Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.02.2015 12:00:51
Deli članek:

Damian Lillard: Razkurjen sem!

Reuters

Izbor igralcev za all-star tekmo lige NBA skoraj vsako leto sproži razprave in polemike, letos pa se zdi, da so dobile še dodatno razsežnost.

Tudi zato ker se eden tistih, ki niso bili uvrščeni na seznam 24 košarkarjev, s svojo neuvrstitvijo ne strinja in je dal to jasno vedeti. Damian Lillard je na glas povedal, da mu ni prav, ker ga ni zraven, njegov primer pa je dal zagon tudi tistim, ki zagovarjajo spremembo v načinu izbora.


"Da se moram odločiti med DeMarcusom Cousinsom in Damianom Lillardom," je komisar lige NBA Adam Silver odgovoril na vprašanje, po čem si bo najbolj zapomnil prvo leto na čelu lige, ki se je izteklo v nedeljo, pred enim letom je na mestu prvega moža lige nasledil legendarnega Davida Sterna.

Seveda se je malo šalil, v odgovoru pa je bilo tudi veliko resnice. Silver je z malenkostnim pretiravanjem želel poudariti, pred kako težko nalogo je bil te dni, ko je moral določiti dodatnega igralca v dvanajsterici zahodne konference, potem ko je Kobe Bryant zaradi poškodbe moral odpovedati nastop.

Reuters

"Drugo leto v mojem vodenju lige NBA je čas za akcijo, od mene se pričakujejo osvežitve in spremembe. So načini, da izboljšamo format končnice, da spremenimo in izboljšamo način izbiranja na naboru, da se pogovorimo o all-star tekmi. Naslednje leto bo čas, da sprejmemo nekaj odločitev."

Adam Silver, komisar lige NBA

Nabor tistih, ki bi jih lahko izbral, je bil dolg, čisto na koncu pa se je odločal med DeMarcusom Cousinsom in Damianom Lillardom. Center Sacramenta, ki letos dosega 23,8 točke in 12,3 skoka na tekmo, proti organizatorju igre Portlanda, ki letos v statistiko povprečno vpisuje 21,8 točke, 6,2 asistence ter 4,6 skoka na srečanje. Odločil se je za prvega, za Cousinsa, in Lillarda spravil v slabo voljo.

"Bil je razočaran, čeprav je razumel. Ne rečem, da se je strinjal z menoj, je pa v ligi že dovolj dolgo, da ve, kako stvari potekajo. Mislim, da je razočaran predvsem nad trenerji, saj sem bil sam le podaljšana selektorska roka, pred menoj so bili navijači in trenerji. Prepričan sem, da bo v prihodnje na parketu pokazal, zakaj bi si zaslužil igrati na all-staru," je dejal Silver, ki ima kot komisar nalogo, da v primerih, kot je bila letošnja poškodba Bryanta, izbere zamenjavo.

Pred tem prvi peterki obeh konferenc z glasovanjem določijo navijači, ostale košarkarje pa izberejo trenerji vseh ekip, ki ne smejo glasovati za igralce iz svojih moštev. "DeMarcus je bil zelo visoko v trenerskem glasovanju, kar je imelo vpliv name. Tudi Damianove številke so odlične, pravzaprav sta bila pri meni izenačena, zato je pri odločitvi pretehtal trenerski izbor," je še dodal Silver. Pri trenerjih je namreč Cousins v zahodni konferenci za malenkost izpadel iz sedmerice tistih, ki jih določijo, Lillard je bil uvrščen za njim.

Reuters

NE GRE ZA ŽIVLJENJSKO DELO
Štiriindvajsetletnik, ki igra svojo tretjo sezono v ligi NBA, se ni kar tako sprijaznil s tem, da v nasprotju z lanskim letom, ko je bil del all-star šova, letos ni bil izbran vanj. Najbrž je takšnih, ki menijo, da se jim je zgodila krivica, ker niso med povabljenci, še kar nekaj, a nihče se ni tako izpostavil kot Lillard.

Reuters

"Chris Paul si ne zasluži biti del all-star ekipe, letos zagotovo ne. Rad ga imam, je najboljši vodja v ligi, a letos je pred njim kar nekaj fantov. Tudi Lillard bi moral biti zraven. Durant je letos izpustil veliko preveč tekem, da bi bil upravičeno izbran."

