Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
10.02.2015 10:49:07
Deli članek:

Fabian Dahlem: Čas za ubijalski instinkt in zlobo

Nikola Miljković

Telemach Olimpija bo drevi po desetdnevnem premoru začela boje v kvalifikacijski skupini lige EBEL. V končnico se lahko uvrstita le še dve ekipi, zmaji pa bodo tudi drugi del sezone začeli kot največji avtsajderji, z zadnjega mesta in brez bonus točk, kar pomeni, da bo prostora za napake izredno malo, česar se zaveda tudi trener Fabian Dahlem.

Danes vas čaka prva tekma v drugem delu sezone. Se za Telemach Olimpijo tista prava sezona začenja šele zdaj?
Ne, začela se je pred šestimi meseci, ko smo se začeli pripravljati na teh deset tekem. Vedeli smo, da moramo zgraditi ekipo, da moramo poskrbeti za napredek in razvoj igralcev. Kaj bo zdaj drugače? Za nas je to že končnica. Določene ekipe imajo na računu že nekaj točk, a prepričan sem, da imamo tudi mi sicer ne velike, a realne možnosti, da se uvrstimo v končnico. Nimamo veliko za izgubiti, lahko samo presenetimo.

KDO NE MORE
Fabian Dahlem na Gala Korena zaradi strgane stegenske mišice ne bo mogel računati še nekaj tednov. Matej Hočevar (rama) je blizu vrnitve v postavo, a težko je reči, kdaj bo zaigral. Poškodovan je tudi David Planko (spodnji del telesa) in Hunter Bishop (zgornji del telesa), ali bo slednji danes igral, se bodo odločili neposredno pred odhodom na Južno Tirolsko.

Ste zadovoljni z napredkom Olimpije, odkar ste jo prevzeli?
Da. Vesel sem, da smo našli sistem igre, ki nam ugaja, ki nam je vsakič dal priložnost, da smo bili blizu tekmecu ali lahko celo premagali tudi najboljše ekipe v ligi. Redni del smo končali z več točkami kot lansko sezono, mislim, da smo, čeprav imamo najmlajše moštvo, pokazali nekaj dobrega hokeja, zdaj pa bomo videli, če lahko to še nadgradimo. Težko bo, to vemo, a naši tekmeci vedo, da lahko vsakemu prekrižamo načrte, da lahko vsakega premagamo, in mislim, da nam bo zaradi tega težje kot na začetku sezone.

Ob koncu rednega dela je vratar Andy Chiodo zapustil Olimpijo, nadomestil ga je Finec Miika Wiikman. Je ta zamenjava kakorkoli vplivala na ekipo?
O tem je bilo veliko zapisanega. Ravnokar sem prebral (na uradni spletni strani lige EBEL, op. p.) mnenje tako imenovanega strokovnjaka (ob tem z rokama pokaže narekovaje), ki je dejal, da smo z Andyjem izgubili srce in dušo ekipe in da zato nimamo možnosti za končnico. S tem se ne strinjam. Da, bil je velik del moštva, a srce in dušo ekipe smo ustvarili vsi skupaj. Posameznik ne more narediti take razlike, kot jo ekipa. Bil je pomemben člen, imel je vpliv, da se je moštvo razvijalo, tako kot se je, mladi so se od njega veliko naučili. A zdaj imamo novega vratarja, ki je enako dober, če bo v formi, med njima ne bo veliko razlike. Mogoče bodo tudi fantje zdaj drugače igrali pred našim golom, da bodo Miiki še bolj pomagali, da nam bo omogočil možnost za zmago.

Kaj bo treba narediti, da se uvrstite v končnico?
Ostati moramo zdravi, čeprav že danes ne bomo imeli na voljo najboljše mogoče ekipe. Pogrešamo gole Hunterja Bishopa, ki ni povsem zdrav. Imeti bomo morali tudi nekaj sreče, da se bo plošček odbil tudi v našo korist. Vsaka ekipa se mora boriti, treba bo dati vse, kar imamo, a po drugi strani fantje ne smejo biti živčni, treba je tudi uživati, se zabavati. Vse se lahko zgodi. Sprejemati bo treba najbolj pametne odločitve, pred nami je deset tekem v 22 dneh. Ne bo vse odločeno danes.

