slika Svet24.si

V Pomurju izsledili eno najbolj iskanih slovenskih...

solsticij Svet24.si

Ognjeni zublji in zeli ter magične moči kresnih ...

struge, luče, poplave Necenzurirano

Sanacija poplav je zlata jama za izbrance: dobili ...

asta vrecko rtv protest bobo Reporter.si

Takšnega kaosa, kot je danes na RTV Slovenija, ni...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

(gb)
(gb)
0 19.08.2021 12:04:53

Veter zmago prinesel Ryann O'Tool

Ryann O'Toole
TRISTAN JONES
Veter je na Škotskem vsakdanjik, še posebej močan in vihrav pa je ob morju.

Zaliv Largo je del Severnega morja, do igrišča Dumbarnie je kratka pot in tamkajšnji sunki tudi do 50 km/h znajo pošteno premešati karte pri osebnih ciljih, številni bunkerji pa pot do vrhunskih rezultatov le še otežujejo. Svetovna ženska golfska karavana je po igrah v Tokiu nadaljevala z močnim, a vseeno le pripravljalnim turnirjem pred zadnjim letošnjim majorjem, odprtim prvenstvom Velike Britanije, ki bo na igrišču Carnoustie od 19. do 22. avgusta. Le kakšno uro vožnje južneje od prizorišča major turnirja je bil teden dni prej turnir z nagradnim skladom 1,5 milijona ameriških dolarjev. Na Dumbarnieju so bili pogoji podobni, kot bodo na Carnoustieju, zato je odmerek trenutnega stanja kar primeren za napovedi tudi za major, kjer bo nagradni sklad znašal 4,5 milijona dolarjev, a vsemu vendarle ne gre verjeti. Ne gre za nezaupanje v posamezne golfistke, bolj kot to so nihanja dnevna, vremenske razmere pa tako zelo silovito spremljajo udarce, da od ene do druge luknje ne veš, kaj vse lahko igralke doleti.



Slovenke se na uvodnem turnirju na Škotskem niso znašle najbolje, a bo to že pravšnja izkušnja, da preverijo, ali je treba še karkoli upoštevati in tvegati za bolj uspešno igro na majorju, turnirju, ki sledi. Ana Belac je po dveh dneh imela +6, Katja Pogačar +8 in Pia Babnik +9. Najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici je Ana Belac, uvodni dan pa je na zadnjih devetih luknjah igrala bugi, dvojni bugi in trojni bugi. Tri luknje, ki so jo oddaljile od reza – ta ji je ušel za štiri udarce, vse ostalo pa je bilo vredno dveh finalnih nastopov. Katja Pogačar je oba dneva igrala enako (+4), medtem ko je Pia Babnik prvi dan igrala zelo dobro (–1) in bila pošteno v igri. Veter se je naslednji dan okrepil in žal močno ponagajal najmlajši golfistki na turnirju, ki je na obeh polovicah igrišča pridelala po pet udarcev ter izgubila bitko z vetrom za dnevni izkupiček +10.



Čeravno je bila glede na tri runde prva favoritka za naslov, pa je Tajka Ariya Jutanugarn zadnji dan igrala "le" –4, kar je bilo na koncu dovolj za četrto mesto. Ariya je bila leta 2018 prva igralka sveta, v žep je pospravila 12 zmag v seriji LPGA, med drugim tudi dva majorja (2016 OP Velike Britanije in 2018 OP ZDA). Na olimpijskih igrah je zadnji dan igrala v skupini s Pio Babnik in ji izrekla cel kup všečnih pohval, na koncu olimpijskega turnirja je bila devet mest za našo mladenko. Ekipni tajski uspeh je bil na Škotskem vendarle izjemen, saj si je 18-letna Atthaya Thitikul delila drugo mesto z Novozelandko Lydio Ko (obe –14).



Kar malce presenetljivo pa je do prve zmage v karieri prišla Američanka Ryann O'Toole, ki je za ta uspeh čakala večnih 228 nastopov v golfski eliti. Enainsedemdeseta igralka s svetovne lestvice je profesionalno kariero začela leta 2009 in pred vstopom v serijo LPGA zmagala na enem turnirju evropske serije in treh na Symetri. Presenetila je že daljnega leta 2011, ko je kot povabljenka nastopila na OP ZDA in turnir končala na odličnem devetem mestu. Pozneje se kariera istospolno usmerjene golfistke ni nadaljevala, kot se je začela, a je 34-letna Kalifornijka dokaj redno igrala pod rezom na največjih turnirjih major, kar jo je držalo med 100 najboljših igralk na svetu. Letošnja sezona za Američanko ni bila slaba, navsezadnje se je približala zaslužku pol milijona ameriških dolarjev, toda pika na i je vendarle prišla na Škotskem, kjer je Ryann O'Toole zadnji dan odigrala maestralnih 64 udarcev (–8) in za zmago v žep pospravila 225 tisoč dolarjev.



Po zmagi je zadrževala čustva, kljub temu pa so bile njene besede prepričljive: "Zdaj sem še v šoku, verjetno bodo solze prišle na plan pozneje. Sem kar malce razburjena in seveda srečna. Ure in ure treniranja, napetosti, vse to prinaša ta šport, kot tudi stalna potovanja. Upam, da bom kaj takega doživela še enkrat, pa še enkrat in še enkrat." 

Članki iz rubrike