stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 14.08.2020 17:57:50

Selektor risov Matjaž Kopitar RAZKRIL: 'Šlo je za MERJENJE MIŠIC, a takrat nisem mogel NIČESAR. Ničesar ZAHTEVATI, na nič VPLIVATI!"

m24.si
Če bi bilo na svetu vse v najlepšem redu, bi te dni slovenski selektor Matjaž Kopitar postavljal zadnje vejice in pike v pripravah na kvalifikacije za olimpijske igre v Pekingu, čez dober teden bi našo reprezentanco čakal let za Norveško in tam močan turnir. A stanje je tako, kot je, in tudi dirigent igre risov te dni lahko samo čaka na to, kaj bo prinesel čas. Da, malo mu je dolgčas, toda vseeno ne stoji križem rok, vzel pa si je tudi čas za naš daljši pogovor, v katerem smo se dotaknili številnih tem, tudi takih, ki ne zadevajo reprezentance.

Priprave bi morale biti v tem trenutku že v polnem teku, risi že pošteno nabrušeni, taktika naštudirana, peterke uigrane, palice preštete, dresi oprani in spakirani … Toda realnost je drugačna. Namesto tega so naši reprezentanti razpršeni vsepovsod. Na HZS so se sicer pogovarjali, da bi mogoče vseeno organizirali tridnevne priprave, a je bilo, kot nam je zaupal Matjaž Kopitar, te nemogoče izpeljati. Nekateri igralci so že v klubih, nekateri čakajo na novice, kje bodo sploh igrali, nekateri so še na počitnicah. "Zato je težko narediti kaj pametnega oziroma nekaj, kar bi imelo rep in glavo. Trenutno je vse pretežko logistično izvesti, da pa bi zbral samo igralce Olimpije in Jesenic, pa tudi nima smisla, saj se bomo bolj ali manj na te igralce naslonili na turnirju, ki nas v Tivoliju čaka novembra," nam je uvodoma pojasnil Kopitar in dodal, da so na HZS razmišljali tudi o tem, da bi priredili zgolj nekakšno sproščeno srečanje reprezentance, vendar so po treznem premisleku zaradi omejevalnih ukrepov to idejo opustili. "Recimo, da bi vsi prišli s svojimi družinami, kar bi hitro pomenilo, da bi se zbralo sto ljudi. In če bi se kaj zgodilo, bi se lahko samo tepli po glavi. Bil sem za to, ampak moramo biti po drugi strani previdni, da ne bomo drezali v nekaj, kar ni čisto potrebno," se je tudi s tem sprijaznil 54-letni strateg.

NIHČE NI POMAHAL V SLOVO

Kopitar je drugače z igralci v stiku, ve, kaj se z njimi dogaja, in trenutno nima skrbi. Na vprašanje, ali ga je mogoče kateri od kandidatov obvestil, da se poslavlja od izbrane vrste, je odkimal. "Ne, moram reči, da ne, hkrati pa tudi sam nikogar ne odpisujem. Ne morem na primer odpisati nekoga starejšega, ki mogoče zdaj nima kluba, a ga bo sčasoma našel in v tem dobro igral. Ne morem si reči, da na nekoga ne bom več računal, potem pa se bo izkazalo, da mu gre dobro," si nobenih vrat ne zapira naš sogovornik: "Še vedno imamo preozek nabor, da bi se kar tako lahko odpovedovali igralcem. Kaj hitro se lahko zapleteš v konflikt, pa nekoga in sebe spraviš v težave, drugemu narediš krivico. O tem sploh nočem razpravljati. Tisti, ki bo imel klub, ki bo dobro igral, bo na seznamu, toda vse bomo prilagajali razmeram, vemo pa, da smo občasno že naredili kakšno izjemo."

