požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 01.07.2019 21:59:31

Niš jih ni ustavil, ali jih bodo Belgijke?

Fiba
Slovenske košarkarice Niš ni ustavil. Iz predtekmovalne skupine so se prebile v Beograd v kvalifikacije za četrtfinale, kjer jih v torek ob 18. uri čaka ena glavnih favoritinj za zlato medaljo na 37. evropskem prvenstvu, Belgija. Selektor Damir Grgić obljublja, da bodo njegove varovanke dale vse od sebe in skušale narediti še en zgodovinski korak.

Slovenija, ki šele drugič v zgodovini nastopa na evropskih prvenstvih, se je z zmago proti Turčiji ter dvema porazoma, nesrečnim z Madžarsko in visokim proti Italiji, uvrstila na tretje mesto v skupini C in se prvič prebila med dvanajst najboljših ekip v Evropi. S tem je že izboljšala 14. mesto iz Prage 2017.

"Ko sem pred tremi leti in pol prevzel vodenje članske reprezentance, sem obljubil, da bomo slovensko žensko košarko dvignili na višji nivo. Čeprav imamo eno najskromnejših zaledji v Evropi, mislim, da nam je to uspelo. Pred dvema letoma smo za las zgrešili uvrstitev v nadaljnje tekmovanje, dekleta do 20 let so se nato uvrstila v finale evropskega prvenstva na Portugalskem in osvojila srebro, zdaj v Srbiji pa nam je uspel tudi preboj iz skupine," pravi Damir Grgić.

"Seveda se s tem ne mislimo zadovoljiti. Čeprav nas v repesažu čaka po mojem mnenju prva favoritinja za medaljo, se bomo na tekmo pripravili maksimalno in skušali presenetiti. Verjamem, da bodo dekleta pokazala povsem drug obraz kot na zadnji tekmi v Nišu proti Italiji, ki so jo odigrale brez prave energije," dodaja Grgić.

Belgija ima v svojih vrstah dve od največjih zvezdnic evropske košarke, 26-letno Emmo Meeseman, ki je po predtekmovanju najvišje ocenjena igralka evropskega prvenstva (29,3 statistični indeks) ter druga strelka (24,3 točk), in 38-letno Ann Wauters, že skoraj legendo evropske košarke, ki je igrala za pet ekip ameriške lige WNBA.



"Belgijka ženska košarka je v vzponu že vsaj deset let. Izjemne rezultate na mladinskih ravneh je prenesla v člansko konkurenco in na prejšnjem eurobasketu prvič prišla do medalje. Čeprav imajo prvo zvezdnico tega eurobasketa, sicer tudi bivšo soigralko Nike Barič pri evropskih prvakinjah iz Jekaterinburga, so v predtekmovanju dvakrat izgubile. To dokazuje, da so premagljive in da nismo brez možnosti," meni Grgić.

Za Slovenijo bo zelo pomembno zdravstveno stanje mečne mišice Eve Lisec. Najvišja igralka Slovenije, 192 centimetrov visoka Sevničanka, se je poškodovala na prvi tekmi z Madžarsko. Od tedaj ni več stopila na parket, zdravniška služba slovenske reprezentance pa se vse te dni trudi, da bi jo usposobila vsaj za najpomembnejšo tekmo.

Ta bo ena od dveh torkovih v dvorani Štark. Kasneje se bodo v njej prav tako v dodatnih kvalifikacijah srečali Rusija in Italiji, medtem ko bosta preostala dva repesaža že danes v Rigi. Ob 18.30 Švedska - Latvija in ob 21. uri Velika Britanija - Črna gora.

Zmagovalke skupin so se neposredno uvrstile v četrtkova četrtfinala. Francozinje čakajo na zmagovalke dvoboja Slovenija - Belgija, Španija kot branilka naslova bo igrala proti Italija - Rusija, Madžarke pa gredo na boljšo izmed Velike Britanije in Črne gore.

Značke: košarka, ep, ženske

Članki iz rubrike