Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
03.02.2015 10:27:09
Deli članek:

Lajajte, Janezi

Grega Wernig

Po še enem dvojnem uspehu slovenskih klubov v ligi ABA lahko rečemo, da bi morala biti Union Olimpija presneto nespretna, da bi zapravila uvrstitev v evropski pokal in da ima tudi Krka odprto pot vanj.

Ljubljančani ob zmagi več od najbližjih zasledovalcev in ob dejstvu, da imajo boljši medsebojni izkupiček tako od Zadra, Cibone kot od Metalca, s Szolnoki Olajem in Krko pa se bodo še enkrat pomerili, v zadnjih šestih krogih ne bi smeli zapraviti uvrstitve do šestega mesta, ki še pelje v Evropo.

V boju za četrto mesto in končnico jim MZT ni pomagal pri lovu na Partizana, ki je uspešno prestal neugodno gostovanje v Skopju. Ob rob temu, da je Vujošević še pred odhodom v Makedonijo "vpil" zaradi slovenskih delivcev pravice, lahko rečemo, da pri Olimpiji nihče ni dvignil glasu, ker so na nedeljskem dvoboju z Zadrom sodili trije Srbi. Pa bi ga lahko ali kar moral, že zato, da Slovenci (beri Olimpija in Krka) ne bi vedno imeli status poslušnih, tihih in skromnih, kakršnega gotovo imajo pri kar nekaj klubih (oziroma osebah), ki imajo pokroviteljski odnos in občutek večvrednosti do "Janezov". Da se jim v Stožicah ni zdelo vredno ukvarjati s sodniki in so bili prepričani o zmagi nad Zadrom, je druga zgodba. Na vsake toliko časa pa je vseeno dobro tudi "zalajati" v slogu Vujoševića.

Če primerjamo kakovost Olimpije in Zadra, je ta sicer globoko na strani Ljubljančanov, kar daje dodatno misliti, kako nespretno so zmaji zapravili priložnost, da bi bili nekaj krogov pred koncem še višje na lestvici. Če neposrednega tekmeca in soseda na njej odpravijo tako premočno, potem to govori, da je ali eden previsoko, kar za Zadar ne nazadnje velja, ali pa drugi prenizko, kar spet, vsaj po našem mnenju, velja za Olimpijo. Dveh ali treh nepotrebnih porazov in zamujene priložnosti, ko bi lahko izkoristila težave Partizana, pač ne moremo kar tako pozabiti.

Arsen Perić

Kakšen poraz manj bi lahko imela tudi Krka, in to kljub težavam s poškodbami. Trener Aleksandar Džikić se pogosto huduje nad svojo mlado gardo, a dejstvo je, da tudi tisti izkušeni del ekipe nikakor ni bil vedno na pričakovani ravni. Tudi na zadnji tekmi v Zagrebu s Cibono si Jasmin Hukić, Chris Booker in Nebojša Joksimović (Malcolma Armsteada smo izpustili, recimo, da pri 25 letih še sodi med mlajše, čeprav vsekakor ne tiste, ki so "na tapeti" pri Džikiću) ne bi smeli privoščiti, da jim zdajšnja Cibona tako dolgo ogroža zmago. Ob vsem dolžnem spoštovanju do volkov in njihovega trenerskega dvojca Slaven Rimac-Jurica Golemac, a ekipa, ki sta jo imela na voljo v soboto, je v vseh pogledih slabša od Krkine.

Novomeščani so si s četrtim zaporednim uspehom na stežaj odprli vrata do šestega mesta, pri čemer je lov na Olimpijo odprt. Z Zadrom in Szolnoki Olajem bodo slovenski prvaki igrali na svojem parketu, v goste gredo k Mega Leksu in Olimpiji, kjer bodo prav tako lahko naskakovali zmago. Ostajata še dve tekmi, na katerih bo to precej težje, v gosteh z Budućnostjo in to nedeljo doma z Zvezdo. A izgubljali bodo tudi tekmeci in prav mogoče je, da bodo že dve ali tri zmage dovolj za uvrstitev v evropski pokal.