Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
28.02.2015 09:00:18
Deli članek:

Liga ABA: Da ne bi zardevali

Arsen Perić

Krka v soboto z Zadrom, Union Olimpija v nedeljo v Skopju z MZT-jem. Ta dvoboj bo zanimiv predvsem zaradi srečanja novega trenerja Makedoncev Aleša Pipana z zdaj že nekdanjimi varovanci.

Nekdanjega slovenskega selektorja je na klopi kluba iz Stožic zamenjal še en nekdanji slovenski selektor. Memi Bečirović, ki je v sezoni 2007/08 že vodil zmaje, ima to srečo ali pač smolo, da bo v stari oziroma novi vlogi debitiral ravno na tekmi z moštvom, ki ga je prevzel njegov predhodnik. Ki je za nameček ravno tako novi stari trener MZT-ja, kar pomeni, da ne potrebuje časa za adaptacijo, na drugi strani pa svoje prve tekmece odlično pozna.

Pipan je, zanimivo, za Zmagom Sagadinom, Vrbico Stefaonovom, Bobanom Mitevom in Aleksandrom Jončevskim že peti trener makedonskih prvakov v tej sezoni. Ljubljančani, ki v Skopje prihajajo v vlogi favorita, v boju za evropsko vstopnico (da jim ne bo treba spet zardevati in prositi za posebno povabilo) nujno potrebujejo obe točki. "Pričakujemo težko gostovanje, predvsem zaradi dveh vidikov. Prvi je zagotovo dejstvo, da sem prišel v klub kot novi trener in da bo v Skopju za nas prva tekma po porazu v pokalu. Verjamem, da se bo ekipa pozitivno odzvala, saj smo v tem tednu dobro trenirali. Drugo dejstvo je, da bo tekmeca verjetno že vodil nekdanji trener naše ekipe, kar je verjetno podatek, ki sodi v anale evropske košarke," je pred potjo na jug nekdanje skupne države razmišljal Bečirović in Skopje izpostavil kot izjemno težak teren za igranje košarke.

Igor Vidmar

Še naprej z dvema

V posebnem točkovanju za dodatno mesto v ligi v sezoni 2015/16 je v izrazito najboljšem položaju Srbija (koeficient 14.0), ki ima sicer tako kot Hrvaška (11.67) tri zagotovljena mesta, Slovenija (11.5) ima dve, BiH (7.0) pa eno. Zagotovo bosta tekmovala tudi Budućnost in MZT Skopje, vodstvo lige bo tudi podelilo dve posebni povabili.

Krka in Zadar sta neposredna tekmeca za vstopnico za evropski pokal. Novomeščani so nedavno osvojili slovenski pokal in v domači ligi doživeli še enega v nizu bolečih porazov. Z mislimi so gotovo pri zadnjih štirih tekmah v ligi ABA, zato bodo nocoj gotovo močno motivirani. Prvi cilj je zmaga, drugi pa zmaga za več kot deset točk, za toliko je namreč Krka izgubila v Zadru. "Tekmecem ne smemo dovoliti, da zadevajo v zgodnji fazi napada. Čim bolj jih moramo oddaljiti od koša, saj so zelo agresivni v skoku," je dejal trener Aleksandar Džikić. Njegov kolega na klopi tekmeca Ante Nazor je poudaril, da je zaradi 15-dnevnega premora njegovo moštvo izgubilo tekmovalni ritem: "To se bo gotovo poznalo. Novo mesto je težak teren, navsezadnje je tam orožje položila dotlej neporažena Crvena zvezda. Čaka nas zahtevna tekma."


BREZ SLOVENSKEGA DVOBOJA V VEČNEM DERBIJU
Osrednji dvoboj 23. kroga regionalne lige bo večni beograjski derbi, v katerem je Crvena zvezda z Jako Blažičem v očitno boljšem položaju. Ne le zato, ker je Partizana spravila na kolena že na prvi tekmi in bila od črno-belih boljša tudi na nedavnem pokalnem zaključku, varovanci Duška Vujoševića, ki ne bo mogel računati na poškodovanega Eda Murića (zaradi poškodbe gležnja bo odsoten vsaj še deset dni), se soočajo z dramatično finančno luknjo. 


Prihod ameriškega organizatorja igre, ki ga je kot ključno okrepitev za drugi del sezone napovedoval Vujošević, bo, denimo, skoraj gotovo padel v vodo. Partizan za uvrstitev v polfinale na zadnjih štirih tekmah potrebuje še vsaj dve zmagi – seveda ob predpostavki, da bo konkurentka Union Olimpija zmagala štirikrat.