Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
04.02.2015 12:55:53
Deli članek:

Aleš Pipan: Z vsakim se tepemo

Grega Wernig

Trener zmajev je pred odhodom v Nemčijo na obračun z Brose Basketsom deloval mirno in optimistično. Ve, da lahko zmaji nocoj zmagajo, a le, če bodo 40 minut igrali odlično.

Pred vami je morda že odločilni dvoboj drugega dela.
Tekma je pomembna za oboje, lotiti pa se jo je treba tako kot vsake druge. Igramo v gosteh, že doma pa smo imeli probleme z njimi in izgubili. Toda vsaka tekma je drugačna. Zdi se mi, da smo tudi z Bayernom lažje igrali v Münchnu kot pa v Stožicah. Gre za to, da se ne predamo, treba je verjeti v neko stvar. Letos nam to še ni uspelo, morda nam bo tokrat in bomo presenetili Nemce ter jih morda premagali tudi s sedmimi točkami razlike.


DOLŽNI EDINO BAMBERGU

Kar nekaj dvobojev z nemškimi klubi se je že nabralo v zgodovini Uniona Olimpije. Drevišnji bo že 28. po vrsti, začelo pa se je v sezoni 1961/62, ko so Ljubljančani igrali s Heidelbergom. Prvi poraz zmajev z Nemci je prišel že v četrtem obračunu, ko so v sezoni 1968/69 klonili v gosteh pri TSC Berlinu, skupaj se jih je nabralo devet. Trije samo v letošnji sezoni, ko so izgubili tudi z Bambergom, ki je sploh edini nemški klub, s katerim imajo negativno bilanco. Pa ne le to, do zdaj ga na treh dvobojih sploh še niso premagali. V sezoni 2005/06 sta bila kluba tekmeca v evroligi in takrat je Bamberg, kot se je takrat še imenoval, doma zmagal za točko, v Tivoliju pa za dve.

Kaj reči o prvem medsebojnem obračunu?
Še enkrat smo si pogledali tisti dvoboj. Izgubljali smo ga že za 25 točk, na koncu pa prišli na šest točk razlike, kar kaže, da vseeno niso nezemljani, tudi oni so iz krvi in mesa. Če ne bo lastnih napak, če bomo igrali strpno, dobro in kvalitetno v obrambi, s pravim pretokom žoge ter bomo zadevali odprte mete, ki jih v Münchnu nismo, če bomo osredotočeni do konca, potem se lahko nadejamo uspeha. Nismo ekipa, ki bi si lahko privoščila napake, črne minute. Štirideset minut moramo igrati odlično, z več razpoloženimi igralci, in če se nam enkrat to 'poklopi', potem lahko upamo na uspeh.

27

TEKEM JE OLIMPIJA DO ZDAJ ODIGRALA V EVROPSKIH TEKMOVANJIH Z NEMŠKIMI KLUBI, NOCOJŠNJA BO 28.

V Ljubljani se je zdelo, kot da vam igra Broseja ne ustreza, ali pač? 
Prve domače tekme v drugem delu so kot zaklete za nas. Že lani smo izgubili s Hapoelom, letos smo hoteli začeti drugače. Telesno so gotovo močnejši od nas, so zelo kvalitetna ekipa, ki zadeva, igra raznovrstno. Prvi polčas to nismo bili mi, v tretji četrtini pa smo naredili preveč napak, saj smo igrali furjasto, prehitro smo želeli priti blizu, dosegli pa smo nasprotni učinek. Ko nam je voda tekla v grlo, smo prišli k sebi in potem imeli tistih pet, šest dobrih minut ter jih skoraj ujeli. Moramo biti optimisti, razmišljati pozitivno, se spustiti v bitko z njimi, malo drugače kot na začetku dvoboja z Bayernom, ki smo mu pustili preveč lahkih košev. Tu moramo od prve minute iti na nož, z malimi prekrški prekinjati napade, dokler se da.

18

ZMAG IMAJO ZMAJI NA DOSEDANJIH OBRAČUNIH Z NEMCI, ZADNJO IZ PREJŠNJE SEZONE NA TEKMI Z ULMOM.

Brose je malenkost spremenjen v primerjavi s prvo tekmo.
Da, vsi nekaj menjajo in kupujejo. Odšel je Shipp in prišel Robinson, kvaliteten igralec na položaju organizatorja igre, malo bo zamenjal Wanamakerja. Je zelo prodoren, telesno močan. Tako ali tako imajo svoj sistem, v napadu bodo z igralci, ki jih krijejo naši organizatorji igre, napadali blizu koša, to so delali že na prvem srečanju. Na to smo se pripravili in tu moramo biti v obrambi dovolj tečni, da ti igralci ne bodo dobili žoge tja, kamor bi jo radi. 

5

OD DEVETIH PORAZOV JE OLIMPIJA DOŽIVELA V GOSTEH, PRVEGA ŽE V SEZONI 1968/69, ZADNJEGA PREJŠNJI TEDEN.

Verjetno vas pred tako pomembno tekmo veseli dvig forme nekaterih posameznikov.

Že nekaj časa ne igramo slabo. V evropskem pokalu igramo z ekipami, ki so na papirju močnejše. A tega ne priznamo nikomur, z vsakim se tepemo, včasih pa kakovost vseeno pride do izraza. Potrebujemo to, da se enkrat vse skupaj 'poklopi', da se trem, štirim igralcem, po domače povedano, utrga in začnemo zadevati z vseh položajev, potem bo tudi vse ostalo lažje.

3

TEKME SO ZMAJI DO ZDAJ IGRALI Z BROSE BASKETSOM, NA NOBENI ŠE NISO ZMAGALI, LETOŠNJI PORAZ JE NAJVIŠJI.

Kako je pripravljen Marinović?
Dobro je prestal tekmo z Zadrom, ki smo se je najbolj bali. Ne čuti nobenih posledic, nič ni slabše. Počasi bo prišel nazaj. Večji problem je morda Rupnik, ki se vrača bolj počasi, kar pa je razumljivo, saj so bile težave s hrbtenico precej velike, zato so pustile posledice. 

"Olimpija je povsem drugačno moštvo od nas. Ima izkušene košarkarje, ki igrajo pametno, igrajo evropsko košarko, h kateri težimo tudi mi. Moramo vsiliti svoj ritem z veliko energije, tempa, intenzivnosti. Če se bomo spustili v šahiranje, potem bo Olimpija v prednosti. Ne gre za običajno tekmo v skupini, vse, kar se je zgodilo do zdaj, ne šteje. Gre za biti ali ne biti, zato je to še toliko bolj poseben dvoboj."
Andrea Trinchieri
trener Brose Basketsa

Tudi Salin se vrača (pre)počasi.
Res je. Letos je na žalost preveč poškodovan in bolan. Je tip igralca, ki potrebuje veliko dela in treninga, da pride v pravo formo, potem pa jo dlje časa drži. Bilo pa je preveč premorov, tako da res ni pravi. Imamo pa na njegovem položaju Prepeliča, ki je začel normalno funkcionirati, na ta položaj lahko posadimo Marinellija, tu je Hrovat, tako da imamo dosti igralcev.

Na prvi tekmi so svoje »dodali« tudi sodniki. Se bojite podobnega tudi v Nemčiji?
O sodnikih ne smemo razpravljati. Če se pritožuješ, nič ne pomaga. Osredotočiti se moramo na svojo igro, ne zanima nas, kdo bo sodil, upamo pa, da bo korektno in pošteno.