Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

ku
ku
0 01.07.2019 21:03:27

BRAVO, BRAVO, BRAVO! Luka Dončić z novo lovoriko, Z NOVIM NAZIVOM (foto)

Profimedia
Luka Dončić je še obogatil zbirko dosežkov. Po vrnitvi iz Los Angelesa, kjer je postal novinec leta v ligi NBA (Rookie of the year), je v svojo vitrino dodal še eno lovoriko.

Športna osebnost leta, enajstič. Od leta 2008 dalje, od srebrne 'ribice' iz Pekinga do prvega pravega slovenskega športnega zvezdnika svetovnega formata, Luke Dončića. Ni presenečenje, da je novopečeni novinec leta v ligi NBA oziroma 'Rookie of the year' prejel maksimalno število točk. Prav vsi glasovalci smo ga brez oklevanja postavili na prvo mesto, označili smo ga za najbolj vidno osebnost v slovenskem športu v minulem koledarskem letu. Bržčas bi bilo povsem odveč naštevati, kaj vse je Luka dosegel v letu 2018, kako je madridski Real popeljal do naslova španskega prvaka in do lovorike v evroligi, bil najboljši posameznik obeh tekmovanj in v ligo NBA krenil kot absolutno oziroma prepričljivo najboljši košarkar na stari celini. Potem ko ga je kot tretjega po vrsti na naboru izbrala Atlanta in ga v takojšnji menjavi poslala v Dallas, se je začela pravljica o princu, ki bo prej ali slej – naj nam oprosti LeBron James – postal kralj.

doncic 2
Martin Metelko


Luka je v Ekipinem izboru (za Goranom Dragićem, ki je – ravno tako soglasno – slavil leto pred njim) postal drugi predstavnik košarke, s tem pa šport, ki se je Slovencev zapisal globoko v srce, postavil ob bok hokeju na ledu (zahvaljujoč Anžetu Kopitarju), alpskemu smučanju (zahvaljujoč Tini Maze) in nogometu (zahvaljujoč Samirju Handanoviću in Aleksandru Čeferinu). Skupaj smo v enajstih letih sicer trikrat izbrali dekle in osemkrat moškega. Skupaj smo izbirali med 156 kandidati (130 moškimi in 26 dekleti). Ker so se najboljši pojavili večkrat (sedem nominacij imajo, denimo, Tina Maze, Samir Handanović, Anže Kopitar, Matjaž Kek in Goran Dragić), smo pravzaprav točke delili 68 moškim in le 12 dekletom.


A kot že rečeno, je včasih naloga težavnejša, včasih pa povsem preprosta. Dvajsetletni čudežni deček iz Ljubljane je torej na prestolu zamenjal kolega iz reprezentance in 'sotrpina' iz lige NBA Gorana Dragića. Nekaj ur pred podelitvijo ni veliko manjkalo, da bi združila moči pri teličkih, a je selitev Gogija v Teksas pet pred dvanajsto padla v vodo. Mi navijamo, da bi ju še kdaj videli zaigrati skupaj, saj vsi vemo v katerem dresu. Prepričani smo, da bi, denimo, na olimpijskih igrah v Tokiju blestela. Še bolj pa smo prepričani, da lična kristalna lovorika iz Steklarne Rogaška, ki jo je iz naših rok včeraj prejel Luka, ni njegova zadnja – za športno osebnost leta v Ekipinem izboru.

Športna osebnost leta 2018
1. Luka Dončić 192
2. Primož Roglič 143
3. Aleksander Čeferin 142
4. Josip Iličić 119
5. Jan Oblak 111
5. Igor Bišćan 111
7. Goran Dragić 94
8. Matjaž Kek 93
9. Jakov Fak 84
10. Rok Kronaveter 64
11. Ilka Štuhec 50
12. Janja Garnbret 35

Dosedanji zmagovalci
2008 Sara Isaković
2009 Primož Kozmus
2010 Anže Kopitar
2011 Samir Handanović
2012 Anže Kopitar
2013 Tina Maze
2014 Tina Maze
2015 Andrea Giani
2016 Aleksander Čeferin
2017 Goran Dragić
2018 Luka Dončić

Članki iz rubrike