1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 20.02.2016 17:12:51

Jeseničani izpolnili prve pogoje

Drago Cvetanovič
Ugibanja, namigovanja, take in drugačne zgodbe o prihodnosti lige EBEL so v zadnjih tednih v precejšnji meri zaokrožile po slovenskih hokejskih koluarjih. Najbolj pestre so se pojavile glede Jesenic in njihove vnovične priključitve najvišji ravni regionalnega tekmovanja, ki združuje moštva petih držav.

Po koncu letošnje sezone bodo minila že štiri leta, odkar je eden najtrofejnejših klubov na naših tleh zapustil razširjeno hokejsko avstrijsko prvenstvo. Dan, ko je šlo v prvem hokejskem mestu v Sloveniji vse rakom žvižgat, je bil vsekakor eden najbolj žalostnih v zgodovini športa v naši deželi, a kot kaže, se sončni žarki počasi le vračajo v okolico Podmežakle.

Že pred mesecem dni so na Jesenicah prvič na glas spregovorili o svoji nameri, da se ne le zelo resno spogledujejo, temveč tudi trdo delajo za to, da bi železarji v sezoni 2016/17 spet postali član lige EBEL. Velika želja mnogih hokejskih delavcev in še več igralcev, v kateri mnogi vidijo tudi pravo pot, če ne kar rešitev slovenskega hokeja, da bi se Jesenice vrnile na raven, kamor pač najbolj spadajo; tja, kjer je njihov veliki rival Olimpija, ki jo v zadnjih letih železarskega vakuuma še kako pogreša.

ODMRZNITEV ČLANSTVA
Predsednik zdajšnjega članskega jeseniškega kluba – prejšnji je po sezoni 2011/12 šel v stečaj, blagovno znamko HK Jesenice pa bodo kmalu spet ponudili na dražbi – Anže Pogačar je potrdil, da so se »njegove« HDD Jesenice spet vpletle v boj za vrnitev v razširjeno avstrijsko prvenstvo oziroma za odmrznitev članstva v ligi EBEL, do česar je prišlo 23. maja 2012, ko je takratni predsednik kluba Slavko Kanalec zaradi katastrofalnega finančnega stanja kluba na zasedanju lige v Celovcu vrgel puško v koruzo. Zdaj se ta puška očitno ni samo našla v koruzi, temveč so jo iz nje na Jesenicah tudi pobrali in z njo že paradirajo po tamkajšnjem okolišu.

Čeprav je vse videti obetavno, kot že dolgo ne, pa je treba vedeti, da je zgodba ta trenutek vseeno še vedno v debelih povojih. Še posebej, ker Jesenice niso edine, ki so pokazale namero po igranju v pisani mednarodni druščini.

ZGODBE 16 KLUBOV NE VIDIM
Christian Feichtinger, direktor lige EBEL, nam je včeraj namreč potrdil, kar smo sicer že vedeli, da so Jesenice izpolnile prve, osnovne pogoje k pristopu v ligo, toda niso bile edine. Vodstvo ima trenutno pred sabo, kot pravi Feichtinger, šest in pol enakih prošenj.

christian feichinger dc
Drago Cvetanovič

Ob Jesenicah so prijavo izpolnili še dva madžarska kluba, Miskolc in Budimpešta, dva italijanska, Brunico iz Val Pusterie in Renon, avstrijski Kapfenberg, ki je letos v ligi INL pokazal najmanj od avstrijskih klubov, potem pa je tu še ta polovica.

"Gre za Medveščak. Tudi Zagrebčani delno ostajajo kandidati za vrnitev v ligo EBEL, če bi se jim kaj zalomilo v ligi KHL. Njihov odgovor o prihodnji sezoni naj bi nam sporočili v roku dveh oziroma treh tednov," nam je pojasnil Feichtinger.

V nadaljevanju smo se seveda v večji meri posvetili Jesenicam. "Da, trenutno so, kot vsi ostali, izpolnili prve pogoje. Do tega trenutka pa so pogovori potekali zgolj na ravni s HZS, torej s predsednikom Matjažem Rakovcem. V roku dveh tednov in pol sem dogovorjen, da bomo v Ljubljani, s predstavniki HZS, nato pa še na Jesenicah opravili sestanka in potem bomo lahko podali pravo oceno o tej temi. Na koncu bodo tako in tako klubi, ki so člani lige EBEL, odločali o tem, kdo bo, če sploh bo, igral v ligi EBEL," je pojasnil naš sogovornik, ki nam ni znal povedati, kaj o vrnitvi železarjev trenutno menijo klubi.

Nam pa je zatrdil: "Liga EBEL se bo, če se sploh bo, povečala za zgolj dva kluba in še enkrat poudarjam, če se sploh bo. Da bi šli na 16 udeležencev? Ne, te zgodbe sploh ne vidim."

V ligi EBEL se bodo v prihodnje pogovarjali tudi o morebitnih omejitvah tujcev, ki so pravzaprav zavladali vsem (avstrijskim) klubom. Z devetim porazom na zadnjih 11 tekmah avstrijskih hokejistov pred slovenskimi in s spoznanjem vodilnih mož avstrijske hokejske zveze, da je kvaliteta domačih igralcev zaradi igranja stranskih vlog v ligi EBEL zelo padla, se obeta resen pogovor o omejitvah tujih okrepitev, ki so sicer to marketinško naravnano ligo postavili na hokejski zemljevid.

Članki iz rubrike