Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
1 20.06.2019 16:40:04

Matjaž Kopitar bo novi slovenski hokejski selektor

Matjaž Kopitar
Profimedia
Matjaž Kopitar bo v prihodnje kot selektor vodil slovensko člansko hokejsko reprezentanco, je danes na skupščini Hokejske zveze Slovenije v Ljubljani sporočil njen predsednik Matjaž Rakovec.

Rakovec je dodal, da formalnega podpisa pogodbe še ni, a ima zagotovila Kopitarja, da bo prevzel vodenje reprezentance.

Kopitar bo, kot je dejal Rakovec, sklenil štiriletno pogodbo.

Njegov pomočnik pa bo še en nekdanji strateg slovenske ekipe Finec Kari Savolainen, ki bo po 1. januarju naslednje leto skrbel tudi za vse preostale slovenske selekcije.

HZS je tako potrdila ugibanja oziroma domneve, da bo nekdanji slovenski selektor spet zasedel to mesto. Že lani je namreč HZS prav Kopitarja že imenovala za selektorja, pa je potem zaradi nesoglasij z delodajalcem LA Kings morala iskati drugo rešitev, ekipo je tako zadnje leto vodil Ivo Jan. Zdaj so na HZS spet prišli do dogovora s Kopitarjem.

"Ko se je lani zgodilo to z Matjažem in potem z Ivom, ki rajši dela v klubskem hokeju, sem si prizadeval, da ne bi spet prišlo do tega. Mi potrebujemo nek sistem za prehod mlajših igralcev. Radi bi, da bi se nekdo s tem bolj ukvarjal. Mislim, da je Kari več kot primeren za povezovalno vlogo med reprezentancami," je selektorsko dogajanje opisal generalni sekretar zveze Dejan Kontrec.


"Kariju bi bolj ustrezalo delo pomočnika, da bi lahko bolj pomagal pri razvoju hokeja. Pokazala se je možnost, da bi Matjaž v Los Angelesu dobil dovoljenje za delo za nekaj akcij, Matjaž je to potrdil. A ta možnost se je pojavila šele v zadnjih treh mesecih. Vesel sem, da je zdaj vse skupaj v fazi, da imamo dva bivša selektorja. A imata vsak svojo vlogo, ki jima je pisana na kožo," je še dodal Kontrec.

O podrobnostih sodelovanja se bodo Kopitar, Savolainen in HZS dogovorili na pripravah reprezentance U20 konec julija.

Kopitar je Slovenijo prvič vodil od decembra 2010, ko je nasledil Johna Harringtona, pa do konca elitnega SP 2015 na Češkem, ko je odstopil s položaja glavnega trenerja. Slovenijo je vodil na elitnem SP 2011 na Slovaškem, na domačem drugoligaškem SP 2012, na elitnem SP 2013, na olimpijskih kvalifikacijah 2013, na OI 2014, na drugoligaškem SP 2014 in nazadnje na elitnem SP v Ostravi 2015.

Razkritje imenovanja novega selektorja in njegovega pomočnika je bilo najpomembnejše na današnji skupščini HZS, čeprav ni bilo neposredno povezano z njo. Na tej so sicer ekspresno hitro, v le dobre pol ure, obravnavali vse točke dnevnega reda. Rakovec je poudaril klubske uspehe v zadnji sezoni (zmaga SŽ Olimpije v alpski ligi), opravil pregled dogajanja, zadovoljen pa je bil tudi nadzorni odbor zveze.

Finančno okrevanje HZS je namreč, kot so zagotovili na skupščini, dobro. Leto 2018 so končali z 215.000 evri dobička, starih dolgov, ki jih po dolgoročnem programu krčijo že nekaj let, je ostalo še za 634.000 evrov, v zadnjem letu so se kratkoročne finančne obveznosti zmanjšale za 29 odstotkov.

"Ob tem, da še pomagamo klubom, smo uspešno končali leto 2018, tudi letos mislim, da bomo podobno uspešni. Finančna slika se izboljšuje in to bo vplivalo na odločitev, da ponovimo obdobje, ki smo ga imeli s Kopitarjem in Savolainenom. Gremo v zamenjavo generacij, kar nekaj fantov ne bo več igralo za reprezentanco, in čedalje več mladih bomo morali potegniti iz klubov. Pretekla sezona je bila uspešna, malo je manjkalo za slovenski finale. Letos bosta tako Jesenice kot Olimpija igrala v AHL, drugih podatkov jaz nimam, pričakujemo pa še dva dodatna kluba z Dunaja in Linza. Računam najmanj na podoben uspeh kot v letošnjem letu," je po skupščini dejal predsednik Rakovec.

Članki iz rubrike