Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 15.05.2023 08:55:18

3, 2, 1 – še mesec dni do izstrelitve!

alesfevzer.com
Rakete so od petka v polnem številu in danes slovenska ženska košarkarska reprezentanca vstopa v zadnji mesec pred zgodovinskim domačim evropskim prvenstvom. Petnajstega junija bo v ljubljanskih Stožicah začela težko pričakovane nastope, 15. maja pa začenja glavni del priprav, v katerem bo med drugim odigrala kar sede pripravljalnih tekem, na njih pilila formo ter poskušala tudi čim bolj podžgati slovensko javnost in navijače.

Petnajsti junij bo nedvomno eden tistih dni, ko slovenske športne vode vrejo in ko se na sončni strani Alp vse vrti okrog enega največjih ponosov naše države. Slovenka moška nogometna reprezentanca bo na ta dan odpotovala na Finsko, kjer bo opravila uradni trening in dan pozneje v Helsinkih igrala eno najpomembnejših kvalifikacijskih tekem zadnjega desetletja. No, del neizbežne športne evforije tistega časa pa želijo – in tudi morajo in po našem trdnem prepričanju tudi bodo – postati slovenske košarkarice, ki se bodo v skladu s svojim vzdevkom tedaj izstrelile v domači Eurobasket. Z dvema tekmama v dveh dneh; kapetanka Teja Oblak bo svojo ekipo na parket stožiške dvoranske lepotice popeljala tako na dan, na katerega bo njen brat Jan Oblak popeljal svoje soigralce na Finsko, kot na dan, na katerega bo reprezentanco tam vodil na tretji tekmi kvalifikacij za Euro 2024. Rakete bodo naprej turnir odprle proti Nemčiji in nato 24 ur pozneje proti Veliki Britaniji igrale tisti obračun, ki bi moral iti v zgodovino kot igranje sestre kapetanke in brata kapetana na isti dan ob isti uri na dveh tako noro pomembnih tekmah državnih reprezentančnih selekcij. Čez točno en mesec bo Slovenija torej na nogah, v takem ozračju pa se bo nedvomno ponujala tudi priložnost za to, da naše košarkarice spišejo kaj še večjega od že tako ali tako zavidanja vrednega igranja na domačem evropskem prvenstvu. Sploh če bodo v Stožicah lahko računale na številčno in glasno podporo slovenske publike, ki je znana po tem, da se hitro, odločno in glasno odzove na podobna vabila ter domača prvenstva spremeni v tisto, kar morajo biti – namreč velika prednost za domačo reprezentanco. V takih okoliščinah je mogoče marsikaj in prepričani smo, da bo slovensko športno občinstvo točno take okoliščine ponovno znalo ustvariti.

Predstavljajte si tak scenarij

O tem, kako zelo košarkarska država je Slovenija vedno bila in kakšne dodatne korake proti svetovnemu vrhu je naredila v zadnjih letih, ni treba izgubljati besed. Da obsedenost s košarko, ki jo v zadnjem obdobju napaja predvsem fantastični Luka Dončić, lahko in mora vključevati tudi odločno podporo košarkaricam, pa je jasno kot beli dan. Prepričani smo, da bo ravno Luka tisti, ki bo v svojem imenitnem slogu vpetosti v vse, kar je pomembnega v njegovi domovini, to podporo vodil, odziv celotne države in celotne javnosti pa ob tem preprosto ne bi smel izostati. Že zaradi podpiranja reprezentance, zastave in grba kot takih – imate pa še točno mesec dni časa, da vam slovenska dekleta pod slovenskimi obroči dodatno prirastejo k srcu tudi na še bolj konkretni ravni. In marsikaj se bo v tem preostalem mesecu odštevanja dogajalo takega, s čimer bi to priraščanje moralo priti praktično samo od sebe. Rakete bodo v tej fazi priprav zamenjale več sedežev svoje vsakodnevne pridne vadbe, ob tem pa tudi prepotovale Slovenijo s pripravljalnimi tekmami, ki ne bodo zgolj ogrevale njih, temveč na vseh koncih države tudi vse nas in vas. Začele bodo v Celju, ostale na Štajerskem in se tja vračale tudi pozneje, igrale bodo v Ljubljani, imele generalko na Gorenjskem in tako naprej. Ni vrag, da jih bo že na teh tekmah podprlo veliko navijačev in zagotovo tudi nekaj uglednih košarkarskih in športnih gostov – med drugim bosta ravno zadnji pripravljalni tekmi najlepša priložnost za prvega brata in prvega ambasadorja tega Eurobasketa Jana, ki bo nato v skupinskem delu prvenstva sestro lahko spremljal le na zelo specifičen, a v vseh pogledih zgodovinski način. Na tribune pa bi se po dveh svojih tekmah proti Finski in Danski utegnil vrniti šele v izločilnih bojih; in predstavljajte si scenarij, po katerem bi nam vsem skupaj – predvsem pa hčerki in sinu neskončno ponosne družine Oblak – uspelo nekaj takega.

Spored pripravljalnih tekem

Jutri ob 18. uri: Slovenija – Madžarska (Celje)

17. 5. ob 18. uri: Slovenija – Madžarska (Slovenske Konjice)

23. 5. ob 18. uri: Slovenija – Hrvaška (Podčetrtek)

24. 5. ob 18. uri: Slovenija – Hrvaška (Mengeš)

29. 5. ob 18. uri: Slovenija – Poljska (Maribor)

8. 6. ob 18. uri: Slovenija – Črna gora (Ljubljana)

9. 6. ob 18. uri: Slovenija – Črna gora (Kranj)

Značke: rakete, kzs, eurobasket

Članki iz rubrike