Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 19.08.2021 14:28:59

Risi pred OLIMPIJSKIMI kvalifikacijami: 'Verjetno smo edini v Evropi, ki jih ne potrebujemo'

Domen Jančič
Naša reprezentanca odšteva zadnje dneve pred prvim vrhuncem sezone. Naslednji četrtek bodo naši najboljši hokejisti krenili v "vojno" za uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo že čez pol leta potekale v Pekingu. V ponedeljek bodo risi poleteli na Norveško, včeraj pa so se zadnjič predstavili javnosti.

Druženje s predstavniki medijev je bilo tokrat nekaj posebnega, kajti na novinarski konferenci so bili prisotni prav vsi hokejisti, ki se zadnja dva tedna pripravljajo na Bledu. Hokejske ekipe vedno štejejo vsaj 22 igralcev, zaradi specifičnih okoliščin pa je slačilnica risov v blejski dvorani bolj kot ne prazna. Le peterica formo brusi v gorenjskem turističnem biseru, preostali to počnejo v svojih klubih.

Tako selektor Matjaž Kopitar te dni dela le s tremi napadalci, Anžetom Kopitarjem, Janom Drozgom in Luko Mavrom, ter dvema branilcema, Klemnom Pretnarjem in Žigo Pavlinom, pred golom pa njihove strele kroti vratar Rok Stojanović, ki ga sicer na širšem seznamu za pot proti Oslu ni.

matjaz kopitar 21 dj
Domen Jančič

V nedeljo končni seznam, Repe poškodovan
V nedeljo bo Kopitar s seznama prečrtal še zadnja imena, eno pa se je doslej že samo, Slovenija na tem kvalifikacijskem turnirju ne bo mogla računati na branilca Jurija Repeta, ki si je na suhih pripravah poškodoval stegensko mišico. V tem trenutku so preostali kandidati zdravi, Matjaž Kopitar in vsi ob njem pa držijo fige, da bo tako tudi ostalo.

"Večjih poškodb ni, nikoli pa ne veš, kaj lahko še pride. Vemo, da SŽ Olimpija in celovški KAC ta konec tedna igrata na turnirju na Slovaškem. Upam, da se ne bo nihče poškodoval, da nihče ne bo zbolel. Vemo, v kakšnem času živimo," je včeraj med drugim povedal selektor.

dejan kontrec 21 dj
Domen Jančič

Zadnji tedni so gotovo eni od najbolj stresnih za generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca, ki bo v Oslu vodja naše ekipe. Naša odprava mora oziroma bo morala izpolniti veliko zahtev in nad vsemi bedijo ravno Kontrec ter njegovi sodelavci v pisarni HZS. "Logistično gre za kar velik zalogaj, najbolj veseli bomo, ko bomo v ponedeljek v Oslu. Upam, da bodo vsi prestali vse teste, tudi tu nas čaka kar nekaj procedure. Upam, da bo vse v redu," se močno nadeja Kontrec.


Tudi mi se lahko pohvalimo
V Oslu našo reprezentanco čaka močan turnir. Nanj se je uvrstila kot zadnja, z njega se želi odpraviti kot prva. Le prvo mesto namreč prinaša februarske olimpijske igre na Kitajskem in večina naše čete dobro ve, kako do tega priti. Navsezadnje ji je v zadnjih osmih letih to proti vsem pričakovanjem uspelo kar dvakrat. Tudi tokratne ovire na tej naporni poti bodo visoke, najvišja verjetno Danska, zatem se bodo Slovenci pomerili z gostitelji Norvežani, turnir pa zaključili proti Korejcem.

anze kopitar 21 dj
Domen Jančič

"Med to četverico smo mi edini kvalifikant in naši tekmeci so kakopak spoštovanja vredni. Imajo igralce, ki igrajo v dobrih ligah, tudi v ligi NHL, a tudi mi imamo nekaj, s čimer se lahko pohvalimo: moštveni duh. Ta je vedno na visoki ravni in ne dvomim, da bo tudi tokrat tako," je prepričano dejal Matjaž Kopitar in dodal: "Vemo, kakšen je avgustovski hokej in da ta ni enak tistemu, kar bo sledilo februarja. Treniramo, pripravljamo se le z enim ciljem v mislih in vsi vemo, kaj to je. Več kot stoodstotno prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe, da se bodo potrudili. Če bo tako, bomo lahko stopili pred ogledalo, si rekli, naredil sem vse, rezultat bo tak, kot bo."



