Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
27.02.2015 12:23:38
Deli članek:

Končnica da, kaj več, težko

Reuters

Zadnji dan prestopnega roka se je zdelo, da je ob Oklahomi, ki se je uspela odlično okrepiti, najbolje kadroval Miami, ki je v zameno za nekatere manj pomembne košarkarje v svoje vrste zvabil našega Gorana Dragića in najavil boj morda celo za finale vzhodne konference.

Navijači Vročice so bili po koncu prejšnje sezone preprosto obupani. Njihovi ljubljenci so izgubili v velikem finalu s San Antoniom, dodatno sol na še zelo svežo rano pa je dodal takratni prvi zvezdnik Miamija LeBron James, ki se je odločil, da po štirih zaporednih finalih z Miamijem – in dveh osvojenih prstanih – "svoj talent vrne" v Cleveland.

Izguba samooklicanega kralja je pomenila za klub s Floride velik udarec, in čeprav se je legendarni predsednik Pat Riley trudil sestaviti konkurenčno ekipo – to mu je bolj ali manj tudi uspelo –, so bili NBA-analitiki prepričani, da Miami nima nikakršnih možnosti za vidnejši uspeh v letošnji sezoni. Nato pa je prišel zadnji dan prestopnega roka, ko je Vročica v svoje vrste pripeljala Gogija in karte so bile znova premešane.

Kar naenkrat so vsi Miami videli vsaj v krogu širših favoritov za finale vzhodne konference, nekateri so bili celo prepričani, da se lahko uvrsti v peti zaporedni finale. Kako tudi ne, Miami je ob Hassanu Whitesidu, ki se je izkazal kot zadetek v polno in je odlično pokril centrski položaj, dobil še zadnji manjkajoči košček, s katerim je sestavil zares odlično peterko – dobil je odličnega organizatorja igre.

A zelo kmalu se je kupček kart znova povsem premešal. Bolezen Chrisa Bosha, ki je zaradi krvnih strdkov v pljučih že končal letošnjo sezono, je pomenila konec upov za Miami. Tridesetletni krilni center je bil namreč najpomembnejši člen v napadu Vročice in nadomestiti ga je praktično nemogoče.

Vseeno pa to ne pomeni, da Miami končnice ne bo videl. Prav nasprotno, glede na razpored je, če ne bo kakšnih velikih presenečenj, bolj ali manj jasno, da se bo tja po vsej verjetnosti prebil kot sedmo- ali osmouvrščena ekipa na vzhodu. Vročico namreč do konca rednega dela čaka še 26 tekem, kar 13 pa jih bo odigrala s klubi, ki v tem trenutku ne zasedajo prvih osmih mest na vzhodu ali zahodu.

Najpomembnejši bodo obračuni z Brooklynom (doma), Detroitom (s katerim igra še dvakrat, enkrat doma in enkrat v gosteh), Charlottom (doma) in Indiano (v gosteh), ki Miamiju dihajo za ovratnik.

V primeru slavja na vsaj večini teh tekem in na tistih obračunih, kjer bi morala biti zmaga samoumevna – proti skromnim Lakersom (doma), Bostonu (doma in v gosteh), Denverju (doma), Sacramentu (doma) in Philadelphi (v gosteh) –, jim končnica ne more uiti.

Je pa bolj kot ne jasno, da se bo za Vročico pot v končnici hitro končala. Tako Atlanta kot Toronto in Cleveland (in tudi Chicago) so v tem trenutku za Miami brez Bosha preprosto premočni in zelo težko je verjeti, da bi lahko Goran Dragić in druščina štirikrat v sedmih poskusih premagala katero izmed teh ekip.