Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
27.02.2015 18:58:20
Deli članek:

V štirih minutah in pol je dosegel 30 točk (video)

vszi

Koliko je 278 sekund? Dobre štiri minute in pol. Precej malo, bi lahko rekli.

Pa prenesimo te sekunde v košarko. 278 sekund je dobrih 11,5 odstotka košarkarske tekme. Tudi to ne zveni prav veliko.

Vendar pa se je sinoči v študentski ligi NCAA v tem času zgodilo nekaj skoraj neverjetnega. Dvajsetletni branilec Florida Stata Xavier Rathan-Mayes je namreč v tem času dosegel kar 30 točk. V zadnjem delu tekme je zadel osem od desetih metov (šest trojk). Od tega je 26 točk dosegel tako, da sploh ni zgrešil meta.

To mu je uspelo v dvoboju z Miamijem, Rathan-Mayes se je na koncu ustavil pri 35 točkah in izenačil svoj strelski rekord kariere, vendar niti z neverjetno serijo ni mogel preprečiti zmage nasprotnega moštva. Miami si je namreč že prej priigral 18 točk prednosti, zadržal pa jo je z natančnim izvajanjem prostih metov. V zadnjih treh minutah jih je zadel 14 od 16 in na koncu slavil z 81:77.

"V svoji celotni karieri še nikoli nisem videl česa takega. To je ena najboljših predstav, ki sem jih kadarkoli videl," je po dvoboju povedal trener Miamija Jim Larranaga, za katerim je v ameriški študentski košarki že 934 tekem.

"Noro ... Počutil sem se kot bi bil sam v dvorani. Vse je bilo tiho ... Resnično poseben občutek," je dejal Rathan-Mayes, in nadaljeval: "Težko opišem, kaj se je dogajalo. Si v dvorani, a je vse tiho. Soigalci so mi dvigovali samozavest, jaz pa sem želel narediti vse, da srečanje dobimo."

"Uspel mu je res neverjeten dosežek. Vendar smo razočarali kot moštvo, v obrambi smo bili zelo slabi," ni imel razlogov za zadovoljstvo trener poražene ekipe Leonard Hamilton.

V zadnjih 4:38 minute je Florida dosegla 33 točk, Rathan-Mayes torej ni dosegel le treh, a je bil on tisti, ki je žogo podal Robbieju Berwicku, ko je ta dosegel trojko.