08:55:15
Deli članek:

Dragić v sredi med pogajanji Bledsoea in poškodbo Georgea

Reuters

Kakšna prihodnost morebiti čaka našega izvrstnega košarkarja?

Zgodba o (ne)podaljšanju pogodbe organizatorja igre Erica Bledsoea s Phoenixom se počasi že vleče kot jara kača. Razplet je za slovenske ljubitelje košarke seveda posebej zanimiv tudi ali predvsem zaradi Gorana Dragića, ki igra na enakem položaju, in njegovega statusa v Phoenixu. Zgodba pa je zdaj dobila še novo dimenzijo, in sicer s hudo poškodbo Paula Georgea, najboljšega igralca Indiane, zaradi katere je vodstvo slednje takoj "agresivno" vstopilo na igralski trg. Prav najboljši slovenski košarkar naj bi bil možna tarča.

Bledsoe je po koncu zadnje sezone postal
zaščiten prosti igralec, kot naj bi v slovenščini približno zvenelo angleško poimenovanje "restricted free agent". To najbolj preprosto povedano pomeni, da ima Phoenix še vedno prednost pri njegovem angažiranju. Če na primer katerikoli klub pošlje ponudbo zanj, lahko Phoenix znesek izenači, in šele če tega ne stori, lahko Bledsoe podpiše za drug klub. Takoj po koncu zadnje sezone oziroma še pred njenim koncem so stekli pogovori glede podaljšanja, a zaključka še vedno ni, razlog je seveda denar


ŠTEVILKI LE OBRNJENI
Šaljivec bi rekel, da vodstvo Phoenixa in Bledsoe pri pogajanjih pravzaprav niti nista tako daleč narazen. Številki, ki ju ena stran ponuja, druga pa želi, sta enaki, le vrstni red je drugačen. Bledsoe oziroma njegov agent zahtevata 84 milijonov dolarjev za pet sezon, ki bi jih še preživel pri Soncih, slednja pa so na mizo dala ponudbo za štiri leta, v katerih bi prejel 48 milijonov dolarjev.

Bledsoe bi se šali najbrž bolj kislo nasmehnil, saj postaja vse bolj nervozen. Julij je že minil, še vedno pa ni podpisal nove pogodbe. Lahko se sicer zadovolji s trenutnimi 3,7 milijona dolarji za naslednjo sezono - zanimivo, da bi bila vsota lahko višja za 1,5 milijona, če bi v prejšnji sezoni v prvi peterki začel samo eno tekmo več, s številko 41 bi namreč dosegel 50-odstotno mejo vseh srečanj rednega dela, ki je hkrati tudi mejnik v višini zaslužka -, po kateri bi postal prost igralec brez vseh omejitev. Toda tudi sam se še kako dobro zaveda, da s tem sprejema precejšnjo mero tveganja. Lahko bi se poškodoval, kot se je recimo že v zadnji sezoni in izpustil približno dva meseca in pol, ter v primeru česa hujšega ostal brez prave ponudbe za sezono 2015/16.

VE PHOENIX, VEDO TUDI DRUGI
V Phoenixu to seveda dobro vedo, tako kot dobro vedo tudi to, da ni prav veliko klubov, ki potrebujejo dobrega organizatorja igre in ga hkrati lahko še zelo dobro plačajo. Zatorej se Sonca lahko gredo igro zavlačevanja, ki bo v končni fazi privedla do ostanka Bledsoea, to pa je navsezadnje tudi cilj Phoenixa. Ker se tudi tisti klubi, ki sicer kažejo nekaj zanimanja za Bledsoea, zavedajo, da bodo v Arizoni takoj izenačili njihovo morebitno ponudbo, doslej niti ena ni prispela na naslov Phoenixa. Zakaj izgubljati čas z lovljenjem Bledsoea, ki je to poletje vnaprej obsojeno na neuspeh, če pa se medtem lahko raje spustijo v bitko za kakšnega drugega igralca?

Vse skupaj je kazalo na to, da se bo Bledsoe moral odločiti za ponudbo Phoenixa ali pa odigrati še leto po zdajšnji pogodbi in nato postati prost igralec. Potem pa je prišla pripravljalna tekma ameriške reprezentance in huda poškodba Paula Georgea, ki bi utegnila stvari postaviti na glavo. Indiana je najbrž za kar vso sezono ostala brez svojega najboljšega igralca in njeno vodstvo se mora seveda na vrat na nos odzvati. Manevrskega prostora ni prav veliko, v iskanju čim boljših rešitev pa so se predsednik Pacersov Larry Bird in njegovi sodelavci ustavili tudi pri Phoenixu. A ne pri Bledsoeu, pač pa pri Goranu Dragiću.

Že pred dobrim mesecem dni so se onstran luže pojavile govorice, da se Indiana zanima za slovenskega reprezentanta, ki naj bi zamenjal Georgea Hilla. Pacersi bi s tem dobili igralca, ki je bil v zadnji sezoni precej boljši od Hilla, za nameček pa bi zanj plačali še pol milijona dolarjev letne plače manj od osmih, kolikor jih dobi Hill. A takrat je bil to bolj kot ne račun brez krčmarja in tako, kot so prišle, so govorice tudi potihnile.

V PAKETU TUDI HIBBERT
Zdaj pa so spet oživele, pravzaprav zdaj niso več le govorice. Indiana mora moštvo nujno okrepiti, zato je pripravljena tudi več žrtvovati oziroma v zameno ponuditi boljše(ga) igralce(a), Phoenix na drugi strani pa bi se bil ob primerni ponudbi tudi pripravljen odpovedati Dragiću. Tu v igro spet vskoči Bledsoe, ki bi mu v tem primeru najbrž ponudili več, morda celo njegovo zahtevano vsoto, saj bi si z odhodom najboljšega slovenskega igralca želeli za dlje časa zagotoviti usluge vsaj drugega odličnega organizatorja igre.

Čeprav je lanska sezona pokazala, da lahko Dragić in Bledsoe zelo dobro, celo odlično funkcionirata tudi skupaj na parketu in je prav tak način igre neredko prinašal prednost Phoenixu, je vodstvo slednjega gotovo dovzetno za ponudbo Indiane, ki naj bi vključevala tudi Royja Hibberta, prvega centra Pacersov. Naj pristaši Phoenixa še tako nasprotujejo prodaji Dragića, ne bi bilo preveliko presenečenje, če bi do nje tudi zares prišlo, vseeno je to liga NBA, kjer sta zaslužek in šov glavna.
Reuters