Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
12.09.2023 10:15:02
Deli članek:

Za igro so si zaslužili več

ZSIS.SI
Slovenci so na EP v Angliji pokazali dobre igre, a ostali brez rezultatske nagrade.

Po prvih dneh tekmovanja se je za našo trojico končalo evropsko prvenstvo v paranamiznem tenisu v Sheffieldu. Najbližje napredovanju je bil Luka Trtnik, ki je izpadel po krogu, v ekipi pa sta bila še Andreja Dolinar in Ljubiša Gajić.

Luka Trtnik je prvi dan premagal Poljaka, 10. igralca sveta, potem pa izgubil z Angležem. Ljubiša Gajić je imel vse niti napredovanja v svojih rokah. S 6:2 je vodil pri rezultatu 2:2 v setih, a kasneje popustil. Andreja Dolinar je imela v svoji skupini igralko iz pete klasifikacijske skupine in dve izvrstni igralki iz skupine štiri, zato žal ni imela večjih možnosti za napredovanje.

"Luka je v ponedeljek igral zelo dobro, v torek pa ni bil pravi. Ampak takšen je namizni tenis. Gajiću je zmanjkal kanček sreče, Andreja pa ni bila kos najboljšim igralkam iz njene kategorije. Gremo naprej! Z izbrano ekipo smo z zadnjem času delali veliko, kar je v praksi pomenilo tudi po več ur treninga na dan. Vsi igralci so v danem trenutku poskušali dati vse od sebe in to cenim," je po tekmovanju povedal glavni trener Ožbej Poročnik.

Evropsko prvenstvo je eden največjih turnirjev v paralimpijskem koledarju in letošnji dogodek je še posebej pomemben, saj je bilo na voljo 22 vstopnic za paralimpijske igre 2024, do katerih so prišli zmagovalke in zmagovalci v posamičnem razredu za moške in ženske. Igralci in igralke so pridobili točke za svetovno lestvico, ki prispevajo h kvalifikacijam za Pariz.

Na tekmovanju je bila aktivna tudi nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh, ki je bila tokrat v vlogi televizijske komentatorke.

Atleti s Češke domov s kopico kolajn

Letos so se slovenski tekmovalci, paraplegiki in tetraplegiki, po dolgih sušnih letih spet udeležili mednarodnega atletskega tekmovanja, ki je konec avgusta potekalo na Češkem. Udeležbo na tekmovanju je zagotovila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski Paralimpijski komite. Slovenijo so zastopali tekmovalka Metoda Žnidarec in trije tekmovalci, Nejc Stakne, Aljoša Habjan ter Žan Kranjc. Za asistenco sta skrbeli Manca Blaznik in Sara Kovač Grželj, ekipo pa je vozil Jože Stakne.

Tradicionalno tekmovanje

Odprto prvenstvo Češke je vsakoletno mednarodno paraatletsko tekmovanje za vse kategorije invalidnosti, ki ga organizira Atletski klub Olomouc. Štelo je tudi za prvenstvo Češke republike – za odrasle in mladince. Tekmovanje je rangirano, zato se lahko njeni udeleženci uvrstijo na svetovno lestvico ter dosežejo norme za uradna prvenstva in paralimpijske igre. Namen udeležbe naših tekmovalcev je bil predvsem ta, da si naberejo izkušnje in spoznajo konkurenco. Osvojili so tri zlate, dve srebrni in dve bronasti kolajni, zato je lahko odprava ocenjena pozitivno.

Navdušili

Nejc Stakne je sunil kroglo 8,79 metra daleč in osvojil prvo mesto. Zmagal je tudi v metu kopja, ki ga je zalučal 22,38 metra, šesti pa je bil v metu diska (18,42). Zmage se je veselil Žan Kranjc, ki je v svoji skupini disk vrgel 608 centimetrov daleč, četrti pa je bil s kijem (16,58). Aljoša Habjan je bil drugi v svoji skupini diska (2,99), peti pa s kijem (15,08). Domov se s tremi kolajnami vrača Metoda Žnidarec, ki je bila bronasta v suvanju krogle (3,56) in metu diska (8,98), srebrna pa v metu kopja (8,29).

Pika na i izvrstni sezoni

V češkem Novem Mestu je potekal finale evropskega pokala, kamor so se uvrstile najboljše štiri mešane ekipe in pa posamični lokostrelci sezone 2023. Tekmovanje je imelo tudi slovenski pridih.

Živa Lavrinc je v polfinalu izgubila proti trenutni svetovni rekorderki, v malem finalu pa nato premagala Francozinjo Azizo in tako osvojila tretje mesto. V mešanih ekipah sta Dejan Fabčič in Živa Lavrinc za las v izločilnih strelih izgubila proti Italijanoma, v malem finalu pa sta morala nato priznati še premoč tokrat dominantnim Poljakoma.

Sicer so na Češkem naši lokostrelci postavili piko na i izvrstni sezoni, v kateri sta si Živa Lavrinc (sedma na svetovnem prvenstvu) in Dejan Fabčič (zmagovalec celinskih kvalifikacij za paralimpijske igre) priborila vozovnici za prihajajoče paralimpijske igre, kjer bosta tekmovala tudi v tekmi dvojic. Živa in Dejan trenirata pod taktirko trenerke Brine Božič.

Galerija