Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
05.07.2024 14:45:54
Deli članek:

Josh Nebo razkril, zakaj je postal Slovenec, in kaj mu v slovenski reprezentanci največ pomeni

Profimedia

Slovenija je naslov evropskih prvakov leta 2017 pograbila z Anthonyjem Randolphom, potem je občasno imela Jordana Morgana, pa na treh velikih tekmovanjih Mika Tobeyja, zdaj pa ima Josha Neba.

Šestindvajsetletni 206 centimetrov visoki center je doslej slovenski dres nosil na petih tekmah – treh pripravljalnih in dveh v olimpijskih kvalifikacijah, ki ravno potekajo. Najboljšo predstavo je prikazal na zadnji, včeraj proti Novi Zelandiji (20 točk in 12 skokov), v povprečju pa ob ducatu točk dosega 7,8 skokov.

Ali je Nebo doslej upravičil zaupanje ali bi bilo nemara bolje, da bi Slovenija nadaljevala s Tobeyjem, ki je pred odhodom v Pirej zapustil priprave, je vprašanje, na katerega ni enoznačnega odgovora. Zdaj je treba verjeti v Neba, ki bo ob tradicionalni vrzeli na položaju centra pomemben člen čete Aleksandra Sekulića.

Po zmagi nad Novozelandci, ki so Slovencem vendarle odprli vrata polfinala in obstoj v boju za nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah, je novopečeni član evroligaša iz Milana pojasnil, da je igranje za Slovenijo izključno njegova osebna odločitev. "Za mene je to predvsem velika čast – predstavljati Slovenijo. Zavedam se, da ne igram le za sebe, ampak za celotno državo. Očitno mi priložnost, da se potegujem za olimpijske igre in morda na njih celo zaigram, pomeni zelo veliko."

Igranje za slovensko reprezentanco za nekdanjega člana Hapoela Eliata, Žalgirisa in telavivskega Maccabija pomeni tudi ali predvsem igranje z Luko Dončićem. "Vsi vemo, kdo je Luka in kaj lahko počne na igrišču. Gre za enega najboljših košarkarjev na svetu. Z njim je zelo lahko igrati," je dejal v Houstonu rojeni Američan. Takoj zatem je priznal, da je imel pri odločitvi za slovensko reprezentanco Dončić kar precejšnjo vlogo. "Takšno priložnost – igrati s tako imenitnim igralcem, kot je Luka, ne dobiš vsak dan."

Jasno, slovenski potni list pa Nebu marsikaj tudi prinaša. V klubski karieri se mu kot evropskemu državljanu odpirajo številna vrata.