stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 23.09.2018 12:40:58

Legendarni Italijan slovenskih korenin (tudi) o Dončiću: Uspelo mu bo v ligi NBA, ker ...

Gregor Fučka (desno) v svojih tekmovalnih časih: leta 2004 v dresu Barcelone na tekmi proti Olimpiji.
Bobo
Nekdanji italijanski košarkarski reprezentant Gregor Fučka, rojen Slovenec, je letos prevzel vodenje mlajših selekcij italijanskega velikana Fortituda v Bologni, ki letos nastopa v drugi italijanski ligi. Še lani je bil pomočnik trenerja pri članski ekipi Trapanija, prav tako drugoligaša, zdaj pa je, kot sam meni, storil korak naprej.

"To je korak naprej v mojem trenerskem delu, v katerem imam velike ambicije. Želim biti prvi trener klubov na najvišji ravni. Kjer koli, v Italiji ali Sloveniji. Ne delam razlik med državami, zakaj mogoče ne bi enkrat delal v slovenski košarki," je dejal Fučka, ki je tudi italijanski selektor selekcije do 14 let, s katero je letos gostoval na turnirju v Slovenj Gradcu.

Kot dodaja, je odprt za vse ponudbe, tudi slovenske. "Želim si le priti v klub, ki ima jasno izražene cilje, v klub, v katerem so odločni ljudje, ki vedo, kaj hočejo in imajo izdelan program. Denar ni tako veliko vprašanje, med italijansko in slovensko košarko tako ali tako ni veliko razlik v trenerskih plačah," pravi.

Zdaj 47-letni Fučka ohranja stike s Slovenijo, spremlja tudi košarkarska dogajanja v domovini, kjer še vedno živita starša. Občasno se sliši z Markom Milićem, s katerim ohranjata prijateljski odnos, in ki mu lahko pove tudi kakšno novico, ki je ne more prebrati v medijih. Spremljal je tako lanski velikanski uspeh slovenske reprezentance kot letošnje kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

"To, kar so lani storili slovenski reprezentanti, je bilo nekaj fenomenalnega. Res so si zaslužili evropski naslov. A glede na okoliščine v kvalifikacijah bi bilo nerealno pričakovati uvrstitev na svetovno prvenstvo. Mednarodna zveza je močno oškodovala nekatere reprezentance, med njimi tako Slovenijo kot Italijo. Brez igralcev iz najboljših evropskih klubov in NBA proti ekipam, ki igrajo v popolnejši postavi, ne gre. Lahko si ti še ne vem kakšen talent, če igraš le slovensko ali italijansko ligo, med katerima ni veliko razlike, se z najboljšimi ne moreš kosati. Moraš biti navajen neprestanega igranja na najvišji ravni, drugače ne gre," meni Fučka, sicer rojen v Kranju.

Tudi Fučko navdušuje slovenski as Luka Dončić, za katerega je prepričan, da je storil prav, ker se je podal v ZDA, v najmočnejšo ligo na svetu, prepričan je, da ga tudi tam čaka velika kariera: "Njegova dobra lastnost je prilagajanje, zato ne vidim nobenih težav, da ne bi uspel tudi v NBA."


Nekdanji italijanski reprezentant lahko primerja stanje slovenske in italijanske košarke, slednja je bila nekoč na precej višji ravni kot zdaj. Zanimivo je, da manj težav vidi v Sloveniji, ki naj bi imela svetlejšo prihodnost od italijanske.

"Italija je precej večja od Slovenije, a nima nič večjega bazena mladih igralcev. V Italiji klubi uničujejo reprezentanco, saj mladi košarkarji praktično ne igrajo, glavne vloge imajo tujci. V Italiji se nekdanje košarkarske legende praktično ne vključujejo v delo zveze ali reprezentance, v Sloveniji je nekoliko bolje. Pozdravljam, da je Rašo Nesterović na zvezi, da so poleg reprezentance še nekateri nekdanji igralci, a lahko bi jih bilo več. Tako kot na primer v Srbiji. Legende imajo pravico kaj reči, o čem odločiti in tega je tako v Sloveniji kot v Italiji premalo. Oboji imamo tudi probleme z visokimi igralci. V Sloveniji velikih ljudi ni veliko, v Italiji pa nam jih krade odbojka, ki je veliko bolj priljubljena," ne vidi lepe prihodnosti italijanske košarke nekdanji reprezentant.

Da je v Italiji odbojka priljubljenejša od košarke je občutil tudi pri svojih dveh hčerah, obe sta se odločili za igranje odbojke, obe sta po pripovedovanju italijanskih novinarjev, ki spremljajo skupino F svetovnega prvenstva v Bologni, zelo nadarjeni. Tatjana je bila že na zboru najbolj nadarjenih italijanskih igralk, obe, tudi Rebeka, pa igrata v drugi italijanski, Rebeka za Caserto, Tatjana za Marsalo, mnogi pa menijo, da se bosta nekoč prebila tudi v reprezentanco. Najbrž italijansko, čeprav njen oče meni, da bi se lahko odločila tudi za Slovenijo.

"Pri takih odločitvah na otroka nočem vplivati. Sami se bosta odločili, kako in kaj, sami se bosta odločili, kje bosta igrali in s katerimi športi se bosta ukvarjali. Imata slovensko državljanstvo, tako da lahko igrata tudi za Slovenijo. Seveda, če bosta dovolj dobri, sam jih nočem posebej hvaliti," je dejal nekdanji igralec Olimpije, tržaškega Stefanela, Barcelone, Girone, rimske Lottomatice, Pistoie in Fortituda, pri katerem je postal legenda.

V Bologni trenutno poteka svetovno odbojkarsko prvenstvo, na katerem igra Slovenija. Za njo sicer stiska pesti, a tekem si ne more ogledati: "V dvorani sem od popoldneva do poznega večera, tako da za ogled tekem nimam časa. Žal ne moreta Slovenije spodbujati niti hčeri. Rebeka živi in igra v Caserti, tudi druge hčere pa trenutno ni v Bologni."

Fučka je imel v svoji karieri veliko težav s poškodbami, zdaj pa se je stanje precej boljše. Košarke sicer ne igra, zato pa veliko teče, v novem, modernem športnem centru Fortituda, v vasici Torreverde, 15 kilometrov iz Bologne, ima na voljo tudi bazen in druge pripomočke za telesno vadbo, tako da ostaja v dobri pripravljenosti in je videti praktično isti, kot je bil v igralski karieri.

Značke: košarka, odbojka, italija

Članki iz rubrike