Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.09.2024 15:30:13
Deli članek:

Obeti za slovensko košarko: kaj za prihodnost pomeni učinek mladih na EP to poletje Plus

alesfevzer.com
Reprezentanti do 20 let so domov prinesli srebrne kolajne.

Reprezentančno poletje je mimo, za Slovenijo je bilo v mlajših kategorijah spet uspešno. Pravzaprav zelo uspešno, saj je vseh šest ekip igralo v diviziji A, nobena ni izpadla, dve fantovski pa sta osvojili kolajno.

Začnimo pri največjih uspehih: ekipa do 20 let se je s Poljske vrnila s srebrno kolajno. Reprezentanca, ki jo je vodil Peter Markovinovič, je od sedmih izgubila le eno tekmo, finale s Francozi. Vemo, kako je bilo: v 37. minuti je vodila za osem točk, a ni zdržala. Na koncu je imela še met za zmago, pa se ni izšlo, Francija je zmagala z 82:78. Bilo je nekaj razočaranja za izgubljeno priložnostjo, a po nekaj dneh je najbrž ostalo samo še zadovoljstvo. Urban Klavžar, ki je bil najboljši posameznik v slovenski vrsti, je bil v prvi peterki prvenstva.

Slovenija med štirimi najboljšimi
Na šestih prvenstvih mlajših kategorij je bilo skupno na voljo 18 kolajn. Osvojilo jih je osem držav, od Slovenije so uspešnejše samo tri. Na prvem mestu je Francija s petimi (štiri zlate in bronasta), Španija ima štiri (tri srebrne in bronasta), Srbija pa tri (srebrna in dve bronasti). To so tudi edine štiri države z vsaj dvema kolajnama, vse ostale imajo po eno.

Reprezentanca do 18 let je domov prišla z bronom. Tako kot njihovi dve leti starejši kolegi so bili tudi varovanci Danijela Radosavljevića poraženi le na eni od sedmih tekem. V polfinalu jih je premagala Nemčija, ki je nato postala prvak, za bron so s 84:70 premagali Izrael.