slika Svet24.si

V Pomurju izsledili eno najbolj iskanih slovenskih...

solsticij Svet24.si

Ognjeni zublji in zeli ter magične moči kresnih ...

struge, luče, poplave Necenzurirano

Sanacija poplav je zlata jama za izbrance: dobili ...

asta vrecko rtv protest bobo Reporter.si

Takšnega kaosa, kot je danes na RTV Slovenija, ni...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Hajdi3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Hajdi srečno zaljubljena

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

(psno)
(psno)
0 19.08.2021 12:19:04

Vsi komaj čakajo, da se začne

Parakolesar Anej Doplihar in paraatlet Henrik Plank že nekaj dni vadita na prizorišču OI.
ZŠIS-SPK
V teh dneh na Japonsko v ločenih enotah potujejo naši parašportniki, ki bodo tekmovali na 16. poletnih paralimpijskih igrah. Igre se z uradnim odprtjem začnejo 24. avgusta, del naše odprave pa je v mestu Fukui, ki je gostitelj naše paralimpijske reprezentance

"To je mesto, ki je rezervirano samo za nas. Nastanjeni smo v hotelu, na voljo imamo svoje nadstropje" nam je sporočil 28-letni parakolesar debitant na igrah Anej Doplihar, ki je v mesto Fukui pripotoval pred dnevi, na pot tja pa je odšel 12. avgusta. Z njim so bili v prvi mini odpravi še trener Luka Kovic, paraatletski dvojec Henrik Plank in njegov trener dr. Luka Cmok ter fizioterapevt Matej Kovač. Naša odprava spoštuje ukrepe in predpise, ki so povezani z novim koronavirusom. Testirajo se vsako jutro. "Vsi smo zdravi, na srečo nam gre dobro. Dopoldne in popoldne treniramo. Najprej smo v fitnesu, potem sem jaz na poligonu, Henrik pa na stadionu. Poligon in trening center sta oddaljena 20 minut od hotela, prav trening in hotel pa sta tisto, kar imamo na voljo. Vozijo nas s posebnim avtobusom, ki je namenjen le nam," je nadaljeval Anej, ki je povedal, da jih gostoljubni domačini spremljajo na vsakem koraku.



"V jedilnici nas čaka pet miz, vsak sedi za svojo, hrana je že pripravljena. V teh dneh je tudi v mestu Fukui zelo deževno," je dejal Anej, ki se 24. avgusta seli v olimpijsko vas, potem pa na dirkališče Fuji, kjer ga 31. avgusta čaka kronometer, dan za tem pa še cestna dirka. Včeraj sta na Japonsko odpotovala namizni tenisač Luka Trtnik in njegov trener Ožbej Poročnik.



"Lep pozdrav iz paralimpijske vasi v Tokiu," pa je začel svoje oglašanje dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske odprave v Tokiu. "Vas se počasi polni, v naslednjih dneh pričakujemo večje število športnikov in trenerje, ki so zdaj še v pripravljalnih kampih ali doma. Organizacija poteka nemoteno," je nadaljeval dr. Štrumbelj, ki je v nedeljo odpotoval v Tokio s svojo namestnico Jano Čander. "Z Jano sva pripravila vse prostore za naše športnike in trenerje. Pripravila in označila sva tudi naše nadstropje, slovensko zastavo se vidi daleč naokoli, imamo dobro pozicijo poleg jedilnice," je dejal naš sogovornik.



Do zdaj brez odkrite okužbe

Izvedeli smo še, da so domačini, organizatorji, izredno kooperativni, veliko so se naučili tudi iz izkušenj z olimpijskih iger. "Odločni so, da bodo popravili pomanjkljivosti, predvsem v transportu. Vsi so izredno prijazni, vse poteka nemoteno, vsi komaj čakamo, da se igre začnejo."