matjaz kopitar 3
m24.si

TO, DA ŽELI ON, NI DOVOLJ

Odkar je zapustil in se potem vrnil na selektorsko mesto, so minila štiri leta, v teh pa Kopitar ni nehal spremljati naših hokejskih razmer. Zdaj se je vrnil in zgodbo sestavlja na novo, tudi z novimi igralci, za katere pravi, da imajo veliko potenciala. "Na Jesenicah so mladi – sicer je bila to predvsem posledica pomanjkanja denarja – dobili priložnost in nekateri so se zelo izkazali," je izpostavil ter se takoj ozrl v prihodnje mesece in tekmovanja, v katerih bosta igrala naša najboljša kluba. "Normalno si želim oba videti v ligi IceHL. V Ljubljani imajo trdne temelje, imajo dobro vodstvo, ki bo klub pravilno usmerjalo, in očitno je ta zgodba zelo resna. Pred kratkim sem govoril z Ivom Janom in zagotovil mi je, da bo igral z mladimi hokejisti, da bo v moštvo vključil mladince. To je dobro za nas," je dejal Kopitar, ki pravi, da imamo v Sloveniji dovolj mladih igralcev, vendar pa je na tem mestu izpostavil največjo težavo – željo po tujini. "Mlade bi morali prepričati, da gredo v tujino zgolj takrat, ko si jih tam res nekdo želi. To, da si igralec želi igrati v tujini, ni dovolj. Nikoli ne bo dobil priložnosti, če ne bo boljši od domačih igralcev, kajti prednost bodo trenerji vedno dali enakovrednemu domačinu. In potem se fantje po dveh mesecih vračajo domov, od tujine niso dobili nič, pa še tu jih vsi gledajo po strani," je z rameni skomignil selektor, ki pravi, da je liga AHL ne glede na vse dobra za dokazovanje naše mlade garde: "Upam pa, da bo naše mlade opazilo čim več še boljših evropskih klubov, da bodo lahko dokazali, da so dobri, ker dejansko tudi so."

LJUDJE POTREBUJEJO DERBI

Z vstopom SŽ Olimpije v ligo IceHL bi zeleno-beli verjetno Kopitarju naredili uslugo in mu vsaj za kanček olajšali delo, saj bi kar nekaj reprezentantov igralo na zelo visoki ravni. Selektor se je temu nasmehnil in nato izpostavil, da gre pri tem za dvorezen meč. "Za hokej bo težje, kajti mi potrebujemo derbije med Olimpijo in Jesenicami. Želim si, da bi oba igrala v ligi IceHL, realnost pa kaže, da bi bila tega zmožna le Olimpija, kar pa za Jesenice gotovo ne bo dobro. Če bo Olimpija uspešna v ligi IceHL, bodo na njene tekme hodili navijači, to bo dobro, ampak celostno gledano – in to ne pravim samo zato, ker sem jaz Jeseničan – ljudje potrebujejo derbi. Ljudje bodo vedno gledali obračune med Borussio Dortmund in Bayernom, med Barcelono in Realom, to enostavno mora biti," je razložil naš sogovornik.

matjaz kopitar 20
m24.si

DOGAJALE SO SE ŠE HUJŠE STVARI

Lanskega novembra je zelo zadovoljen prišel iz Latvije, kjer je preizkusil več mladeničev in bil z njimi zelo zadovoljen. Februarja je izbrana vrsta v predzadnjem krogu kvalifikacij za OI na Jesenicah naredila tisto, kar se je od nje pričakovalo, in potem ko so se kvalifikacije za OI prestavile za eno leto, je pred risi v novi sezoni en sam, a zato velik cilj. Ko je pred meseci postalo jasno, da Tivoli to pomlad ne bo gostil SP divizije 1A, so bili vsi močno razočarani. Matjažev sin Anže Kopitar nam je to poletje zelo razočarano govoril, kako zelo mu je bilo žal, da ni mogel v slovenskem dresu zaigrati na domačem ledu, podobno težko pri srcu je bilo tudi njegovemu očetu. "Februarja smo že ustvarili tisto pravo vzdušje, in ko bi se dobili aprila, bi to poskušali le še nadgraditi in se poskusiti prebiti v elito. Na SP bi igral tudi Anže. Vsi vemo, koliko on pomeni ekipi, kako vse okoli sebe spravi na višjo raven, in mislim, da bi bili letos na tem turnirju zelo konkurenčni za elito. A poglejte, še huje stvari so se dogajale, to moramo zdaj preskočiti. Vesel sem, da bomo imeli naslednje leto možnost gostiti ta turnir, najbolj si želim, da bi lahko igrali pred navijači. Naredili bomo vse, da bomo maja v Tivoliju dobri," je zatrdil Kopitar, ki je mesece karantene preživljal v domovini, pravi pa, da se je domov vrnil v zadnjem trenutku. Devetega marca je bil še na Finskem, kjer je na lastni koži občutil, kako so zagnali veliko paniko zaradi koronavirusa.

