900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
0 13.09.2018 14:26:34

DENARJA KOT PEČKA! Žalgiris je imel večji dolg od Olimpije, zdaj pa ima REKORDNI PRORAČUN v zgodovini

Profimedia
Žalgiris in Union Olimpija. Pred kakšnimi dvajsetimi leti smo ju mirne vesti lahko vrgli v isti koš. Danes pa ...

Namerno smo ljubljanski klub poimenovali Union Olimpija, naj nam novi podporniki zeleno-belih ne zamerijo. Takrat, ko se je ekipa iz Tivolija pogumno in strumno borila z "jastrebi", se je pač tako imenovala. In v svojem najboljšem obdobju, ne prelomu tisočletja, je Litovce v glavnem premagovala.

Obe ekipi sta pozneje zapadli v dolgove. Ne glede na to, da so bili za Ljubljančane ti manjši in bi morali biti manj boleči, so se morali pod težo finančnega minusa posloviti od evrolige (pozneje celo od evropskega pokala), Žalgiris je na drugi strani s pomočjo močnega državnega vetra jadral naprej.

Litovci so se medtem postavili na noge. V prejšnji sezoni so pod vodstvom Šarunasa Jasikeviciusa, ki je prav v eni od prej omenjenih vrhunskih Olimpijinih sezon igral pod taktirko Zmaga Sagadina, spet zaigrali na zaključnem turnirju četverice. Zdaj pa so objavili številke, ki so nam dale misliti. Predvsem pa bi morale dati misliti vodstvu današnje Petrol Olimpije.

zalgiris
Profimedia


Žalgiris je ponosno objavil, da v sezono vstopa z največjim proračunom v zgodovini kluba. Jasno, to bo spet evroligaška sezona, Litovci pa so skupaj zbrali 10,7 milijonov evrov, kar je dobra dva milijona več od prejšnje sezone. Od tega zneska bo klub 7,4 milijona evrov namenil plačam igralcev in trenerja (za primerjavo: pri Ljubljančanih je ta znesek manjši od milijona).

Klub iz Kaunasa je imel večje dolgove od Ljubljančanov, je pa danes že na zeleni veji. V štirih letih je uspešno saniral dolg v višini 11,5 milijonov evrov. Gotovo je pomagala država, ki ima izreden posluh za košarko, ki je v Litvi brez najmanjšega dvoma prvi nacionalni šport. Pomagalo je tudi litovsko gospodarstvo, vsak na svoj način so pomagali še številni nekdanji košarkarski zvezdniki. In navsezadnje so pomagali predani in zvesti navijači, z zaslužkom od vstopnic iz prejšnje sezone je Žalgiris v letošnji proračun prispeval 3,6 milijonov evrov.

V Kaunasu si torej od sezone 2018/19 obetajo veliko. Navkljub rekordnemu proračunu pa se ni mogoče izogniti občutku, da je ekipa slabša od lanske. Jasikevicius ostaja trener, Bena Udriha pa ni več v njegovem moštvu. Litvo so zapustili tudi Srb Vasilije Micić, slovenski Kanadčan Kevin Pangos in Francoz Axel Toupane, novinci pa vsaj za zdaj ne delujejo kot primerne zamenjave.

Značke: žalgiris, proračun

Članki iz rubrike