bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

lp
lp
0 27.08.2014 12:10:06

Slovenija na SP 2014

Slovenska košarkarska reprezentanca se je tretjič v svoji zgodovini in obenem tretjič v nizu uvrstila na svetovno prvenstvo.
Aleš Pipan je Slovenijo leta 2006 odpeljal na svetovno prvenstvo, ki ga je gostila Japonska. Pod zastavo je uspel zbrati skoraj vse najboljše slovenske košarkarje, ki so se uvrstili v osmino finala,kjer jih je izločila Turčija. Takrat je slovenski dres drugič in zadnjič oblekel Beno Udrih.

Štiri leta pozneje je Slovence v Turčiji vodil Memi Bečirović in z njimi storil še korak naprej, v četrtfinalu pa moral priznati premoč - zanimivo, tako kot na Japonskem - Turčiji.

Jure Zdovc je tretji selektor, ki bo vodil Slovenijo na svetovnem prvenstvu. V primerjavi s predhodnikoma je imel več težav pri sestavi moštva. Vseeno je za cilj pogumno postavil uvrstitev v polfinale.

TEKME SLOVENIJE V PRVEM DELU

• sobota, 30. 8. ob 17.30: Slovenija - Avstralija
• nedelja, 31. 8. ob 17.30: Slovenija - Mehika
• torek, 2. 9. ob 20.00: Slovenija - Južna Koreja
• sreda, 3. 9. ob 17.30: Slovenija - Angola
• četrtek, 4. 9. ob 21.30: Slovenija - Litva


#4 JURE BALAŽIĆ

višina 204 cm
rojen 1980
klub Istanbul BB (Tur)

Na lanskem domačem evropskem prvenstvu je bil Jure Balažić z 32 leti tretji najstarejši član slovenske izbrane vrste. Starejša od njega sta bila le Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar, vendar pa je bila glavna razlika med omenjeno trojico ta, da je bil Novomeščan debitant na velikem tekmovanju.


#5 UROŠ SLOKAR

višina 210 cm
rojen 1983
klub brez kluba

Zdaj, ko v izbrani vrsti ni več Jake Lakoviča, je štafetno palico tistega z največ nastopi v njej prevzel Uroš Slokar. Pa ne le to, nekdanjemu kapetanu zvesto sledi tudi v zaporednih nastopih v reprezentanci. Letos bo pri številki devet, vse od leta 2005 si slovenske ekipe ni mogoče predstavljati brez njega.


#6 ALEKSEJ NIKOLIĆ

višina 191 cm
rojen 1995
klub Spars (BiH)

Igralec, ki ga (je) javnost med kandidati za nastop na SP najmanj pozna(la), je prav gotovo Aleksej Nikolić. Razlog je preprost: ne igra v Sloveniji. To sicer velja za večino reprezentantov, a on je že kot mladinec odšel v sarajevski Spars, precej neznani klub, v katerem pa je našel vse tisto, kar je iskal.


#7 KLEMEN PREPELIČ

višina 191 cm
rojen 1992
klub Banvit (Tur)

Jezen je bil leta 2011, še bolj lani. Obakrat je bil Klemen Prepelič med kandidati za nastop na evropskem prvenstvu, v obeh primerih je odpadel (med) zadnji(mi). Pred letom dni ga je neuvrstitev v moštvo za EuroBasket tako prizadela, da je bilo mogoče slišati tudi to, da ga ne bo nikoli več zraven. A je letos spet tu.


#8 EDO MURIĆ

višina 203 cm
rojen 1991
klub brez kluba

Edo Murić je eden od glavnih predstavnikov mlajše generacije v izbrani vrsti. Čeprav je Ljubljančan star dvaindvajset let, je to že njegovo tretje veliko tekmovanje v članski konkurenci. Svoj krst je doživel pred tremi leti, ko ga je takratni selektor Božidar Maljković odpeljal na evropsko prvenstvo v Litvo.