"Tudi na področju razmer glede covida-19 je stanje relativno mirno. Do zdaj pri osebju, ki je prišlo v paralimpijsko vas, ni bilo odkrite okužbe. Protokoli pa so taki, kot so bili na olimpijskih igrah. Če se bomo pravil in protokolov držali, verjamem, da ne bo večjih težav. Na roko nam gre tudi vreme, ni prevroče, nekoliko piha, dežja pa razen prvi dan ni," je zaključil javljanje dr. Štrumbelj, ki je včeraj kot vodja misije opravil tudi srečanje z županom Tokia.



Prenos otvoritvene slovesnosti

Med 24. avgustom in 5. septembrom 2021 bo tudi RTV Slovenija del svojega programa namenila vsebinskemu pokrivanju tega športnega dogodka. Paralimpijske igre, največji športni dogodek paralimpijskih športnikov, se bo začel v torek, 24. avgusta 2021, ko bo med 13. in 16. uro na TV SLO 2 na sporedu neposredni prenos otvoritvene slovesnosti. Komentator tega veličastnega dogodka bo Urban Laurenčič. Kot strokovna sodelavka bo z njim odprtje spremljala nekdanja odlična atletinja, tudi paralimpijka Tanja Cerkvenik.



Vsak dan povzetki

Poleg poročanja v dnevnoinformativnih oddajah bo ljubljanska ekipa v sestavi Andreja Okorn, Saša Jerković, Jolanda Bertole, Miha Mišič, Leon Andrejka in Stane Kos vsak dan pripravila polurne dnevne povzetke, ki bodo na sporedu ob 21. uri na TV SLO 2 (razen v petek, 27. avgusta, ko bodo povzetki na sporedu ob 20.20). Skupaj bo to 12 oddaj. Pri omenjenih oddajah bodo kot strokovni sodelavci sodelovali številni znani parašportniki, kot so na primer Darko Đurić, Primož Jeralič, Alen Kobilica, Lena Gabršček. Novinarka Antonija Ražen bo s snemalcem Vidom Izlakarjem na prizorišču spremljala slovenske parašportnike in poročala o vseh zanimivostih iz slovenskega tabora z izjavami parašportnikov in trenerjev. Televizija Slovenija je za paralimpijske igre pripravila tudi petminutne portrete o življenjski in športni poti vseh sedmih slovenskih parašportnikov, ki potujejo v Tokio, ki so jih gledalci lahko spremljali že med pred kratkim zaključenimi olimpijskimi igrami.



Val 202

Val 202 bo paralimpijske igre v Tokiu pokrival z živimi vklopi ob morebitnih slovenskih odličjih in s povzetki dogajanja v rednih športnih oddajah Vala 202. Osredotočali se bodo predvsem na slovenske nastope in uspehe, obenem pa postregli z najodmevnejšimi tujimi zgodbami. Novinar Vala 202 na prizorišču v Tokiu bo Marko Polak, ki bo poskrbel za živ utrip s prizorišč ter skrbel za dnevne vsebine v Navalih na šport in z ekipo v Ljubljani sooblikoval posebne vsebine v času paralimpijskih iger. Val 202 bo pripravil tudi serijo oddaj z vsebinami, povezanimi s parašportniki. Tudi spletni portal rtvslo.si bo skrbel za ustrezno promocijo in pokrivanje paralimpijskih iger v Tokiu. V ta namen so pripravili tudi poseben portal www.rtvslo.si/paraoi2020, ki je začel delovati v ponedeljek, 16. avgusta. Na njem bodo predstavili slovenske reprezentante, točen razpored slovenskih nastopov na igrah, sveže novice o paralimpijskem dogajanju s poudarkom na slovenskih zgodbah ter avdio in video vsebine. Že včeraj pa so si številni ogledali izobraževalno dokumentarni film Tadeja Čaterja Moj novi cilj, ki predstavlja zgodbe paralimpijcev. Dokumentarni film je nastal v okviru Uredništva izobraževalnih oddaj Televizije Slovenija. 

Galerija

Članki iz rubrike