902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 25.08.2014 10:27:55

Zdovc: Glava dela

Arsen Perić
Selektor Jure Zdovc je nekaj dni pred začetkom svetovnega prvenstva še miren, vsaj tako je deloval na brniškem letališču pred odhodom v Španijo. Tam bo v naslednjih dneh s svojimi varovanci pilil še zadnje malenkosti in poskrbel, da bo igra reprezentance dovolj dobra za visoke cilje, ki jih ima.

Kako ste spali noč pred odhodom?
Dobro. Lahko bi sicer spal še kakšno uro več, a glede na to, da je bil kar naporen tempo, da sem moral urediti nekaj stvari, moram biti zadovoljen. Verjetno nervoze še ne čutim tudi zaradi tega, ker se prvenstvo začne čez nekaj dni in ne jutri. Že kot igralcu mi je bilo zmeraj najtežje par ur pred tekmo. Sem pa že toliko let v tem, da sem se navadil na pritisk, seveda pa razmišljam o tem, da se bliža začetek. Rekel bom celo, da o Američanih razmišljam zelo malo, o njih bom razmišljal v torek, zdaj pa razmišljam o začetku prvenstva in predvsem o tem, kaj moramo še narediti do takrat. Imamo še kar nekaj dela.

Odločili ste se, da doma kot zadnjega pustite Rebca.
Da, po tekmi z Litvo sem govoril z njim, se mu zahvalil za sodelovanje, ostaja pa v pripravljenosti. Nikoli se ne ve, do prvenstva je še nekaj dni. Upam, da ne bo prišlo do poškodb.

Kako se boste lotili tekme z Američani?
Na to tekmo igralcev ne bo treba posebej pripravljati, vsaj mislim tako. Videli bomo, v kakšnem stanju je kdo, malo bomo še razdelili minutažo. Občutili bomo ameriško reprezentanco, navsezadnje ne vemo, ali ne bomo nanjo spet naleteli na prvenstvu.

Ste v pripravah naredili vse tisto, kar ste si zamislili?
Še zmeraj je teden dni časa, tako da še razmišljam, glava dela. Približno vem, kaj moramo še narediti, dosti stvari, ki jih delamo, tako v obrambi kot napadu, še sploh nismo pokazali, ampak jih skrivamo za prvenstvo. V Španiji bomo lahko v miru trenirali, imamo tudi dobre termine za trening, tako časovno kot količinsko. Upam, da se bomo dobro pripravili.

Kdaj boste misli usmerili proti Avstraliji?
Do zdaj Avstralcev še nisem podrobno analiziral. Malo sem jih že gledal na tekmi s Finci. Zdaj bomo to počeli bolj podrobno, moram jih začutiti, da vidim, kaj in kako. So dobra ekipa, ne pa nepremagljiva. Imajo postavo, v kateri lahko igrajo vsi. A to imamo tudi mi. Imajo ekstremno višino na mestu centra, spet pa niso tako dominantni, da se s tem ne bi mogli kosati.

Čemu bodo namenjeni treningi v Španiji?
Zdaj smo zelo malo trenirali, ker smo veliko igrali. Ponoviti bo treba vsa naša pravila v taktiki, tako v obrambi kot napadu. Večkrat sem že dejal, in to spet ponavljam, da je vse v glavi. Če je zbranost prava, lahko hitro spet vse skupaj spraviš na ustrezno raven. Tudi fizično je morda treba še malo dvigniti pripravo in biti čim bolj zbran do začetka.

Verjetno boste precej delali tudi na metu.
Izhajam iz tega, da je met individualna stvar igralcev. Porabiti treninge za raztezanje, mete, uteži je zame neumnost. Igralci so profesionalci in morajo za te stvari skrbeti sami. Gotovo pa bomo zadnje treninge, ko bo intenzivnost malo padla, izkoristili tudi za vadbo meta. Na tem pravzaprav že zdaj dosti delamo, a to so bolj situacijski meti iz akcij. Za statični met pa morajo igralci poskrbeti sami, da pridejo v primerno formo.

Je prednost, da boste v Španiji že nekaj dni pred začetkom?
Tu ni pravila. Imam tudi slabe izkušnje. Če bi se prvenstvo začelo dva dni po prihodu, bi bila zbranost večja, drugače je, kot če si tam že teden dni prej. Upam, da nam bo uspelo, da se ne bomo uspavali, in da bomo pravi, ko bo treba.

Zdi se, da centri na zadnjih tekmah stopnjujejo formo.
Sploh Uroš (Slokar, op. p.) in Miha (Zupan, op. p.) sta se dvignila v primerjavi z začetkom priprav, ko je Omić nekoliko odstopal. Zdaj smo tam, kjer moramo biti, Uroš in Miha sta nosilca, Omić pa nekoliko popolni. Jure (Balažić, op. p.) je imel tudi neko krizo, a je bil v zadnjih dneh zelo zbran in se je dvignil.

Ali ni malo tvegano na prvenstvo oditi samo s štirimi visokimi igralci?
Imamo jih pet, ker bo Edo Murić igral na štirici, koliko, bo odvisno od tekmecev. V Španiji bo nekaj ekip, ki so nizke, in bo moral igrati na položaju krilnega centra. Imamo tudi nekaj ekip, ki imajo visoke trojke, in bo moral igrati tam. Tako malo visokih igralcev je lahko slabost, če se kdo poškoduje, bo to problem. A tako smo se odločili skupaj s strokovnim štabom. Ni bilo pomisleka, da bi naredili drugače. To pomeni, da vsi mislimo enako, in upam, da se bo izkazalo za pravilno.

Ste v kakšnem trenutku pomislili, da bi spet poklicali Krušiča ali koga drugega?
Sem. To vprašanje sem podal takoj, ko smo v Kranjski Gori videli, da je Erazem vprašljiv. Že zaradi treninga sem mislil morda vpoklicati koga drugega, a sem od trenerjev dobil odgovor, ki sem ga že prej povedal. Mislimo, da nikogar ne potrebujemo in da bo šlo s temi igralci.

Na kaj merite v Španiji?
Vedno postavim visoke cilje, te postavim tudi pred igralce. Že nekaj let enako od nas pričakuje javnost, ne glede na to, kdo igra. Imamo neki ugled, ki smo ga gradili dolga leta, zdaj moramo narediti vse, da ga zadržimo. Igralcem hočem vcepiti, da gremo na vsaki tekmi na zmago. Dokazali smo, da lahko igramo z vsakim. Ta cilj morajo imeti v glavi in predvsem verjeti v to, to je najpomembneje. Včasih imam občutek, da marsikdo ne verjame, a za to se igra košarka. Moraš imeti visoke cilje, mora te nekaj gnati naprej.

Članki iz rubrike