Borili se boste s petimi moštvi. Ste nad katerim presenečeni, da se je znašel v kvalifikacijski skupini, in ne v skupini za razvrstitev?
Celovški KAC. Vsekakor. Glede na proračun, glede na vse možnosti delovanja, ki jih ima, bi moral biti med najboljšo šesterico. Alba 19 me je presenetila. Bilo bi zelo, zelo čudno, če Salzburg, Vienna in Linz ne bi bili v zgornjem delu lestvice, glede na kvaliteto Beljačanov, sem pričakoval, da bodo med šesterico. Za Znojmo je bilo že na začetku sezone jasno, da so sestavili zelo dobro moštvo.

Danes odhajate v Bolzano, ki je ta konec tedna zamenjal trenerja.
Zelo čudno. Zelo. Vsaj zame. Liga je bila letos res izenačena, če pogledamo točke na lestvici, na njeni sredini ni bilo velikih razlik. Bolzančani so aktualni prvaki, a mislim, da lahko brez težav rečemo, da je šlo za enkratno stvar, ob pravem času so bili v najboljši formi. Zdaj jim ni veliko manjkalo do šestega mesta, zdi se mi, da so v zadnjih krogih večino tekem igrali v gosteh, to, da so tako zamenjali trenerja, se mi zdi zelo bizarno. Videli bomo, kako se bodo odzvali. Po navadi je tako, da ekipe po taki potezi nekaj tekem igrajo precej boljše. Lažje nam ne bo.

Grega Wernig

Sprejemati bo treba najbolj pametne odločitve, pred nami je deset tekem v 22 dneh. Ne bo vse odločeno danes.

Drugi del sezone boste začeli proti ekipi, ki je, odkar je v ligi EBEL, Olimpija še ni premagala. Bi vam bilo bolj všeč, če bi se za začetek pomerili s katerokoli drugo ekipo?
Mislim, da to zdaj nič ne pomeni. Po zadnjih tekmi, ki smo jo izgubili z 1:2 po podaljšku, sem zdaj že nekdanjemu trenerju Mariu Simioniju rekel, da jim bomo, če se bomo srečali v kvalifikacijski skupini, izprašili riti. Vem, moja ekipa ve, da jih lahko premagamo. Na zadnji tekmi so imeli veliko sreče, da so nas premagali. Ker so zamenjali trenerja, so se stvari malo spremenile. Hkrati je Bolzano ekipa, ki ima največ možnosti, da se uvrsti v končnico, na računu ima štiri točke oziroma dve zmagi. Ne verjamem, da lahko rečemo, da bo šlo že danes za tekmo ključnega pomena. Pri Bolzanu je težko igrati vsakemu, mogoče pa je to, da se bomo z najmočnejšo ekipo pomerili takoj na začetku, po desetdnevnem premoru, dobro. Prvih 20 minut bo zelo pomembnih za obe strani, ki bosta po tem premoru iskali pravi ritem igranja.

Bržčas se ne motimo, če rečemo, da pričakujete, da bodo vaši varovanci v to in ostalih devet tekem krenili z drugačnimi "glavami" kot v rednem delu. In če je tako, ali menite, da so pripravljeni oziroma zmožni narediti miselni preskok?
Da, tako mora biti in to pričakujem. To je naslednje poglavje v našem razvoju. Seveda sem jim na naši poti povedal, da je zdaj tisti čas, ko mora priti v ospredje ubijalski instinkt, da morajo biti zlobni, ker jim na ledu ne bo lepo. Za nekatere vem, da z njimi ne bo nikakršnih težav, da bodo stoodstotno pripravljeni na to fazo, za druge pa bo to velik izziv, še posebej za mlade. Videli bomo, kako se bodo znašli, kako se bodo odzvali. Mogoče celo ni tako slabo, da se bomo v startu srečali z Italijani. Bolzano je fizično najbolj močna ekipa, največ igra na telo, in kakorkoli se bo srečanje končalo, bo mogoče ta tekma poskrbela za še pravočasno streznjenje pred preostalimi devetimi. Drugače verjamem, da bodo fantje pripravljeni, kot morajo biti. Jaz sem (smeh).

Arsen Perić