Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
28.02.2015 10:52:28
Deli članek:

Memi Bečirović: Vrnitev na kraj zločina

Arsen Perić

Potem ko je postalo jasno, da ne bo nadaljeval svojega dela v Iranu, kjer je skoraj tri leta uspešno dvigoval raven tamkajšnje košarke, se je vrnil domov, na klop Uniona Olimpije, na kateri je sedel v prvi polovici sezone 2007/08. Glede na številne spremembe v ljubljanskem klubu je jasno, da si 53-letni strokovnjak s spominom iz prvega obdobja pri zmajih ne bo mogel veliko pomagati.

DVORANA

Ko je Memi poleti 2007 prevzel Union Olimpijo, dvorane v Stožicah še ni bilo. Še več, tam sploh še niso brneli stroji, bila pa je želja, da bi nekega dne v prestolnici stala moderna večnamenska dvorana. Zmaji so evroligaške tekmece gostili v vsakič znova predelani ledeni dvorani Tivoli.

GORAN DRAGIĆ

V tisti sezoni je imel Memi ta privilegij, da je imel v moštvu vzhajajočo zvezdo evropske košarke Gorana Dragića. Takrat 21-letni Ljubljančan se je po manj uspešni avanturi v Murcii za eno leto kot posojeni član kluba iz Vitorie preselil v Tivoli. Takšnega igralca med zmaji danes žal ni.

EKIPA

V sezoni 2007/08 je imela Union Olimpija – če jo primerjamo z letošnjo sezono – zelo dobro zasedbo. Ob štirih Američanih in Dragiću so bili zmaji Močnik, Mulalić, Dončić, Milić, Hukić, Rizvić, Begić, Zupan in poškodovani Ožbolt. Ravno ob slovesu Memija se jim je pridružil še Boris Gorenc.

NADREJENI

Danes Memi odgovarja direktorju Matevžu Zupančiču in predsedniku Janiju Möderndorferju, pred več kot sedmimi leti pa je bil ob Juretu Ježu alfa in omega kluba Janez Rajgelj. Slednji je bil – ker ni prisluhnil Memijevi želji po dodatnem igralcu – tudi povod za januarsko prekinitev sodelovanja.

IZKUŠNJE

Ko je Memi prvič prišel v tabor zmajev, je imel 46 let, v Tivoli pa ga je zaneslo iz sosednjih Domžal. Takrat še ni veljal za tako izkušenega stratega, kot je danes, ko ima za seboj več let "pohajkovanja" po tujini, obenem pa je leta 2010 na svetovnem prvenstvu vodil slovensko reprezentanco.

TEKMOVANJE

V sezoni 2007/08 je bila Union Olimpija še vedno trdno v sedlu evrolige. V ledenem Tivoliju sta denimo v dveh zaporednih tednih padla Olympiacos in CSKA (se še spomnite zmagovitega Miličevega koša mimo Smodiša). Danes je drugače, zmaji brez povabila sploh ne bi videli Evrope.