volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 26.08.2014 09:23:45

Resen spektakel

Arsen Perić
Nocoj ob 20. uri v Las Palmasu naše košarkarje čaka generalka pred SP, na kateri se bodo pomerili z Američani.

Slovenska reprezentanca je na prehodu z nedelje na ponedeljek kot prva od šestih, ki bodo tekmice v skupini D prvega dela svetovnega prvenstva, prispela na Gran Canario.

V največjem mestu na enem od Kanarskih otokov, Las Palmasu, jo danes ob 20. uri po slovenskem času čaka še zadnja pripravljalna tekma pred sobotnim uvodom na prvenstvu z Avstralci. Tekmec v generalki bodo aktualni svetovni in olimpijski prvaki, Američani.


Jure Zdovc 

jure zdovc ap
Arsen Perić

"Moje misli so bolj kot na Američane usmerjene v prvo tekmo svetovnega prvenstva proti Avstraliji. V Las Palmasu imamo še nekaj dni treningov do začetka prvenstva, vmes še tekmo z ZDA, in v tem času bomo poskušali čim bolj izboljšati svojo igro. Na ekipo ZDA se je težko pripraviti, saj imajo bistveno manj sistemov kot ostale reprezentance. Njihova košarka temelji na sposobnostih posameznikov, ki so, glede na to, da govorimo o igralcih iz lige NBA, nesporno višje od sposobnosti večine igralcev na tem prvenstvu. Mislim, da bom taktiko prilagajal razvoju dogodkov na parketu.

AMERIŠKA ESPEDICIJA ŠTEJE 97 ČLANOV
Ti so prav tako že na otoku, kar se tudi opazi, varnost v Maspalomasu, kjer bivajo, je namreč močno poostrena. Zanimivo je, da ameriška ekspedicija šteje kar 97 članov. Slovenska je seveda precej manjša, pač sorazmerno z velikostjo držav (in financami), da ima slovenska košarka velik ugled tudi v ZDA, pa dokazuje prav nocojšnje srečanje. Američani so oziroma bodo v pripravah na SP odigrali le štiri dvoboje oziroma pet, če štejemo še tistega medsebojnega, ki se je tako nesrečno končal za Paula Georgea. Na naslednjih treh so po vrsti nadigrali Brazilijo (95:78), Dominikansko republiko (105:62) in Portoriko (112:86).

"Zavoljo odličnih odnosov z ameriško in špansko košarkarsko zvezo ter ligo NBA, ki jih na KZS že leta nadgrajujemo in dopolnjujemo, smo v času lanskega EuroBasketa začeli pogovore na temo pripravljalnega turnirja, na katerem bi sodelovala tudi Slovenija. Pozneje so se pogajanja razvila v drugo smer in nazadnje smo se med žrebom za svetovno prvenstvo februarja letos dogovorili o večini podrobnosti za pripravljalno tekmo z najboljšo reprezentanco sveta," je že ob sklenitvi dogovora za dvoboj v Las Palmasu povedal direktor reprezentance Matej Avanzo. 


BOLJ ŠOV
Slovenija je z ZDA doslej igrala dvakrat, prvič na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem, drugič pa štiri leta pozneje v Turčiji. Obakrat so bili boljši Američani, ki so v Saporu slavili z 99:77, v Istanbulu pa s 114:95. Američani so seveda tudi tokrat v vlogi favoritov, Slovenija bo dvoboj v prvi vrsti poskušala izkoristiti kot dobro pripravo na tiste pomembnejše, ki se začnejo v soboto. "Po zmagi nad Litvo smo na pot v Španijo odšli dobre volje, je pa še nekaj stvari, ki jih moramo izpiliti. Tekme z Američani ne smemo vzeti preveč zares, bolj bo šlo za neke vrste šov, spektakel. Američani so favoriti svetovnega prvenstva in to bo v prvi vrsti praznik. Tudi sam se že veselim dvoboja, ne igraš ravno vsak dan z ZDA," je pred potjo v Španijo dejal Domen Lorbek. Alen Omić se z njim v tistem delu, ki govori o resnosti, ne strinja povsem. "Vsako tekmo vzamem resno, pa če igram z ZDA ali s kom drugim. Če ne vzameš srečanja resno in se preveč sprostiš, lahko pride do poškodbe," svari najvišji slovenski igralec, ki se bo moral dokazovati s skočnimi Američani.

Jaka Klobučar

jaka klobucar ap
Arsen Perić

"To ni le tekma za dušo, kot marsikdo misli. Zelo veliko je možnosti za to, da se enkrat med prvenstvom spet srečamo z Američani, tako da je dobro videti, kje smo v primerjavi z njimi. Še vedno je to pripravljalna tekma, bolj bomo gledali nase, poskušali še kaj izpiliti, iti stopničko višje, kot velikokrat pravim."

DVORANA RAZPRODANA
Arena de Gran Canaria je sicer razprodana, toda vprašanje je, ali bo tudi nabito polna. Vstopnice so namreč prodajali skupaj s tekmo Španija - Senegal, ki je bila na sporedu prejšnji teden. Brez dvoma pa je Las Palmas košarkarsko mesto in prebivalci so ponosni na novozgrajeno sodobno dvorano, ki je stala približno 70 milijonov evrov.

Medsebojni tekmi z ZDA 

SP 2006 Slovenija - ZDA 77:99 
SP 2010 Slovenija - ZDA 95:114 

Članki iz rubrike