Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
14.10.2015 22:25:43
Deli članek:

Tesna zmaga in poklon Milku

Grega Wernig

Marko Milić je včeraj oznanil svoje slovo od kariere. Naključno ali ne, to je storil ravno na dan, ko je z zmago svojo novo evropsko sezono začela Union Olimpija, v kateri je zablestel, se uveljavil in ki mu je na športni poti pomenila največ. Ljubljančani so na prvi tekmi evropskega pokala tesno premagali Trento.

»Čas je, da izstopim iz igre,« je sporočil Milić, ki je bil zadnja leta že nekako na pol poti iz prave profesionalne kariere, pri 38 letih pa je dokončno odnehal. Seveda zgolj na parketu. »Čeprav se poslavljam od resnega igranja košarke, verjamem, da bom v kakšni drugi vlogi našel takšno veselje in strast znotraj najlepše igre,« je dejal.


U. Olimpija - Trento 98:97

(73:71, 48:52, 22:26)
Ljubljana – Dvorana Stožice. 2200 gledalcev. Sodniki: Perea (Španija), Obradović (BiH), Cici (Albanija).
UNION OLIMPIJA: Wright 18 (3:6), Rupnik 7 (1:2), Hrovat, Mesiček 8, Nikolić 3 (1:4), Vučetić 2, Lapornik 16, Lešić 17 (4:4), Zagorac 13 (2:2), Mahkovic, Zakis 14 (1:1), Čančar.
TRENTO: Poeta 11 (1:3), Sanders 13 (2:2), Pascolo 16 (0:2), Baldi Rossi 3, Forray 3, Löfberg 4 (2:2), Flaccadori 6 (4:4), Sutton 9 (2:3), Lockett 8 (2:2), Lechthaler 2, Wright 22 (3:5).
Prosti meti: Union Olimpija 12:17, Trento 16:23.
Met za tri točke: Union Olimpija 14:22 (Lapornik 4, Zagorac 3, Mesiček 2, Rupnik 2, Wright, Lešić, Zakis), Trento 7:14 (Poeta 2Sutt, Sanders, Wright, Baldi Rossi, Sutton, Forray).
Osebne napake: Union Olimpija 23, Trento 21.
Pet osebnih napak:

Morda nekoč tudi pri Olimpiji, za katero je igral kar štirikrat v karieri, prvič je prišel leta 1994, nazadnje je odšel leta 2009. Zraven je bil tudi pri uvrstitvi na zaključni turnir evrolige leta 1997, ki se za trenutno Olimpijo zdi kot utopija. Zdaj se zmaji veselijo vsake zmage v evropskem pokalu, sinočnje še posebej, ker je bila dosežena najtesneje, kolikor je sploh mogoče, in ker so gostje imeli zadnji met, a ga zgrešili.

Tudi Green Dragonsi, ki so se sinoči prvič letos zbrali na košarkarski tekmi, so se s skandiranjem spomnili na nekdanjega ljubljenca privržencev Olimpije, ki jih je znal dvigovati na noge. Ker je iz Italije prišlo tudi nekaj privržencev Trenta, je bila dvorana Stožice včeraj prvič v sezoni zares videti kot prizorišče športnega dvoboja in ne gledališke predstave.

So pa morda mislili, da so na njej v prvem polčasu košarkarji Olimpije, ki so se sprehajali po parketu kot igralci na odru, morda misleč, da tekmecev ne smejo ovirati pri doseganju košev. Kar 52 točk so Italijani dali v prvih 20 minutah, kar je bilo seveda veliko preveč, še posebno ker naj bi bila prav obramba tisti udarni adut varovancev Gašperja Potočnika. Še dobro, da so tudi igralci Trenta »nasedli« temu, da se gredo zmaji »igrico«, in igrali podobno gledališko na svoji polovici. Ljubljančani so zadeli kar sedem od desetih metov za tri točke in pričakovati je bilo, da odstotek v nadaljevanju ne bo tako dober. Jasno pa je tudi, kaj to pomeni: da je treba začeti igrati obrambo.

In zmaji so v tretji četrtini dejansko pokazali drugačen obraz. Slekli so si igralske kostume in začeli gristi, kot smo to pričakovali že od prve minute. Trento je v tej četrtini dosegel le 12 točk, v napadu je voz vlekel Sava Lešić, ki je dal v tretjem delu igre deset točk, osem zapored za Olimpijo, in pred zadnjo četrtino so bili zeleno-beli v prednosti. Ta je slabe štiri minute pred koncem zrasla na deset točk, ko sta na sceno stopila Miha Lapornik in Zack Wright. A stranske vloge ni želel imeti niti možakar s priimkom Wright pri Trentu. Na vsak način je hotel tekmo še enkrat narediti napeto in to mu je ob pomoči soigralcev tudi uspelo.

V pičli minuti so Italijani naredili niz 8:0 in Stožice so bile priča še eni tekmi s stresno končnico. Ko je ljubljanski Wright 12 sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta pri točki prednosti za zmaje, se je zdelo, da se bo finiš spremenil v infarktnega, a Trento ni zadel v zadnjem napadu in Olimpija je le vpisala prvo zmago ter gotovo razveselila tudi Marka Milića.


Skupina A, 1. krog

Union Olimpija (Slo) – Trento (Ita)    98:97
Bilbao (Špa) – Nanterre (Fra)    73:76
Telekom Bonn (Nem) – Oldenburg (Nem)    88:77