Niso ne roboti ne neumni
Nedvomno bo nanj še kako vplivala naša prva violina. Eden najboljših hokejistov na svetu, eden najbolj prepoznavnih igralcev v ligi NHL, slovenski kapetan Anže Kopitar, ki bo znova oblekel reprezentančni dres. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu ni smel nastopiti, zato je še kako lačen teh, ki jih bo gostila Kitajska. "Lepo je spet biti s fanti, že nekaj časa je, odkar smo bili nazadnje skupaj v Kazahstanu (2019, op. p.). Lepo je biti tukaj, škoda, ker ni zbrana celotna ekipa, se pa tu pripravljamo kar se da najbolje," je dejal Anže Kopitar in nadaljeval: "Smo na dobri poti, da bomo pripravljeni za prvo tekmo. Upam, da bo šlo, kot smo si zadali, kako se bo odvilo, pa bomo videli."

hokej reprezentanca kopitar maver pavlin 21 dj
Domen Jančič

Trenutno selektor Kopitar nima nobenih težav, zato ni mogel izpostaviti največjega minusa, največje slabosti. "Pa tudi če bi hotel kaj povedati, zaradi igralcev ne bi. Oni niso roboti, prav tako pa niso neumni, da ne bi videli, kje imamo slabosti. Prav gotovo bomo vsi naredili vse, da bomo te slabosti odpravili, da se bomo držali tistega, kar se bomo dogovorili. Moram reči, da trenutno slabosti ne vidim," je dobre volje, ki je v taboru naše reprezentance še zdaleč ne manjka, razlagal izkušeni selektor.

Mi smo Balkanci, vseskozi improviziramo
Slovenija bo edina izbrana vrsta, ki pred turnirjem ne bo odigrala niti ene pripravljalne tekme. Kopitar je pojasnil, da je logistično to težko izpeljati, saj so fantje v klubih, v tujini in HZS ne more zahtevati, da pridejo, pač pa se lahko samo dogovori, da ji gredo tako na roko, da igralca kakšen dan prej izpustijo na zbor reprezentance. "Normalno, če bi bilo več časa, bi kakopak radi imeli daljše priprave, bi rade volje odigrali tekmo ali dve, ampak kaj pa vem … Mi smo Balkanci. To večkrat rečem. Vseskozi improviziramo. Vsi. Dejan v pisarni, improviziramo logistično, improviziramo pri denarju. V ponedeljek v Oslo ne bomo odleteli s čarterjem. Rabi bi pred turnirjem igrali, a ne bomo," je pojasnil Kopitar, ki že ves čas priprav računa na pomoč Gorazda Reklja. Strokovnemu štabu se bo v Oslu pridružil še Kari Savolainen, medtem ko bo trener vratarjev Klemen Mohorič tokrat deloval na daljavo. Njegovi ruski delodajalci so imeli preveč zadržkov, da bi mu pustili priključiti se risom, vendar bo vseeno delal z našimi vratarji, le da prek videopovezave, v čemer Kopitar ne vidi težav.

ziga pavlin 21 dj
Domen Jančič

Vsakič na 120
Eden naših najbolj izkušenih mož na tem turnirju bo tudi branilec Žiga Pavlin. Dvakratni olimpijec je poudaril prednost vadbe manjše skupine, ki za naše hokejiste ni nekaj novega. »Vsakič, ko smo bili v majhnem številu, smo bili morda celo boljši. Zdaj se posvečamo individualnim stvarem, kondiciji, ne skrbi me za pripravljenost. Glede tega ne vidim nobenega minusa,« je dejal Žiga in še dodal. »Pred nami je kratek turnir, na katerem bo veliko odvisno od dnevne forme in moštvenega duha. Fantje se poznamo že vrsto let, vrsto let igramo skupaj in mogoče smo zaradi tega edini v Evropi, ki ne potrebujemo pripravljalnih tekem, ker se tako dobro poznamo. Seveda pa prav na vsaki tekmi od sebe damo 120 odstotkov. Mogoče smo tudi zato tako uspešni,« je zaključil 36-letni Kranjčan.

Članki iz rubrike