Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
30.07.2014 14:09:50
Deli članek:

Slovenci v Luoyangu že trenirali

KZS/Anže Blažič

Slovenska košarkarska reprezentanca je v torek po enodnevnem potovanju prispela na Kitajsko, kjer bo sodelovala na Stankovićevem pokalu. Jutri ob 10. uri po slovenskem času jo najprej čaka dvoboj z Rusijo.

Reprezentanca je na Kitajskem že opravila prvi trening, po njem pa sta selektor Jure Zdovc in kapetan Domen Lorbek sodelovala na novinarski konferenci pred začetkom turnirja, na kateri se je zbralo skoraj 100 medijskih predstavnikov.

Luoyang, ki leži 800 kilometrov južno od Pekinga, je za Kitajsko zelo pomembno zgodovinsko mesto. Razprostira se na površini več kot tri četrtine Slovenije in leži ob reki Luo (del južnega toka Rumene reke), po kateri je tudi dobil ime. Ima 1,900.000 prebivalcev v samem mestu in 6,5 milijona v širši okolici. Turnir bo potekal v dvorani Luoyang Gimnasium, zgrajeni leta 2004, ki sprejme 6.200 obiskovalcev in je del športnega centra, v katerem je tudi stadion in nekaj manjših dvoran. Namenjena je igranju košarke in badmintona. V Luoyangu je sicer veliko bolj od moškega znan ženski klub, ki igra v 1. kitajski ligi.

Slovenija je na Stankovićevem pokalu doslej nastopila dvakrat, obakrat pa je turnir tudi osvojila. Leta 2007 je bila v Guangžoju in Macau boljša od Kitajske, selekcije ameriške lige NBDL, Angole in Venezuele, izgubila pa le proti Novi Zelandiji, tri leta kasneje v Liudžovu pa je bila po zmagah proti Iranu in Kitajski ter porazu proti Avstraliji v predtekmovanju, od zadnje boljša v finalu. Naša izbrana vrsta je poleg Angole in Avstralije edina, ki je turnir osvojila dvakrat.