Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
27.08.2014 16:09:06
Deli članek:

Razmišljal sem, da bi končal kariero

Nikola Miljković

Po odhodu Smiljana Pavića je mesto pod košem v ekipi Krke zasedel Alexis Wangmene, eden od treh novincev v moštvu.

V lanski sezoni je igral za Hopse Polzela, in to več kot uspešno, v oko je padel tudi Novomeščanom, ki niso izgubljali časa in ga pripeljali v svoje vrste.

"'Lani je bilo zabavno, zakaj torej ne bi ostal tukaj?', sem razmišljal. Krka je odličen klub, ima odličnega trenerja. Vedel sem, da se bom lahko od njega še veliko naučil in napredoval pod njegovim vodstvom," je začel pogovor s pripovedjo, kako ob povabilu Dolenjcev ni ostal ravnodušen.

A priznal je, da je malo pomislekov že imel. Ni dvomil o Krki, bolj o sebi. "Težko je priti s Polzele v tak klub, slovenskega prvaka. Malo sem razmišljal, a take priložnosti se vseeno ne zavrača. Tu bom lahko sodeloval z odličnimi igralci in odločil sem se, da podpišem pogodbo," je dodal in še enkrat poudaril, da se še kako veseli sodelovanja s trenerjem Džikićem. "Poznam ga iz lanske sezone, ko smo igrali s Krko. Imel sem priložnost malo poklepetati z njim. Vsi so mi govorili same dobre stvari tako o njem kot Krki, zato sem si rekel, zakaj pa ne, če sem že tukaj. Slovenijo sem tako ali tako vzljubil," se je široko zasmejal.

Vabilo za igranje v deželi na sončni strani Alp je prišlo nenadoma. "Bil sem doma v Kamerunu, poškodovan, imel sem zlomljeno zapestje. Razmišljal sem že, ali naj sploh še igram košarko ali naj končam kariero. Dobil sem priložnost igrati na Polzeli in jo z veseljem sprejel, pa čeprav je šlo 'le' za Hopse. Imeli smo dobro ekipo, iz katere smo po mojem potegnili maksimum. To me je motiviralo še za kaj več, zato sem bil vesel Krkinega vabila. Slovenija je res prava košarkarska država, ima številne odlične igralce, kar res spoštujem. To sem vzel kot izziv, hočem narediti korak naprej, napredovati," je dejal kamerunski reprezentant.

Slovensko košarko je spoznal prav z igranjem v izbrani vrsti. "O njej sem slišal tudi že prej. Poznal sem Jagodo (Gorana Jagodnika, op. p.), Bena Udriha ... Govoril sem z ljudmi okrog njega, pripovedovali so mi super stvari o košarki tukaj, o reprezentanci. Vedel sem, da bom v Sloveniji igral z dobrimi tekmeci. Želel sem si priti sem in tekmovati z najboljšimi, biti eden od njih ter napredovati," je z velikim spoštovanjem govoril o naši košarki.

NAVIJAČ SAN ANTONIA
Petindvajsetletni košarkar je sicer rojen v Kamerunu, a se je s 14 leti preselil v ZDA in zadnjih deset let živi tam. Tudi letošnje poletje je preživel onstran luže. "Moral sem iti v San Antonio, da proslavimo naslov prvaka lige NBA. Sem velik navijač Ostrog, kar ni presenetljivo. Živim v družini direktorja Spursov R. C. Buforda, ki me je posvojila pri 14 letih. Že ko sem začel igrati košarko, sem bil velik navijač Tima Duncana, potem pa sem ga lahko zadnjih deset let veliko gledal in se učil od njega,« je dejal Wangmene.

Malo smo ga spodbodli, kako, da mu krušni oče ni uredil, da bi tudi sam oblekel dres San Antonia. »(smeh) Moja zadnja sezona na kolidžu ni bila najboljša. Kot sem že omenil, sem si zlomil zapestje, tako da sem izgubil leto dni, v katerem sem veliko premišljeval o nadaljevanju. Zdaj sem povsem osredotočen, našel sem se v košarki, vse bolj sem samozavesten. Zdaj moram le še dokazati vsem okrog sebe, da lahko igram zelo dobro,« je dejal.

To bo počel v Novem mestu, prepričan je, da ima Krka ekipo, s katero bo dosegla dober rezultat v ligi ABA in se spet borila za naslov v slovenski ligi. Malo je razočaran, ker ne bo tekmovala tudi v evropskem pokalu. "To je bil eden tistih izzivov, ki sem se ga veselil. V času, ko smo se dogovarjali, sem vedel, da je igranje vprašljivo. Upal sem, da se bo razpletlo drugače, kot se je, A še vedno sem vesel, da sem tu. Upam, da bomo imeli dobro sezono in Krko pripeljali do novih uspehov, posledično tudi uvrstitve v evropski pokal. Veselim se že začetka sezone, čeprav je do takrat še kar nekaj časa, v katerem se moramo dobro pripraviti in iz dneva v dan izboljševati stvari,« je dejal zgovorni krilni center.

In osebni cilji? "Biti boljši vsak dan. Na koncu kariere želim vedeti, da sem bil eden boljših. Ni pomembno, kje igram, vsakič, ko stopim na parket, želim napredovati, se izboljševati. Upam, da bom nekega dne prišel v evroligo, zakaj ne tudi v ligo NBA. Za zdaj so to le sanje, a morda se mi bodo izpolnile. Opraviti moram svoj del, trdo trenirati, se učiti, napredovati, potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo," je še povedal novi član državnih prvakov.