krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

ana nikolić Odkrito.si

Pretresljivi posnetki znane pevke

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

sta
sta
0 12.09.2023 14:45:35

Zaradi finančnih težav so Jeseničani prisiljeni sprejeti drastično odločitev

alesfevzer.com
Hokejisti Sija Acronija Jesenic ta teden začenjajo novo sezono. V mednarodnem tekmovanju, alpski ligi, branijo zmago iz prejšnje, v državnem prvenstvu pa je cilj vsaj finale. V prihajajoči sezoni bodo v tradicionalnem hokejskem središču stavili samo na domače igralce, brez tujih okrepitev.

Takšna naravnanost jeseniškega kluba je povezana predvsem s financami. Kot so na današnji novinarski konferenci v dvorani Podmežakla, kjer so predstavili želje in cilje v sezoni 2023/24, povedali vodilni v klubu, je jeseniški hokej nekakšen fenomen, saj so dosežki glede na finančne vložke nesorazmerni. "Po uvrstitvah smo med top tri v ligi, po proračunu pa tudi, ampak od zadaj," je dejal direktor kluba Anže Pogačar.

"Jeseniški hokej je kot nekakšen EKG, vzponi in padci. Me pa veseli, da ta črta kaže stanje zdravega športnika, ki ima bazo, temelje in poslanstvo. Skrbimo za mlade in jim dajemo možnost za napredek in razvoj. To je osnovno poslanstvo, ki ga na Jesenicah udejanjamo že več kot 75 let," pa je o strategiji kluba dejal predsednik Peter Bohinec.

"Po športnem vidiku smo zadovoljni s sestavo ekipe. Glede na zgodovino in minule uspehe zagovarjam to, da se hokej tukaj ne more samo igrati, ampak da moramo biti konkurenčni v ligah, kjer nastopamo. Mladi potrebujejo vzornike, zato je v ekipi tudi nekaj starejših in izkušenih igralcev. Prepričan sem, da bo ekipa konkurenčna. Kader ni tako širok kot lani, po kakovosti pa je zelo podoben," je dodal Pogačar.

Pri finančnem položaju je potrdil, da bo proračun kluba letos manjši za 100.000 evrov, tako da po podatkih direktorja kluba le še v Celju v ligi AHL delajo z manjšim proračunom. Med cilji je izpostavil čim boljše nastope v alpski ligi in rast ekipe med sezono, pa tudi DP, kjer je cilj železarjev vedno naslov državnega prvaka."Rezultatsko in energetsko sem zadovoljen z ekipo. A moramo se zavedati, da mladi ne morejo napredovati, če nimajo vzornikov. Mladi si morajo igranje zaslužiti in to jim skušamo vcepiti. To je edina pot, da bodo nekega dne zrasli in presegli vzornike. Zaenkrat vidim, da smo zadeli, da imamo dober 'miks'. To je seveda proces, ti igralci se srečujejo s hokejem, s kakršnim se prej niso. Na koncu moramo narediti dobro povezavo med vsemi," pa je o pripravljenosti ekipe in sestavi dejal trener Gaber Glavič.

V klubu so se odločili, da v prihajajoči sezoni ne bodo imeli tujcev, oprli se bodo samo na domače igralce, tudi povratnike v rdeče okolje. "Vrnili smo nazaj Slovence, ki poznajo okolje in so tu že bili. Je izziv biti uspešen v alpski ligi samo s Slovenci. Poskušali bomo sezono odigrati brez tujcev, kar pa se tiče Slovencev, pa žal nekateri finančno niso dosegljivi, drugi pa nimajo možnosti registracije," je o tem dejal Pogačar.

"Upam, da med sezono ostane tako, kot je do zdaj. Videli smo, da smo iz tekme v tekmo rasli v pripravljalnem obdobju, hitro smo našli kemijo. Poznamo igralce, ki so se vrnili, priključili so se nam mladi in za zdaj vse dobro funkcionira," je kapetan Gašper Glavič dejal o novi sezoni. "Vemo, koliko večji proračun so imele ekipe, ki smo jih lani premagovali in izločili v končnici. Sploh jeseniški igralci imamo nekaj v sebi, da daš vse za ta dres," pa je o pristopu dodal kapetan Gašper Glavič.

"V vsaki ligi, kjer igraš, moraš imeti mentaliteto, da zmagaš. Mi se ne predajamo. Želimo ponoviti lanski uspeh in ga morda nadgraditi še s kakšno domačo lovoriko, želimo priti zelo blizu večnim tekmecem iz Ljubljane," pa je kapetan povzel cilje v sezoni.

Članki iz rubrike