Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
12.09.2015 11:54:14
Deli članek:

Telemach Olimpija: Naj se sezona začne

Arsen Perić

Sinoči je osem moštev že prebilo led nove sezone v ligi EBEL, danes in jutri bo temu vzoru sledile še ostalih štiri, za nekatere bo že prvi tekmovalni konec tedna naporen. Med te spada tudi naš edini predstavnik v ligi moštev iz petih različnih držav, saj zmaje v manj kot 24 urah čakata dve srečanji.

Seveda niso edini s takim urnikom in tak razpored jih ne čaka samo uvodni ligaški konec tedna, imajo pa v startu v sezono zmaji vsaj eno olajševalno okoliščino. Ta pa je, da ta konec tedna slovenski podprvaki ne bodo zapuščali naše prestolnice.

Danes se bodo v Ljubljani kot prvi gostje predstavili morski psi iz Innsbrucka. Jutri v dvorano pod Rožnikom prihaja še beljaški VSV z našima olimpijcema Žigo Pancetom in Miho Verličem na čelu ter z nekdanjim trenerjem Olimpije Hannujem Järvenpääjem, ki je v sezoni 2011/12 poskrbel za zadnji večji uspeh Ljubljančanov, za uvrstitev v polfinale lige EBEL. Od takrat so minile tri sezone, vse so se za Olimpijo končale klavrno. Brez končnice in na (ali pa blizu) repu lestvice dvanajsterice.

Danes in jutri v ligi EBEL

Danes: Telemach Olimpija – Innsbruck (17.30), VSV Beljak – Dornbirn (17.30)

Jutri: Vienna – Dornbirn (17.30), Alba 19 – Innsbruck (17.30), Znojmo – Salzburg (17.30), Bolzano – Linz (17.30), Telemach Olimpija – VSV Beljak (17.30), Graz – KAC Celovec (17.40)

NAVADIŠ SE IN SPREJMEŠ
Spomin na krstno tekmovalno leto zeleno-belih v ligi EBEL pred osmimi leti še naprej ostaja najlepši, a hkrati iz leta v leto bledi, vedno bolj pada v ozadje. V ospredju se pogosteje večkrat znajdejo vse bolj ali manj porazne sezone, ki so sledile.

Da je bila ravno zadnja celo najslabša, skorajda ni dvoma. Olimpija se je znova srečevala z množico težav, od neplačil do tega, da fantje iz Spodnje Šiške niso imeli opreme, klub ni imel urejene zdravniške službe … Te težave vsekakor niso bile nove. Na tako stanje so se na Celovški 25 že pred dolgimi leti pravzaprav navadili in ga hočeš nočeš sprejeli, a zadnji dve sezoni je vedno bolj vrelo, dokler ni v neki meri (končno) le počilo.

In to ne le na ravni igralcev, ki so sicer na koncu sezone drago plačali za mesec dni brez pravih treningov ter posledice slabe volje in apatičnosti, ko so pokal slovenskega prvaka predali Jeseničanom, temveč tudi v vodstvu kluba. Predsednik Olimpije Marko Popovič je le udaril po mizi in začel s čistko.

Za Olimpijo je torej poletje sprememb, novih načrtov, prenove kluba. "Počistila" se je pisarna, v tej je sledilo trdo in bolj učinkovito delo. Prva tema pogovorov je bila prisilna poravnava, v katero je vodstvo kluba vložilo veliko moči, najbrž precej podobno tisti, ki so jo hokejisti vložili v vadbo na stadionih, v fitnesih …

Še vedno pa letošnjega prvega uradnega dneva nove sezone v Tivoliju niso pričakali z vsemi pravilno postavljenimi pikami in vejicami, saj vse še ni urejeno tako, kot bi moralo biti. Šest igralcev (Aleš Mušič, Matej Hočevar, Boštjan Groznik, Maks Selan, Miha Logar in Andrej Hebar) nima še danes uradno podpisanih pogodb, na sicer prenovljeni spletni strani ob navedku fizioterapevt še vedno ni imena, novi tekmovalni dresi so v slačilnico prišli včeraj zvečer, saj so do zadnjega Popovič in sodelavci za rokave vlekli morebitne sponzorje, ki bodo "krasili" zeleno-belo Olimpijo opravo.

DOBRO IN ZDRAVO
Po eni strani lahko rečemo, da se stvari korenito niso spremenile, a kot pravi glavni trener in to sezono tudi športni direktor Fabian Dahlem, se stvari vsekakor spreminjajo in se premikajo na bolje. Upa, da bo tako tudi na ledeni ploskvi. V njegovem drugem poskusu na klopi zmajev ni več mogoče zaznati zvrhane mere samozavesti, ki je lani občasno mejila že na prenapihnjenost. Nemški strateg namreč že umirja žogo pred prvima dvema tekmama. Letos točno ve, s kom bo delal, saj je lastnoročno izbral igralce, medtem ko so mu jih lani izbrali drugi. Optimizma sicer ne skriva, a se obenem zelo dobro zaveda, kje je Olimpiji mesto.

