Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
29.07.2014 11:10:41
Deli članek:

Hackettu polletni suspenz

Fiba Europe

Italijansko košarkarsko javnost že deset dni razburja primer Daniel Hackett. Zapustil je reprezentančni tabor, potem pa ga je italijansko športno razsodišče kaznovalo s šestmesečno prepovedjo igranja.

Začelo se je 18. julija, ko so trije košarkarji – ob Danielu Hackettu še Alessandro Gentile in Nicolo Melli – italijanskega prvaka AJ Milana, ki naj bi se pozneje priključili pripravam italijanske izbrane vrste, prišli v Trst na zdravniške preglede. Mellija so zaradi poškodbe poslali domov, Gentile in Hackett pa naj bi naslednji dan začela trenirati. Naj bi, saj je Hackett še isti večer zapustil Trst.

Kot je pozneje dejal, ima tudi sam težave s poškodbami, ki bi jih to poletje moral pozdraviti. Odgovor italijanske košarkarske zveze je bil, da pregledi niso pokazali nikakršnih večjih problemov in bi se lahko košarkar takoj priključil delu, ne pa, da je neopravičeno odšel. Takrat pa je Hackettu prekipelo. "Ko sem jo lani prosil, da bi šel na operacijo, ki so mi jo priporočili trije specialisti, me je zavrnila in me označila za izdajalca, ker nisem igral na EuroBasketu. Dvanajst mesecev pozneje imam še vedno kronične težave s tetivo, poleg tega še nisem zacelil poškodbe prsnega koša, ki sem jo utrpel pred nekaj tedni. A vse to na zvezi ignorirajo in govorijo, da lahko treniram. Eno je boriti se in dajati vse od sebe v dresu reprezentance, kar sem vedno in povsod počel, ko sem bil zdrav, drugo pa je igrati se s kariero igralca tri tedne po sezoni, v kateri je odigral več kot 75 tekem," je v javnost poslal svoje sporočilo.

In to je imelo še nadaljevanje. "Spoštovanje osebe bi moralo biti na prvem mestu. Sam ljudi na zvezi spoštujem, zato sem prinesel zdravniška potrdila o težavah. Oni pa gledajo le na svoj interes. Po 12 mesecih, v katerih nisem dobil niti enega pof..anega klica od nikogar, da bi me seznanili z načrti, me zdaj silijo igrati," je besnel in dodal, da je priprave zapustil z dvignjeno glavo ter da ga zaradi njega lahko tudi diskvalificirajo.

In so tudi ga. Hitro je sledil postopek na športnem razsodišču, ki je košarkarja kaznovalo s šestimi meseci prepovedi igranja, kar stopi v veljavo 12. oktobra, ko se začne italijansko prvenstvo. Hackett je sprva vložil pritožbo, a se čez nekaj dni odločil, da jo umakne in da sprejme kazen. "V življenju storiš napake in se vrneš na pravo pot. Vedno bom stal ob strani svojim prijateljem v reprezentanci in stiskal pesti zanje," je med drugim sporočil Hackett, ki je zelo verjetno že odigral svojo zadnjo tekmo v dresu azzurrov. V Italiji potekajo goreče razprave, ali se spora ni dalo urediti drugače, da italijanska reprezentanca ne bi za vedno ostala brez enega svojih najboljših košarkarjev.

Skoraj gotovo se bo od njega poslovil tudi AJ Milano, z vodstvom katerega si je Hackett prav tako izmenjal nekaj ostrih besed, ker naj ne bi stopilo na njegovo stran. Klub ne potrebuje igralca, na katerega pol leta ne bo mogel računati, pa čeprav še ni povsem jasno, ali kazen velja tudi za evroligo, ki je tekmovanje pod okriljem Uleba in ne Fibe, v katero sodi italijanska košarkarska zveza.