Zaradi slednjega pa zdaj slovenski strateg ne more opravljati ne selektorskega dela niti dela oglednika profesionalnih igralcev (starejših igralcev, takih, ki so se hokejsko razvili pozneje in ki ne pridejo več v poštev za nabor lige NHL, op. p.) za Los Angeles Kingse, s katerimi je ravno podaljšal svoje sodelovanje še za tretjo sezono. Dvorane so zaprte, težko je potovati. "Smo v 'leru'," se je zasmejal in priznal, da mu je dolgčas. "Na srečo lahko zdaj vsaj gledam veliko tekem lige NHL, vendar je čudno, ker ni gledalcev in slišiš vse, kar se igralci pogovarjajo. Je kar žalostno, ker ni pravega športa."

matjaz kopitar anze kopitar
m24.si

IGRALEC BO KMALU PRESTAR IN NE BO VEČ HOTEL

Te dni selektorjeve dneve zapolnjuje tudi treniranje našega najboljšega hokejista Anžeta Kopitarja. Ker so razmere še vedno čudne, ker je sezona še zelo oddaljena, Kopi trenutno dela zgolj na vzdržljivosti in moči. V zelo veliko pomoč mu je pri tem delu to poletje tudi drugorojenec Gašper, ki se je predlansko sezono odločil drsalke obesiti na klin in se posvetiti trenerskemu delu. Matjaž pravi, da ima sicer Gašper zelo dober občutek za trenersko delo, z njegovimi prvimi trenerskimi koraki je zadovoljen, saj v Los Angelesu trenira mlade selekcije, hkrati pa pogosto dela tudi z izkušenimi trenerji. "Tudi midva se veliko pogovarjava. Čeprav že toliko let živi v ZDA, je njegova miselnost še vedno dokaj evropska, vidim pa, da zelo dobro razmišlja. Dobro se dopolnjujeva. Jaz povem, kaj bi delali na Anžetovih treningih, potem pa Gašper te sestavi. Počasi bom jaz postal pomočnik," se je nasmehnil selektor. Gre torej za družinski projekt? "Ja, ampak bojim se, da bo igralec kmalu postal prestar in ne bo hotel več trenirati," se je zasmejal naš sogovornik.

NISEM MOGEL ZAHTEVATI

Po nestrinjanju Kingsov, ko je prvič omenil, da bi se rad vrnil na selektorsko mesto, so mu lani v ZDA potem vseeno prižgali zeleno luč in pravi, da tudi zdaj vse poteka v najlepšem redu ter da resnično uživa v delu obojega. "Znotraj organizacije so takrat merili mišice, kdo je močnejši, pomembnejši. Sam nisem mogel na nič vplivati, težko je po tako kratkem delovnem razmerju nekaj zahtevati. Po enem letu se je videlo, da za Kingse vseeno naredim dovolj veliko in da sem lahko hkrati tudi selektor," je dejal.

Pravi tudi, da mu njegovo delo "pro scouta" pomaga tudi v selektorskem smislu, kajti vse leto spremlja ogromno kakovostnega hokeja, različne sloge igranja, različne sisteme. "Marsikaj mi tako pade na pamet in to lahko uporabim tudi na ravni naše reprezentance. Mislim, da se eno z drugim zelo dobro dopolnjuje," je zatrdil Kopitar.

matjaz kopitar
m24.si

KAR NAENKRAT JE BILO ADRENALINA PREMALO

Ko je po SP v Ostravi zapustil mesto selektorja, je najprej novo službo našel v Švici, nato pa pri Kingsih in selektorskega dela ni pogrešal, vendar se je sčasoma to spremenilo. "Drugače je, če si v stiku z ljudmi, greš z ekipo na led, jo vodiš. Moja služba oglednika res ni stresna. Pridem na tribuno, pogledam postavo in kateri igralci so zanimivi, pogledam tekmo, naredim zapiske in poročilo in to je to. Vseeno mi je, ali zmagajo rdeči ali beli, toda počasi tako začne primanjkovati adrenalina. Če ga je bilo včasih preveč, ga je bilo potem naenkrat premalo, sem se pa tolažil s tem, da imam dobro službo," se je nasmehnil in priznal, da si je med tem, ko je bil v tujini, če je bilo možno, priredil pot, da si je ogledal tudi kakšno tekmo, na kateri so igrali risi.