Charles Barkley, nekdanji all-starovec 

"Rad bi se zahvalil vsem trenerjem, ki menijo, da nisem dovolj dober, vsem navijačem, ki menijo, da nisem dovolj dober, in Adamu Silverju, ki meni, da nisem dovolj dober. To ni nekaj, kar bi mi bilo tuje. Pravzaprav v tem jemljem navdih v življenju. Zahvaljujem se tudi vsem tistim, ki menijo, da bi moral igrati na all-staru, a to je slaba uteha in zame ni dovolj. To preprosto ni dovolj," je bil odkrit član Portlanda, ki ne skriva, da je bil presenečen, ker se ni znašel na seznamu: "Mislim, da sem naredil vse, kar je bilo mogoče, poleg tega je ekipa uspešna. Vsekakor bom to vzel osebno. Že prej sem napovedal, da bom razkurjen, če ne bom izbran, in sem. Ne čutim, da bi me spoštovali. Igram nesebično, igram za ekipo, da zmaguje, tudi sam k temu prispevam velik delež. Mislim, da je vse skupaj, od mojih predstav, moje osebnosti do mojega odnosa do soigralcev, medijev in navijačev, točno tisto, kar naj bi predstavljal all-star igralec. Če pa nisem bil izbran, kljub temu da igram najbolje v karieri in je Portland visoko v zahodni konferenci, potem je to nespoštljivo."

Pravi, da njegova jeza ni uperjena proti tistim, ki so v ekipi. "Spoštujem vsakega igralca, ki je v postavi, vsi si to tudi zaslužijo. A hkrati občutim nespoštovanje," je dejal in napovedal "maščevanje" na parketu.

ALL-STAR 2015

ZAHODNA KONFERENCA
prva peterka: Stephen Curry (Golden State), Kobe Bryant (LA Lakers)*, Blake Griffin (LA Clippers), Anthony Davis (New Orleans), Marc Gasol (Memphis)
ostali igralci: LaMarcus Aldridge (Portland), Tim Duncan (San Antonio), Kevin Durant (Oklahoma City), Chris Paul (LA Clippers), James Harden (Houston), Russell Westbrook (Oklahoma City), Klay Thompson (Golden State), DeMarcus Cousins (Sacramento)
trener: Steve Kerr (Golden State)

VZHODNA KONFERENCA

prva peterka: Kyle Lowry (Toronto), John Wall (Washington), LeBron James (Cleveland), Carmelo Anthony (New York), Pau Gasol (Chicago)
ostali igralci: Chris Bosh (Miami), Dwyane Wade (Miami), Jeff Teague (Atlanta), Paul Millsap (Atlanta), Al Horford (Atlanta), Kyrie Irving (Cleveland), Jimmy Butler (Chicago)
trener: Mike Budenholzer (Atlanta)

* – poškodovanega Bryanta bo zamenjal DeMarcus Cousins

"Bodi tako dober, da te ne bodo mogli ignorirati," je napisal sporočilo na svojem profilu na instagramu, ob katerem si trener Portlanda Terry Stotts verjetno mane roke, saj ve, da bo imel v prihodnje na igrišču še dodatno motiviranega organizatorja igre. Slednji je s tem, ko ni molčal, postal močno orožje v rokah tistih, ki menijo, da je sistem izbora za all-star slab oziroma da potrebuje prenovo in spremembe.

Pri letošnjem kot najbolj izstopajoč primer omenjajo Kevina Duranta, ki je izpustil več kot polovico tekem v sezoni, Oklahoma Cityju ne gre prav dobro, kljub temu pa bo igral na all-staru.

"To ni nagrada za življenjsko delo, ampak vrednotenje aktualne sezone," pravijo in Durantu ob bok dodajajo še Tima Duncana, ki v primerjavi s Cousinsom po vseh merilih ne bi smel biti v postavi zahodne konference.

Klice po spremembah je slišal tudi Silver, ki ga je prav dilema Cousins ali Lillard verjetno še dodatno spodbodla k temu, da si je kot eno od nalog v svojem drugem letu na čelu lige NBA zadal tudi razpravo o novostih pri izboru za all-star tekmo.