Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ku
ku
0 11.09.2018 00:03:01

ANEKDOTA, KI RUŠI INTERNET! Kako sta legendarni DINO RAĐA in nekdanji slovenski selektor NERAZDRUŽNO POVEZANA?

sn
Legendarni hrvaški košarkar Dino Rađa, ki je v teh dneh postal novi stanovalec Hiše slavnih, na družbenih omrežjih še naprej objavlja anekdote iz svoje bogate kariere.

Zapisi, eden za drugim, navdušujejo in hitro preplavijo hrvaško javnost, sežejo pa tudi na drugo stran meje. Še posbej, če se kakšna od anekdot danes 51-letnega Dalmatinca dotika Slovenije. In zadnja se, govori namreč o trdno stkani vezi med Rađo in nekdanjim slovenskim selektorjem in pred tem košarkarjem Olimpije Slobodanom Subotićem Piksijem.

Zapis je nastal ob vrnitvi Rađe iz Springfielda in - kolikor je to mogoče - avtentično zveni nekako takole: "Evo me nazaj, zmatran sem kot pes. Ampak srečen in ponosen kot dva psa. Danes pišem o liku, ki je postal eden mojih najboljših prijateljev, obenem me je takrat, ko sem mislil, da vse vem, naučil nekaj zelo pomembnega. Piksi Subotić. Eden proti drugemu sva igrala večkrat, skušal me je celo kriti. Največkrat neuspešno. Ampak, komaj takrat, ko sva se srečala kot trener in igralec, sva se nenormalno povezala. Ko me je pripeljal v Panathinaikos, so mu vsi novinarji je**li mater, ker so mislili, da je z menoj konec - zaradi let in operacije pred tem. Češ, kaj ti bo starec brez noge in motiva. No, tu so se grdo zaj***li...


Takoj na začetku sva se dogovorila za en trening na dan. To sem imel zapisano celo v pogodbi. Tega dogovora nikoli nisva prekršila, saj sem ta trening, ki je bil za mene zelo pomemben, redno opravljal. Obvezno pred tekmami. Na treningih sem bil svež in pripravljen na nabijanje steklenic in stolov na tribuno, ko sem pač smatral, da ekipa ne trenira dobro. In to je bilo pri Grkih kar pogosto. Potem so me gledali postrani, češ kaj mi je. No, ko me vidijo danes, mi rečejo, da je bil to ključ v njihovem razvoju. Dokler nisva prišla midva, Panathinaikos ni bil grški prvak dolgih 14 let. Potem smo osvojili dva zaporedna naslova in s tem zagnali kolesje za poznejše klubske uspehe.


Seveda, s Piksijem sva imel tudi primere, ko je bila slika, ni pa bilo tona. Ko si me je drznil potegniti iz igre, jaz pa sem mislil, da to ni potrebno, je bilo ostro. Deset dni se nisva pogovarjala in se za treninge in odhode na letališče dogovarjala preko najinih žena. In kaj sem se naučil od njega? Enkrat sem zelo slabo igral na neki tekmi v gosteh. Rekel sem mu, naj me potegne na klop, saj mi nič ne gre. On pa mi je dejal, naj le igram naprej. 'Dovolj si pameten, da se boš sam izvlekel iz krize," je pripomnil. V zadnjih petih minutah sem sam odločil tekmo.


Tako močno sva se povezala po človeški plati, da je klub oba hkrati nagnal iz kluba. Po zadnji tekmi rednega dela prvenstva pred končnico ga je ob odhodu iz igrišča napadel neki tip, začel ga je žaliti. Imel sem še vročo glavo, tako da sem ga zagrabil za vrat. On me je pljunil, jaz pa sem ga lepo poslal na tla, spravil sem ga spat'. Potem se je izkazalo, da je bil to sin od lastnika kluba, zato sva oba dobila nogo. Po nekaj letih sem tega človeka poklical in se mu opravičil, saj se s pestmi vendarle ne rešuje težav... No, ta sin od lastnika je bil nihče drug, kot Dimitris Janakopulos. Ta strašni Dimitris, ki je v stalnem sporu z evroligo in Jordijem Bertomeujem. On je danes šef Panathinaikosa."

Značke: dino-rađa, anekdota

Članki iz rubrike