matjaz kopitar
alesfevzer.com

Preden se je vrnil na mesto šefa slovenske klopi, je štiri leta stal ob strani in vprašali smo, ali se je v tem času kaj spremenil. "Starejši si, bolj si umirjen. Pa pametnejši tudi," se je nasmehnil: "Seveda se človek spremeni. V tem času sem dobil vnuke, pa novo službo, na vse začneš gledati drugače. Pa saj niti ne znam čisto prav povedati," se je nasmehnil: "Poskušam imeti dobre odnose. Ve se, kaj je treba narediti, ve se, kdo ima glavno besedo, če pa kdaj česa ne vidim – sam seveda ne veš vsega – in če kdo pride s kakšno dobro idejo, jo poslušam. Mislim, da sem zdaj precej bolj prilagodljiv kot včasih. To je mogoče edina sprememba, ki bi jo izpostavil, drugače pa prav drugačen nisem," je nadaljeval dobro razpoloženi Kopitar.

matjaz kopitar
m24.si

NIMAM TEŽAV, A BILO JE ČUDNO

Pred kratkim je Matjaž Kopitar kot predavatelj stopil tudi pred slovenske trenerje, kot so Ivo Jan, Igor Beribak, Rok Rojšek, Iztok Petelin pa Tomaž Vnuk in tako dalje, ko so imeli ti na sporedu izobraževanje oziroma strokovno usposabljanje trenerjev. "Daleč od tega, da bi imel težave pri tem, a moram reči, da je bilo nazadnje prav čudno, kajti med drugim sem predaval nekdanjim soigralcem, nekateri so tudi starejši od mene, zato mi je bilo kar težko," je pojasnil Kopitar in dodal: "Na koncu pa vseeno to ni bilo klasično predavanje, ampak smo si izmenjevali mnenja, kar je bilo super. Ni tako, da bi jaz zdaj prišel in začel vsem soliti pamet. To mi vsekakor ne ugaja, rad pa se odzovem na prošnjo in pridem, ker rad pomagam."

Kopitar je ob tej priložnosti pohvalil svoje stanovske kolege. "Ne da imamo dobre trenerje pri mlajših selekcijah, mi imamo zelo dobre, odlične trenerje. Vedno več jih ima končano fakulteto, vsi se dodatno izobražujejo, znanja imajo dovolj, mlajši kažejo veliko želje, nekateri so bili tudi dobri hokejisti. Mislim, da se nam na tem področju ni treba bati, želim si le, da bi imeli še kakšen klub več," je še eno željo razkril naš sogovornik.

matjaz kopitar 4
m24.si

NI TAK ČLOVEK

V pretekli sezoni se je HZS za sodelovanje dogovorila tudi z nekdanjim selektorjem Slovenije in človekom, ki je že vrsto let tako in drugače vpet v naš hokej, Karijem Savolainenom. Ta je kot koordinator vsega našega hokejskega prostora že obiskal klube in se pogovoril s trenerji, Kopitar pa je to potezo pozdravil. "Sprva mu je bilo zelo neprijetno. Priti v neki klub in vprašati, kako pa vi delate, ter potem, ko ti povedo, kakšno je stanje, ti rečeš ne, ne, ne, da je vse to narobe, da je vse treba obrniti na glavo, ni prijetno. Sami pa že veste, da tudi on ni tak človek. Šel je po klubih, se pogovoril s trenerji, spoznal zmožnosti vsakega okolja in mislim, da je to padlo na plodna tla. Zagotovo bolj, kot pa če bi to opravil Slovenec. Zdaj je vse skupaj malo zamrznjeno, a vem, da ga lahko vsak, ki ima telefon, vedno pokliče in ga vpraša za mnenje. Menim, da je to zelo v redu," je še zaključil Matjaž Kopitar.

Galerija

Članki iz rubrike