Opozorilo za to je dobil tudi v pripravljalnem obdobju, v katerem so izgubili vse tri tekme s tekmeci lige EBEL. "To je nekako v skladu z realnostjo. Vsaj prevzetni ne bomo. Menim, da ne mislimo, da smo boljši, kot smo. To je dobro in tudi zdravo," je dejal Dahlem in dodal, da je tudi na nedavnem simpoziju trenerjev in kapetanov lige EBEL na Dunaju dobil občutek, kakšne načrte ima enajsterica s slovenskim moštvom.

"To sezono nam vloga nefavoriziranega moštva kar ugaja. To dejansko smo, tega se zavedamo vsi," je iskreno po zadnjem pravem, bolj napornem treningu, v petek malo čez poldne govoril naš sogovornik, ki hkrati ni razkril ničesar novega, ko se je dotaknil svojih glavnih zahtev do varovancev. "Igrati moramo trdo, pametno, bojevito, vseh 60 minut. Ko bo to tako, bomo šele na spllošno dobili približnost za zmago," razmišlja "head coach".

NEUMNO BI BILO
V primerjavi z lansko sezono ima Olimpija vseeno tokrat – tudi glede hokejske igre, ne samo z organizacijskega vidika– boljše izhodišče. Dahlem pozna igralce in obratno, ljubljanska ekipa bo gojila isti sistem, sicer pa je poskrbel za manjše spremembe, da bi tega svoji četi še bolj približal.

"Neumno bi bilo, če bi igrali drugega ali če bi tega korenito spremenili. Lani smo postavili temelje, večina ga je spoznala in se nanj dolgo privajala. S tega vidika smo že zdaj en korak naprej v primerjavi s preteklo sezono. Fantje imajo zdaj zgolj več možnosti, kaj lahko storijo v določeni situaciji. Na drugi strani pa lahko ravno zaradi večjega števila teh iskreno in pošteno zamočijo. Želim gledati preprosto igro. Naša ekipa živi tudi od zanosa, energičnosti, hočemo veliko naletov, blokiranih strelov, pripravljeni smo plačati ceno. Ob sistemu igre je pri nas to najbolj pomembno," je zatrdil šef Olimpijine klopi, ki pravi, da bo zaradi čim večje energičnosti v igro pošiljal vse štiri peterke.

Že se vidi, da je več zaupanja s strani javnosti. Verjamem, da se mora vsak identificirati in podpreti moštvo, ki se trudi in ki je ekstremen nefavorit. Želim si, da bi spet našli vez z navijači. Gradimo za prihodnost. Ta se začenja zdaj, z nami na ledu in z navijači ob strani.

Iz njegovih ust pa nismo zbezali, kakšne bodo te. "Lahko bi vam povedal, a ne vem, če si to želim narediti," se je zasmejal in pojasnil: "Zakaj ne bi sami sebi dali vsaj nekaj prednosti, da presenetimo vsaj prvega tekmeca. Innsbruck je v Ljubljano prišel v petek, mogoče bodo danes prelistali vaš časopis in bodo v njem prebrali našo postavo. Ker je začetek sezone, si želim ohraniti to malo prednosti, ki jo še imamo." 

LAHKO BI IMELI VRTEC
Kako pa je zadovoljen z vsemi letošnjimi novinci in tujimi okrepitvami? (Pravi, da ima Olimpija letos le tri tujce in da so, glede na to, v kakšni ligi igrajo, trije Avstrijci domačini, op. p.). "Garderoba je drugačna. Povedal sem vam, da smo iskali igralce s karakterjem in mislim, da smo sprejeli dobre odločitve. Veliko je mladih in te je treba voditi, za to potrebujejo pomoč starejših, drugače bi se znašli z vrtcem v rokah. Želim si ekipo, ki bo reagirala odraslo, pri tem bodo pomagali vsi izkušeni in novinci, Andrej Tavželj, Roland Kaspitz, Guillaume Desbiens, Stefan Chaput. Ti fantje so nam v ogromno pomoč. Držijo se pravil in posledično se pravil drži tudi mlajši del ekipe," je razpredal Dahlem, ki je zatrdil, da so vsi njegovi varovanci letos tudi dobro fizično pripravljeni.

Ko smo ga na koncu povprašali še o tem, kaj si želi v tej sezoni in tudi kaj pričakuje, je odgovoril le polovično. "To, kaj želim, bom zadržal zase. Kaj pričakujem … Tako je, hočem, da se bomo lahko enakovredno kosali z vsemi tekmeci in upam, da bomo lažje držali korak z njimi. Moramo biti realistični in iskreni, liga je letos še boljša kot lani. Mi smo hkrati še vedno v procesu gradnje, vemo, kaj vse se je dogajalo poleti … Zato hočem mojo ekipo videti čez dve leti, ko bomo lahko rekli, da bomo igrali v končnici in ne samo, da se želimo v to uvrstiti. Takrat vam bom povedal tudi moje želje. Če bodo stvari že zdaj delovale popolno, lahko pride do super stvari. V isti sapi pa moramo biti realistični. Nočem ustvariti pošasti, ker bi naše cilje dvignila na raven, kateri se trenutno niti približno ne moremo približati," je s preudarnostjo zaključil Dahlem.