Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
0 26.08.2018 16:09:55

DONČIĆU JE POSTAVIL SPOMENIK! Šarunas Jasikevičius: "Ti fantje iz Univerze nimajo pojma ..."

Šarunas Jasikevičius
Profimedia
Nekdanji litovski vrhunski košarkar Šarunas Jasikevičius je stari znanec Olimpijinih navijačev. V Ljubljano se vedno rad vrača.

Pod vodstvom Zmaga Sagadina je nabito polne tribune Tivolija v sezoni 1999/2000 navduševala poletna ekipa, v kateri so poleg Litovca bili še Jure Zdovc, Sani Bečirović, Damir Milačić, Slavko Duščak, Marko Milić, Jurica Golemac, Stipe Modrić, Primož Brezec, Emilio Kovačić, Slavko Kotnik, Gordan Zadravec in Miloš Paravinja, sredi sezone pa je moštvo okrepil še enbeajevec Walter Berry. Olimpija je takrat veljala za eno boljših ekip v Evropi, v tisti sezoni je obstala v četrtfinalu evrolige (prekratka je bila v dvoboju z Barcelono).

jasikevicius Olimpija
Šarunas Jasikevičius v Olimpijinem dresu
Reuters


Ravno v katalonsko prestolnico se je že v naslednji sezoni preselil Jasikevičius in v naslednjih letih zgradil kariero za v zgodovino. S tremi različnimi klubi je štirikrat osvojil evroligo (najprej z Barcelono, potem dvakrat z Maccabijem in na koncu še s Panathinaikosom).

Danes 42-letni Litovec, sicer trener Žalgirisa, bo v četrtek zaigral v Stožicah na Košarkarski simfoniji - poslovilni tekmi Boštjana Nachbarja in Sanija Bečirovića. Jasikevičius bo zaigral v Sanijevi ekipi.

V obširnem pogovoru za nacionalno televizijo, nacionalni radio in MMC se je Jasikevičius spominjal svoje sezone v Ljubljani, sodelovanja s trenerjem Zmagom Sagadinom in soigralcem Juretom Zdovcom, predvsem pa je z izbranimi besedami pospremil Luko Dončića v ligo NBA. "Dražena in Luko se na neki način lahko primerja. Luka je sicer višji, Dražen pa je bil izrazitejši strelec. Sta iz različnih obdobij, a imata oba oziroma sta imela podobne kakovosti in sta podobno nadarjena. Oba res močno izstopata pri teh letih."

Jasikevičius je za čudežnega slovenskega dečka še dejal, da je nenormalno za njegova leta, kako izjemno bere igro: "Vidi stvari, ki se jih ne da naučiti oziroma ki se jih 30-letni veteran ne more."

Ko je Litovec, ki ima izkušnje iz ameriške študentske košarke (sredi devetdesetih je igral za Univerzo Maryland) Dončića primerjal z drugimi mladimi fanti iz letošnjega nabora, je izpostavil predvsem to, da primerjava evrolige in lige NCAA pravzaprav ni mogoča: "Ni možnosti, da bi ti fantje naredili, kar je naredil on. To ni mogoče. Igral sem na Univerzi, v evroligi, praktično povsod, in vem, da je ta evroliga zares veliko tekmovanje. Res je zahtevna in da to dela tako mlad fant v tako velikem klubu, je neverjetno. Igral je v sistemu, v izjemno močni ekipi in jo vodil do zmage. Ti fantje iz Univerze nimajo pojma, o čem na tej točki govorijo in kaj Luka zmore."

Celoten intervju s Šarunasom Jasikevičiusu si lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Članki iz rubrike