Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
28.01.2015 12:31:01
Deli članek:

Si zaslužita dres?

Grega Wernig

Union Olimpija se bo v tednu dni drugič pomerila z Bayernom. Četrti krog drugega dela evropskega pokala prinaša enake dvoboje kot v zadnjem krogu, le z zamenjanimi vlogami gostiteljev. Tekma se bo v Münchnu začela ob 20.15.

Münchenčani so po zmagi v Ljubljani na domačem parketu še toliko večji favoriti za uspeh proti spet oslabljenim zmajem, pri katerih tokrat manjkata Marko Marinović in Vaso Vučetić, v ekipo pa se vračata vsaj Halil Kanacević in Luka Rupnik.

Kanacević se po treh dneh strogega počitka, ki so mu ga po dolgotrajni virozi ukazali zdravniki, spet dobro počuti in od ponedeljka normalno trenira, vprašanje pa je, ali se bo lahko vsaj približal ravni, na kakršni je bil, preden ga je v primež dobila bolezen. Daleč od tistega, kar je kazal pred poškodbo, je verjetno tudi Luka Rupnik, ki se vrača po petih tednih odsotnosti zaradi težav s hrbtenico.

Paolo Marinelli: "Morda si res sam nalagam pritisk, to moram popraviti. A to bo prišlo z izkušnjami in minutažo. Moja naloga je, da se osredotočim na igro in da opravim svoje v obrambi."

Jasno je, da ga bo trener Aleš Pipan drevi takoj poslal v ogenj, saj je ostal brez prvega organizatorja igre Marka Marinovića. Slednji je imel po dvoboju z Metalcem bolečine v kolku, njihov izvor bodo pokazale podrobnejše preiskave, v taboru zmajev pa upajo, da gre le za preobremenjenost. "Seveda je hendikep, če greš na gostovanje k Bayernu brez prvega organizatorja igre. A časa za jokanje ni, tisti, ki so zdravi, bodo morali odigrati bolje kot do zdaj, tudi za Marinovića. Zdaj se bo videlo, koliko pomeni ekipi, na drugi strani pa imata Marinelli in Rupnik priložnost, da dokažeta, da si zaslužita nositi dres Olimpije," pravi Pipan, ki ga gotovo skrbi, kako bo vse skupaj videti na parketu, saj bo Rupnik gotovo potreboval nekaj časa, da ujame ritem, Marinelli pa na zadnjih tekmah ni vzbujal zaupanja, ko je bila žoga v njegovih rokah. Predvsem Hrvat pa bo tisti, ki bo drevi vrtel dirigentsko palico ljubljanske igre, saj od rupnika več od tega, da bo vstopil v igro dvakrat ali trikrat za nekaj minut, toliko da spočije Marinellija, ne gre pričakovati.

MARINELLI: VIDIM, DA LAHKO IGRAM
Marinelli, čigar predstave v zadnjem času so nam spet dale misliti, ali ni fant vseeno bolj dvojka kot enica, se ne boji odgovornosti, ki jo prinaša odsotnost Marinovića. "Ni me strah, to bo tekma kot vsaka druga. Res je, da je Marinović zelo pomemben igralec, in upam, da se bo Marko čim prej vrnil, toda nimamo kaj. Ostali moramo pokrpati njegov izostanek, vsi skupaj moramo pomagati," je pred potjo v München sproščeno razlagal 19-letnik, ki vedno poudarja, da je v prvi vrsti organizator igre.

Nocoj bo imel lepo priložnost to dokazati, dejstvo pa je, da mu bo ob Bayernovi agresivni igri na nasprotnikovo zunanjo linijo še posebej težko. "Na prejšnji tekmi z Bayernom sem imel lepo minutažo in vidim, da lahko igram. Treba je iti v tekmo brez strahu, spoštovanja, moraš biti osredotočen," je dejal Marinelli, za katerega pa se zdi, da mu prav vse to pogosto manjka.

Aleš Pipan: "Lahko se zgodi, da se bo z dvema zmagama prišlo v naslednji krog. Toda to so ugibanja, treba je igrati tekmo za tekmo, dajati svoj maksimum na vsakem dvoboju. Če igralci ne delajo napak in dajejo vse od sebe, potem tudi poraz z nasprotnikom, kot je Bayern, ni nič hudega."

Zdi se, kot bi se Hrvat vrtel v začaranem krogu velike želje po dokazovanju in potrditvi svojih odlik na eni strani ter na drugi strahu pred napakami, do katerih ob stalni misli nanje seveda pride. In potem pride do selitve na klop, ko pa ga Pipan naslednjič pošlje na parket, se stvar ponovi. "Morda si res sam nalagam pritisk, to moram popraviti. A to bo prišlo z izkušnjami in minutažo. Moja naloga je, da se osredotočim na igro in da opravim svoje v obrambi," pravi Marinelli.

ZMAGA NE PRINAŠA VELIKO
Po svoje je današnja tekma kar prava za Rupnikovo vrnitev in preizkus Marinellijevih sposobnosti, saj je Bayern favorit, Ljubljančani pa so tisti, ki nimajo veliko izgubiti in jim – v nasprotju z Bavarci, ki bi si v primeru zmage že zagotovili napredovanje v izločilne boje – tudi nocojšnji uspeh ne prinaša veliko.

Po zmagi Dijona v Bambergu prejšnji teden je bolj ali manj jasno, da se bo o drugem potniku v osmino finala – da bo prvi Bayern, praktično ne gre dvomiti – odločalo v troboju Olimpije, Dijona in Brose Basketsa. Dobesedno, torej na njihovih medsebojnih tekmah. "Videli smo, da je košarka nepredvidljiva. Vsi so napovedovali, da bo Dijon brez zmage, pa je presenetil Bamberg v gosteh. To je spremenilo položaj v skupini. Malo bomo gledali tudi na tekmo v Dijonu. Lahko se zgodi, da se bo z dvema zmagama prišlo v naslednji krog. Toda to so ugibanja, treba je igrati tekmo za tekmo, dajati svoj maksimum na vsakem dvoboju. Če igralci ne delajo napak in dajejo vse od sebe, potem tudi poraz z nasprotnikom, kot je Bayern, ni nič hudega," je dejal Pipan in dodal, da si od svojih varovancev želi dokaza, da je bil drugi polčas pred osmimi dnevi le slaba epizoda.

"Prisotna mora biti maksimalna zbranost. Hočemo dati vse od sebe," je pribil Pipan, ki spet ne bo imel na voljo 12 igralcev, kolikor jih je lahko v postavi, saj ob Marinoviću v München ni potoval tudi Vasilije Vučetić. Srbski center je v Valjevu dobil udarec v stegensko mišico in bolečina je tako huda, da ne more trenirati, potreben je počitek.