GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
2 01.09.2018 08:22:51

Legende v Stožicah: To NI NORMALNO, to je skregano z LOGIKO!

www.alesfevzer.com
To je povsem nelogično, skregano z zdravo pametjo. To je absurd. Treba se je usesti in pogovarjati. Hitro potrebujemo rešitev. Zveze naj ustanovijo novo Fibo. Igralci lahko prinesejo rešitev. Takšna in podobna so bila razmišljanja košarkarskih legend, udeležencev Košarkarske simfonije v Stožicah o trenutnem kaotičnem položaju v evropski košarki.

Košarka v Evropi se je zavoljo vojne za oblast med Fibo in evroligo v zadnjem letu znašla v nezavidljivem položaju. Fiba je svoje mišice pokazala z uvedbo kvalifikacijskih oken sredi sezone, evroliga pa se ni uklonila in ni spremenila svojega koledarja. Liga NBA je že sicer svet zase, tako da je končni rezultat vsega, da v državnih reprezentancah ni najboljših igralcev.

Košarkarska simfonija, na kateri sta se od aktivnega igranja poslovila Sani Bečirović in Boštjan Nachbar, je v Stožice privabila številne legende evropske košarke. Željko Obradović, Šarunas Jasikevičius, Rašo Nesterović, Boštjan Nachbar, Zmago Sagadin in Igor Rakočević so podali svoja videnja položaja in razmišljanja za rešitev spora.

"Bolj ko se pogovarjamo, bolj ugotavljamo, da smo vsi nezadovoljni. Zveze, ker nimamo najboljših igralcev, pokrovitelji, ker se ne morejo ustrezno promovirati, igralci, ker so v precepu, navijači, ker spremljajo drugo in tretjerazredne igralce. Položaj je res nevzdržen in jasno, je da te kvalifikacije niso regularne," je v uvodu naglasil generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Slovenija bo čez štirinajst dni odigrala dve tekmi z Latvijo in Turčijo, a to v postavi, ki gledalcem, vajenih vrhunskih predstav Gorana Dragića, Luke Dončića in druščine, ne more ponuditi enakih užitkov.

"Zdaj vsi izkoriščajo nastalo situacijo oziroma kaos. Nekateri klubi dovoljuje nastopanje določenim igralcem v reprezentancah, drugi spet ne. Ene nacionalne zveze se obnašajo povsem po svoje in kršijo vsa pravila, mi na primer jih spoštujemo. Nato so tukaj še menedžerji, agencije in NBA klubi, ki igralcem po tihem odsvetujejo nastopanje v reprezentancah. Tokrat, mislim, da smo ta kratko potegnili mi, naslednjič jo bo nekdo drug," dodaja Nesterović.

Enako razmišlja tudi podpredsednik Košarkarske zveze Srbije Igor Rakočević. "Zelo neugodno je vse skupaj. Vsak normalen navijač ali človek, ki deluje v košarki, bi želel, da v reprezentanci igrajo najboljši igralci. Res je sicer, da ta sistem daje možnost nekaterim še neuveljavljenim igralcem, da se dokažejo in da stopijo v ospredje, a meni osebno je bolj všeč, da za državne selekcije igrajo najboljši. Upam, da se bodo odgovorni kmalu našli sistem, ki bo ustrezal vsem stranem."

Iz majhne države z omejenih igralskim kadrom in številnimi igralci v ligi NBA prihaja tudi Šarunas Jasikevičius, ki je znan po tem, da nima dlak na jeziku. "Mislim, da je bitka že v osnovi izgubljeni, če igralcem iz lige NBA ne daš možnosti igranja za nacionalne selekcije. To je tvoj najboljši produkt in enostavno ne morem razumeti razmišljanja, da svojim pokroviteljem, privržencem ne ponudiš tistega najboljšega."

"Zdajšnji sistem kvalifikacij sredi sezone igralcem iz lige NBA ali evrolige preprečuje nastopanje v državnih reprezentancah, zato mi je povsem nelogično in skregano z zdravo pametjo, da Fiba vztraja pri tem in se odreka svojih najboljših igralcev," pravi Litovec, ki je v letih 1999 in 2000 igral za Union Olimpijo.



"Treba je najti rešitev, se usesti in pogovarjati, saj to ne vodi nikamor. Košarka v Evropi je v krizi, pa ne samo evropska, vsa mednarodna košarka nazaduje v primerjavi z ligo NBA. Zmagovalec boja za oblast v Evropi med Fibo in evroligo je liga NBA, poraženci pa so ljubitelji košarke, ki morajo spremljati svoje reprezentance brez najboljših igralcev," dodaja Jasikevičius.

Tudi legendarni slovenski trener Zmago Sagadin ima podobno stališče. "Pred dvajsetimi leti se je evropska košarka precej približala ligi NBA, zdaj pa je Amerika pobegnila, Evropa pa nazaduje. Ni več produkcije igralcev. Tretjerazredni ameriški igralci, ki niso dobri za tamkajšnje lige, dominirajo po Evropi, evropski klubi pa zapostavljajo delo z mladimi," razmišlja Sagadin.

"Španija je praktično edina država v Evropi, ki še vlaga v razvoj mladih, a to ne lastnih otrok, temveč uvaža mlade igralce iz vzhodne Evrope. Veliko mladih slovenskih igralcev je v zadnjih letih odšlo v Španijo, a uspe le redkim. V Real Madridu, Barceloni, Malagi ali Vitorii so zadovoljni, če naredijo dva igralca iz 120 na sezono, mi pa smo veseli, če uspe enemu od desetih," pravi Sagadin.

Posledično je veliko mladih slovenskih igralcev izgubljenih za slovensko reprezentanco. "Zame je edina rešitev tega spora v Evropi, ki škoduje prav vsem, da se petnajst, dvajset najmočnejših zvez odloči oblikovati novo zvezo, ki bo skrbela za reprezentance, saj ta Fiba in ti ljudje, ki jo vodijo, nimajo pojma o svojem poslanstvu," dodaja Sagadin.

V Stožicah je bilo mnoštvo znanih imen, med njimi je izstopal Željko Obradović, devetkratni evropski klubski prvak kot trener. "Res ne vidim rešitve. Ljudje iz Fibe so sprejeli te odločitve in mislim, da morajo oni najti izhod iz tega položaja."

"To ni normalno in ni dobro, najbolj pa trpijo igralci, saj se morajo oni odločati o stvareh, na katere ne morejo vplivati. Dobro je, da je bil ustanovljen sindikat igralcev evrolige, saj so prav igralci tisti, brez katerih ni tega športa. Na koncu, mislim, da bodo morali oni sprejeti določene odločitve in povedati, kaj želijo. Jaz vsakemu igralcu pravim, da je zanj najbolj pomembno, da igra za svojo državo," meni Obradović.

Predsednik novonastalega sindikata igralcev je Boštjan Nachbar, ki je v četrtek slovesno končal kariero igralca, že v prihodnjih tednih pa ga čakajo nove zadolžitve in potovanja. Med njegovimi nalogami bo tudi reševanje spora med evropskimi košarkarskimi institucijami.

"Glede na to, da je bil sindikat uradno ustanovljen šele pred dobrim mesecem, ne pričakujte, da bomo mi kar naenkrat rešili vse težave v evropski košarki. Igralci se zavedamo, da je za takšne stvari potreben čas, hkrati pa smo sindikat ustanovili, ker smo predolgo gledali, kako nam ljudje v kravatah narekujejo kariere," pravi Nachbar.

Značke: košarka, evropa

Članki iz rubrike