#9 JAKA BLAŽIČ

višina 196 cm
rojen 1990
klub Crvena zvezda (Srb)
Potem ko že nekaj let slovenski ljubitelji košarke odličnim košarkarjem iz "zlate" slovenske generacije nekoliko boleče drugemu za drugim mahajo v slovo - naslednikov, ki bi lahko stopili v čevlje odhajajočih, pa ni veliko na spregled -, je Jaka Blažič v vrhunsko košarko vstopil kot naročen.


#10 MIHA ZUPAN 

višina 205 cm
rojen 1982
klub Ušak (Tur) 
Daleč od oči, daleč od srca, pravi pregovor, ki na neki način velja tudi za Miho Zupana. Skoraj smo že malo pozabili nanj, pa čeprav ga v izbrani vrsti ni bilo le dve leti. A dovolj, da se je hkrati z igranjem v Turčiji oddaljil od pozornosti javnosti. Vnovični reprezentančni vpoklic je poskrbel, da je spet drugače.


#11 GORAN DRAGIĆ

višina 194 cm
rojen 1986
klub Phoenix Suns (ZDA)

Slovenska košarkarska reprezentanca v vsej svoji zgodovini ni bila tako zelo odvisna od enega igralca, kot je zdaj od Gorana Dragića. Ali drugače, slovenska košarka še nikoli v svoji zgodovini ni imela v svetovnem merilu tako priznanega igralca, kot je Goran Dragić. Eden redkih športnih zvezdnikov pri nas.


#12 ZORAN DRAGIĆ

višina 196 cm
rojen 1989
klub Unicaja Malaga (Špa)

Je brat Gorana Dragića, želi pa biti predvsem Zoran Dragić. Želi si zgraditi svojo kariero in stopiti iz bratove sence. Pravzaprav mu je to že uspelo, tako na lanskem evropskem prvenstvu kot tudi v klubski košarki. Delodajalci iz Malage so z njim tako zelo zadovoljni, da so ga zadržali v svojem moštvu.


#13 DOMEN LORBEK

višina 198 cm
rojen 1986
klub Gaziantep (Tur)

Je eden tistih igralcev, ki jih imajo trenerji najraje: bolj tih kot ne, priden, bojevit, zagrizen v obrambi, z dovolj orožji v napadu. Tak je zelo po meri tudi Juretu Zdovcu, ki je imel zelo podobne karakteristike. Je potem čudno, da z Lorbkom sodeluje tako v reprezentanci kot tudi v klubu?


#14 JAKA KLOBUČAR

višina 200 cm
rojen 1987
klub Ratiopharm Ulm (Nem)

"Kaj pa naj povem?" je na eno od vprašanj odgovoril na medijskem druženju z reprezentanti pred nekaj leti. Letnica in vprašanje danes niti nista pomembna, zato pa je toliko bolj odgovor, ki morda na najlepši način simbolizira spremembo pri Jaki Klobučarju. Zdaj ima marsikaj povedati, ob in še več na parketu.


#15 ALEN OMIĆ

višina 217 cm
rojen 1992
klub Union Olimpija

Alen Omić je najvišji košarkar v slovenski reprezentanci. Glede na dejstvo, da je ta ravno na centrskih položajih najšibkejša, bo moral še kako napeti moči. Zaigrati za člansko izbrano vrsto nove domovine je bila ena od njegovih večjih želja, ko je zapustil Banoviće in odšel v svet. V Slovenijo.


SELEKTOR JURE ZDOVC

pomočniki Gašper Potočnik,
Stefanos Dedas, Chris Thomas

Jure Zdovc se je podpisal pod do zdaj največji uspeh slovenske članske košarkarske reprezentance. Na evropskem prvenstvu pred petimi leti na Poljskem je Slovenijo odpeljal v polfinale - do končnega četrtega mesta. Kljub težavam je tudi letos pogumno postavil cilj - uvrstitev med najboljše štiri.

Članki iz rubrike