Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
28.01.2015 15:25:25
Deli članek:

Zupan&co. brez koša v četrtini

Fiba Europe

Miha Zupan je s soigralci iz Ušaka v torek v Le Mansu doživel drugi poraz v drugem delu pokala Eurochallenge.

Nič tako običajnega, če se ne bi turški ekipi v tretji četrtini zgodilo nekaj, zaradi česar je ta tekma še zdaj pogosto omenjana.

Ušak je na izteku 18. minute vodil s 17 točkami razlike in na odmor ob polčasu odšel s še vedno lepimi desetimi točkami naskoka. Ko pa se je končala tretja četrtina, je Le Mans imel 19 točk prednosti! Da, Francozi so v desetih minutah dosegli 29 točk več od Turkov. Pravzaprav so jih dosegli natanko 29, kar pomeni, da ... Ja, da je Ušak ostal na ničli!

ZMAJE LOČILO 38 SEKUND
Blizu temu, da vzbudijo pozornost tujih medijev, so bili še ne tako dolgo nazaj tudi košarkarji Uniona Olimpije. Oktobra 2013 so na domači tekmi lige ABA ob porazu s Cibono skoraj doživeli enako usodo kot Ušak, saj v zadnji četrtini nikakor niso mogli spraviti žoge skozi obroč. Sramote jih je rešil Alex Stepheson, ki je 38 sekund pred koncem vendarle dal koš za edini točki zmajev v četrtini. Ostati brez točke v desetih minutah seveda ni tako osamljen primer, posebej v nižjih ligah. Drugače je v močnejših tekmovanjih oziroma ligah, a tudi v teh se je to že zgodilo. V španski prvi ligi je recimo v sezoni 2010/11 na ničli v drugi četrtini ostal Valladolid, ko je gostil Granado (0:13).

"V igri so stave," je najbrž prva misel marsikoga, a kdor je videl teh deset minut, bi morda razmišljal drugače, razen če so košarkarji Ušaka res veliki mojstri igre oziroma prevare. V obrambi so igrali zagnano in tudi domačini so imeli precejšnje težave v napadu, toda po petih minutah so izid prvega polčasa vseeno izenačili.

Gostje niso zadeli nekaterih odprtih metov, tako za dve kot tri točke, ko so jih Francozi ujeli, pa so začeli delati tudi druge napake. Popustila je tudi vnema v obrambi oziroma so se gostitelji povsem razigrali in v naslednjih petih minutah dali 19 točk. Trener Ušaka je z minutama odmora in menjavami – s parketa je odšel tudi Zupan, ki je srečanje končal pri treh doseženih točkah – skušal spremeniti potek in poiskati nekoga, ki se mu bo odprlo v napadu, a ga ni našel. Turki so vsi po vrsti grešili, potem ko se je čas odmikal in se je približeval konec četrtine, pa je najbrž začela delovati tudi "psiha".

V glavi je vse glasneje odzvanjala ničla in dodatno tresla roke, nervoza je naraščala. Ker Le Mans ni bil v bonusu, je odpadla vsaj na videz najlažja pot do točk(e) – prosti meti, in ko se je izteklo deset minut tretjega dela igre, je imel Ušak na semaforju še vedno 45 točk, doseženih v prvem polčasu.

Šele v 36. sekundi zadnje četrtine je Chris Warren prekinil mrk in s črte prostih metov končno dal prvi točki, potem je v napadu spet steklo, toda dvoboj je bil takrat že izgubljen. "To je neverjetno! V drugem polčasu sem imel na igrišču in klopi povsem iste igralce kot v prvem. Tega res ne razumem," ni mogel verjeti tistemu, kar se je zgodilo, trener Ušaka Ozan Bulkaz, ki bo s svojimi varovanci najbrž še kdaj tema pogovorov in pisanja.