Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
10.12.2021 21:59:11
Deli članek:

No, tega pa ne bi bilo treba! Spet so MORSKI PSI vzeli mero ZMAJEM

Martin Metelko

Slovenske železnice Olimpija je odigrala predzadnjo tekmo v domačem Tivoliju v letu 2021 in z razpletom še zdaleč ni mogla biti zadovoljna.

Tudi tretji spopad, drugega v Ljubljani, so zmaji proti Innsbrucku izgubili. Pot do zmage so si morski psi s tremi goli tlakovali v drugi tretjini, čemur domači niso znali odgovoriti, Innsbruck pa tako za zmaje še naprej ostaja nerešljiva uganka.
Na 24. tekmo sezone se je SŽ Olimpija odpravila še bolj okleščena. V postavi je bil prvič tudi vratar Tomaž Trelc, to možnost je pred tednom že predstavil glavni trener Mitja Šivic, kajti Paavo Hölsä je še vedno poškodovan, Luka Kolin jutri začenja nastope na SP, Lan Kavčič pa je – roko na srce – z ravnokar izpolnjenimi 17 leti še premlad in premalo izkušen, da bi lahko v primeru kakršnekoli težave Žana Usa tega nadomestil. Trelc je sicer vratar kranjskega Triglava, zdaj pa bo spet – kot je že bil v sezonah 2014/15 in 2015/16 – tudi del moštva, ki igra v ligi ICEHL.
Ob Hölsäju so tekmo z razdalje spremljali zdaj že nekaj časa poškodovani Miha Logar, Joona Erving, Tine Klofutar in Aleš Mušič, včeraj pa so zeleno-beli v svojih vrstah pogrešali še Luka Kalana in Aleksandra Magovca, le 18 drsalcev je tako imel na voljo 42-letni strateg z Gorenjske, od tega zgolj šest branilcev.

Več kot le dostojen
Innsbruck, ki je v novembru zaradi koronavirusa, ki je našel pot v njegovo slačilnico, odigral le dve tekmi, je bil in ostal ob Fehervaru edini kolektiv v ligi, katerega oreha Ljubljančanom še ni uspelo streti. Včeraj so se srečali tretjič v ligi ICEHL, sicer pa četrtič v sezoni (septembra so odigrali prijateljsko srečanje) prav vsakič pa so z zmago v žepu z ledu oddrsali morski psi.
Innsbruck je že v prvi tretjini dokazal, da bo nadvse dostojen tekmec moštvu, ki je v torek na kolena spravil tudi aktualne prvake iz Celovca. Morski psi so prikazali všečno in večji del tekme dominantnejšo igro, ki je v mnogih pogledih spominjala na Olimpijo, ko je v ta najboljši dnevni formi. Za kar jih za petkov boj ne moremo pohvaliti. Sicer je goste že v prvem power playu rešila vratnica, toda v nadaljevanju so brez težav zastavljali vse zamislice Šivičevih varovancev, ki so še posebej trpeli v zadnjih minutah, ko je Innsbruck dobro napadal z igralcem več.
A mreže takrat ni zatresel, a dolgo Tirolcem na vodstvo ni bilo treba čakati, saj je Us po slabi minuti in pol nadaljevanja prvič kapituliral. Innsbruck je bil preprosto prespreten (kasneje se je sicer izkazalo, da je bil gol neregularen, saj je prišlo do prepovedanega položaja), obrambna igra SŽ Olimpije na daleč od prave ravni. Medlo, večkrat brez pravih idej, tudi s kakšno sekundo panike so se »izkazali« domači, katerim so tekmeci v 26. minuti podarili najlepše decembrsko hokejsko darilo – 76 sekund igre z dvema igralcema več. Da, SŽ Olimpija je bila v tem nevarna, Tivoli je glasno zavzdihnil, ko je Blaž Tomaževič zgrešil prazen gol, a vratar Thomas McCollum in soigralci so imeli svojo »računico«. Pri tej jim je z nespametnim prekrškom izdatno pomagal Guillaume Leclerc, v igri štirih proti štirim pa je Innsbruck spet udaril. A to še ni bilo vse, le 72 sekund kasneje je neuglašenost v domači obrambi spet prišla do izraza, na +3 pa je goste v 29. minuti popeljal Alex Dostie.

Boljše v drugi polovici
Zmaji seveda ob tem niso pomahali z belo zastavo. Kako drugače bi lahko bilo, če bi v 32. minuti Jaka Šturm zadel po samostojnem napadu, ali pa Sebastien Piche ne vratnice, od katere se je plošček odbil v McCollumov hrbet, a ne v gol. Vseeno je pred koncem izredno pestre druge tretjine SŽ Olimpija vendarle premagala Američana, ki se je pred leti dokazoval v mladih reprezentancah ZDA ter na nekaj tekmah lige NHL. Nik Simšič je v 34. minuti s fantastičnim strelom zadel pod prečko in poživil igro domačih, ki pa so v nepravih trenutkih preveč minut preživeli na kazenski klopi.
V tretji tretjini je nato domača četa na vso moč pritisnila v napadu, v tem pokazala več kot Innsbruck, a morski psi so obvladovali vse domače nakane (tudi tiste v power playu), včasih je bilo kar težko verjeti, kaj vse so zapravljali zmaji, kaj vse je obranil McCollum, toda iz minute v minuto je SŽ Olimpija postajala boljša, a je to izkoristila le enkrat, ko je zadel Gregor Koblar.

Ljubljančani bodo zdaj odšli na prvo gostovanje k našim vzhodnim sosedom, v Szekesfehervar, kjer jih čaka prvo od petih zaporednih tekem v gosteh. V Tivoliju bodo tako do konca koledarskega leta natopili zgolj enkrat, na silvestrski predvečer, 30. decembra, ko bodo gostili celovški KAC.


SŽ Olimpija - Innsbruck 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Ljubljana – Dvorana Tivoli. 1495 gledalcev. Glavna sodnika: Bulovec in Groznik. Linijska sodnika: Miklič (vsi Slovenija in Puff (Avstrija).
Strelci: 0:1 McGauley (Lattner, Leavens, 22.), 0:2 Lattner (Ulmer, 28.), 0:3 Dostie (Hunterbrinker, Lattner, 29., PP1), 1:3 Simšič (Piche, Murphy, 35., PP1), 2:3 Koblar (Pance, 52.).
Kazenske minute: SŽ Olimpija 12, Innsbruck 12.
Olimpija: Us, Trelc; Piche, Robar, Murphy, Simšič, Leclerc; Crnovič, Štebih, Pance, Čimžar, Ropret; K. Čepon, M. Čepon, Jezovšek, Tomaževič, Zajc; Koblar, Šturm, Sodja. Trener: Mitja Šivic.