Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
27.01.2015 11:16:05
Deli članek:

Nemogoče je mogoče

Arsen Perić

Sedem krogov je še do konca rednega dela lige ABA, sedem krogov ima Union Olimpija še možnost, da ulovi Partizana, ki trenutno zaseda četrto mesto in ima dve zmagi več. Tretja Cedevita je že neulovljiva, saj ne verjamemo, da bi Zagrebčani izgubili najmanj trikrat na sedmih tekmah.

In to kljub temu, da so ostali brez Roka Ukića, ki si je zlomil mezinec, bil operiran in bo odsoten tri do štiri tedne. Trener Jasmin Repeša ima tudi brez prvega organizatorja igre na voljo dovolj kakovostno zasedbo, da obdrži tretje mesto oziroma se uvrsti med prvo četverico, ki bo igrala v končnici.

SPORED OLIMPIJE IN PARTIZANA

20. krog
Union Olimpija – Zadar
MZT Skopje – Partizan

21. krog
Igokea – Union Olimpija
Partizan – Levski Sofija

22. krog
Union Olimpija – Budućnost
Cibona – Partizan

23. krog
MZT Skopje – Union Olimpija
Partizan – Crvena zvezda

24. krog
Szolnoki Olaj – Union Olimpija
Mega Leks – Partizan

25. krog
Levski Sofija – Union Olimpija
Partizan – Zadar

26. krog
Union Olimpija – Krka
Budućnost – Partizan

Ogroža jo Partizan, ki si nadvse želi priti do tretjega mesta in se s tem izogniti boju s Crveno zvezdo že v prvem krogu končnice, a po drugi strani črno-beli z enim očesom še vedno pogledujejo tudi proti svojim zasledovalcem, na čelu katerih je Olimpija. Z zmago nad zmaji pred dobrima dvema tednoma so Beograjčani sicer naredili velik korak k uvrstitvi v končnico, a če se je boj zanjo takrat zdel že odločen, sta zadnji dve zmagi Olimpije, ob pogledu na razpored obeh ekip do konca rednega dela, vendarle vzbudili nekaj malega upanja, da bi Ljubljančani morda lahko še ujeli črno-bele.

Ujeli je pomembna beseda, saj ima Olimpija boljši medsebojni izkupiček, tako da bi bila v primeru enakega števila zmag pred Partizanom. V nasprotju z lansko sezono, ko se zeleno-beli niso mogli pohvaliti z izkupičkom proti neposrednim tekmecem, imajo letos ob Partizanu boljšega tudi v primerjavi s Cedevito in Cibono, s katerima so že odigrali po dve srečanji, dobro jim kaže tudi v dvobojih z Zadrom in Szolnoki Olajem, od moštev, ki so okrog njih, imajo trenutno slabši izkupiček le s Krko. Tudi Novomeščane bi teoretično še lahko uvrstili v razmišljanja o četrtem mestu, saj imajo ne nazadnje le zmago manj od Olimpije, a ker imajo slovenski prvaki slabšo medsebojno razliko s Partizanom, bi morali doseči zmago več od njega, zato smo jih kar takoj prekrižali.

Ostanimo torej pri Olimpiji in njenem lovu na Partizana. Obe ekipi do konca še trikrat igrata doma in štirikrat gostujeta. Pogled na spored zmajev pove, da nikakor ne bi bilo nemogoče, da bi slavili na vseh sedmih. Resda so med njimi tudi gostovanje pri Igokei, ki se počasi pobira, kar je pokazala tudi zadnja tekma s Partizanom v Beogradu, pot v Skopje k MZT-ju, ki prav tako ni med najlažjimi, še manj to velja za gostovanje pri Szolnoki Olaju, ki se spogleduje z uvrstitvijo v evropski pokal.

Varovance Aleša Pipana čakajo tudi tri zahtevne domače tekme, slovenski derbi s Krko v zadnjem krogu, najprej dvoboj z Zadrom in nato še tekma z Budućnostjo. Toda ... Toda v Skopje mora že v naslednjem krogu tudi Partizan, ki ga čaka še pot k neugodnemu Mega Leksu in pa v zadnjem krogu v Podgorico k Budućnosti.

Tu se morda skriva priložnost za Olimpijo, drugi adut zmajev pa je Crvena zvezda, s katero Partizan igra "doma", čeprav je res, da si tudi pri rdeče-belih ne želijo že v polfinalu igrati z večnim tekmecem, zato bodo raje pustili zmago, če bi ta Partizanu lahko pomagala do tretjega mesta. Morda bi utegnili črno-beli imeti težave tudi v Zagrebu pri Ciboni, čeprav so po včerajšnjem odhodu centra Jureta Lalića v Zielono Goro Saša Filipovskega volkovi izgubili še enega od nosilcev igre.

Vsekakor nas čaka še zanimivih sedem krogov, v katerih bo ves čas potekal tudi boj za uvrstitev v evropski pokal. Tudi o tem bomo še pisali.