Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
28.01.2015 14:22:41
Deli članek:

Rupnik: Bilo je strašno

Arsen Perić

Idrijčan je imel do poškodbe hrbtenice najboljšo sezono v Olimpiji do zdaj. Zdaj se želi čim prej vrniti na raven, na kateri je bil pred dobrim mesecem.

Ste pred vrnitvijo na parket, kako se počutite?
Včeraj je minilo pet tednov od poškodbe. Vse skupaj je potekalo zelo hitro, ker sem bil ves čas zaposlen z rehabilitacijskimi vajami. Vesel sem, da že teden dni treniram z ekipo, čeprav je res, da igre s kontaktom skoraj še nisem imel. Vsak športnik rad igra, zato sem vesel.

Kakšno je stanje hrbtenice? Se lahko poškodba še ponovi?
Poškodba ni bila tako huda, kot je na začetku kazalo. Seveda se lahko pri vsakomur ponovi, a s preventivnimi vajami lahko to preprečiš. Zdaj moram priti uro pred treningom, da naredim vaje in sem pripravljen za vadbo.

Kako dolgo bo to potrebno?
Pravijo, da gotovo vso letošnjo sezono in tudi še naprej. Nisem edini, ki se mu je to zgodilo, tako da sem dobil precej napotkov. Še nekaj časa ne bom stoodstoten.

Kaj natančno se je takrat zgodilo na treningu?
Igrali smo pet na pet. Dva dni prej sem na tekmi s Krko dobil udarec v hrbet in me je malo bolelo. Sploh ni bilo pravega kontakta, Nikolov je prišel v blok, jaz sem se izognil in takrat začutil bolečino v hrbtu. Naenkrat nisem mogel premikati nog. Bilo je strašno. Zdravniki so potem razložili, da je bil to le odziv telesa.

Verjetno ste se močno ustrašili?
Da, precej. Noge sem čutil, a jih nisem mogel premikati. Ko sem na urgenci dobil injekcijo in prišel k sebi, je bilo v redu. Takoj sem samo upal, da bom lahko čim prej igral, magnetna resonanca je nato pokazala na to poškodbo. Glavo gor, športniku se take stvari zgodijo.

Kako je bilo ta čas le gledati soigralce?
To je težje, na vseh tekmah sem bil nervozen, sploh ko vidiš, da jim ne gre in bi rad šel v igro. Posebej težko jih je bilo gledati na gostovanjih doma po televiziji. Vsak si želi igrati. Trdo sem delal, da bi čim prej prišel na parket, za zdaj gre vse po načrtih, videli pa bomo, kako bo vse skupaj videti, ker sem še precej negotov. Morda pa bom zato manj razmišljal in več metal.

Kako ste se po petih tednih vključili v ekipo, kako delujete na parketu?
Po resnici povedano, še nisem prav veliko treniral igre pet na pet. Ekipo poznam, prvi del sezone sem igral in vem, kaj kdo dela dobro.

Je v glavi prisotna določena psihična zavora?
Gotovo. Zadnji del rehabilitacije je vedno v ospredju psiha. To je tisti korak, ki ga moraš narediti, da se vrneš, biti moraš psihično pripravljen. Treba bo iti čez to, vsak je na istem, in upam, da se bo to zgodilo čim prej.

Kaj reči o drevišnji tekmi?
Vem, da bo v Nemčiji težko, posebej zaradi polne dvorane, a odločeni smo, da še naprej ostanemo v igri za top 16.

Kaj bolje izpeljati ali spremeniti v primerjavi s tekmo pred tednom dni?
V Ljubljani smo odigrali popoln prvi in malo slabši drugi polčas. V njem je bila izvedba akcij površna, nekaj metov prehitrih, tudi nespametnih. Morali bi se posluževati taktike iz prvega polčasa, to pomeni potrpežljivo iskati odkritega igralca v napadu, zadevati odprte mete. Če nam bo Bayern ponudil priložnost, jo bo treba zgrabiti, saj veliko priložnosti ne bo.

Se obetajo kakšne spremembe v igri?
Trener Pipan ne pusti tega spraviti v javnost. (smeh)