Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 28.09.2022 21:16:35

Ljubljančanom prvi večni derbi in s tem pokalna lovorika

Profimedia
Hokejisti SŽ Olimpije so zmagovalci hokejskega pokala v sezoni 2022/23. V današnji finalni tekmi na Jesenicah so premagali Sij Acroni Jesenice s 4:2 (1:0, 1:1, 2:1).

Za Jeseničane sta zadela Erik Svetina (21.) in Luka Ščap (55.), za Ljubljančane pa Jaka Sodja (19.), Chris Dodero (26.), Kristjan Čepon (44.) in Gregor Koblar (60.).

Odkar ekipi ne igrata več v istem regionalnem tekmovanju, so tudi hokejski derbiji bolj redki. Nazadnje sta se tradicionalna tekmeca srečala spomladi, ko so bili v finalu državnega prvenstva boljši zeleno-beli, spet pa sta se, po pričakovanjih, znašla skupaj tudi v odločilni pokalni tekmi. V boju za prvo lovoriko v sezoni so se na koncu veselili Ljubljančani, ki pa so se morali zanjo kar potruditi.

Status favorita so imeli Ljubljančani, ki imajo v tej sezoni poleg nekaj tekem v ligi ICEHL za seboj tudi že štiri preizkušnje v ligi prvakov. A Jeseničani, lanski finalisti alpske lige, niso tudi na ledu prepustili pobude tekmecem. Ti so bili sicer boljši v uvodu prve tretjine, ko sta imela priložnosti Joona Erving in predvsem Žiga Pance, ta je v eni akciji dvakrat nevarno meril in zadel tudi vratnico. Jeseničani so bili vse bolj enakovredni in tudi vse bolj ogrožali vratarja Žana Usa. Ravnotežje je nato s prvim ljubljanskim zadetkom, ki je bil plod samostojnega prodora, prekinil Jaka Sodja v 19. minuti. A so bili železarji, ti so v eni od akcij sredi tretjine tudi že zadeli okvir vrat, ob koncu blizu izenačenju, toda ob prvi številčni prednosti na tekmi je nevaren strel Erika Svetine Ljubljančanom le uspelo odbiti.

Jeseničani pa so takoj na začetku drugega dela le izkoristili "power play", po uigrani akciji je bil v 21. minuti strelec Svetina. Gostje so delovali precej razglašeno, med drugim so imeli v 22. minuti na voljo celo kazenski strel, toda poskus Tadeja Čimžarja je domači vratar Antti Karjalainen ubranil. Rahlo premoč v naslednjih minutah so zeleno-beli nato le spremenili v zadetek, za novo vodstvo je poskrbel Dodero.



Gostje so nato tudi imeli na voljo prvo prednost igralca več, vendar so bili povsem nenevarni, domači kapetan Gašper Glavič pa je pobegnil v protinapad in imel nevaren poskus za izenačenje, a je Us branil.

V zadnji tretjini so sprva gostje zapravili še eno številčno prednost, a je potem ob izenačenih močeh z natančnim strelom Kristjan Čepon povišal vodstvo. Domači se niso predajali, najprej so dobili darilo v obliki novega "power playa", ko so zmaji imeli na ledu šest igralcev. A je ta prednost kljub temu, da so bili precej bolj nevarni kot prej tekmeci, tudi ostala neizkoriščena. Vendar je po strelu Ščapa pet minut pred koncem plošček pred golom zadel enega od gostujočih branilcev in končal v mreži, to pa je dalo krila domačim. Silovito so pritisnili in imeli še nekaj nevarnih akcij, ob koncu so poskušali še brez vratarja. To pa je izkoristil Koblar in s strelom na prazna vrata potrdil zmago.

"V derbiju se vedno zgodi podobna zgodba, nekdo je velik favorit, drugi pa 'underdog', na koncu pa se vedno razvije zelo dobra tekma. Tisti, ki je na papirju slabši, da več od sebe, kot bi na navadnih tekmah. Tako je vedno zanimivo za nas in gledalce. Naporno, na koncu pa smo zasluženo zmagali. Lovorika je lovorika, takole se nabirajo in se polni klubska vitrina," je tekmo ocenil napadalec gostov Luka Kalan.

"V tekmo seveda ne greš, da boš izgubil. Šli smo po zmago, letošnji žreb nam je omogočil igranje pred domačim občinstvom in bi se res rad vsakomur zahvalil. Na koncu pa je prisotno razočara nje, čutili smo, da bi lahko dosegli kakšen zadetek več in tekmo obrnili povsem drugače, kot se je", pa je dejal kapetan domačih Gašper Glavič.

Značke: hokej, pokal

Članki iz rubrike