stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(lg)
(lg)
0 08.12.2022 11:32:20

Slovenija z dvema zmagama

Lea Jere in Gaber Bor Zelinka
WCF
V ponedeljek sta na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v mešanih dvojicah slovenska predstavnika Gaber Bor Zelinka in Lea Jere iz Curling Kluba Ljubljana zaključila svoj nastop.

Z dvema zmagama in tremi porazi sta za las zgrešila nadaljevanje ter zasedla peto mesto v skupini. V skupinskem delu sta se pomerila z dvojicami iz Finske, Avstrije, Kazahstana, Nigerije in Gvajane. Zabeležila sta dve prepričljivi zmagi, 11:6 proti Nigeriji in 12:6 proti Gvajani. Na prvenstvu je igralo 26 ekip.

Curling malo drugače

Pravila pri igranju z dvema igralcema se malce razlikujejo od tistih s štirimi. Najbolj opazna razlika je predhodna postavitev enega kamna vsake ekipe v tarčo in pred njo. Naslednja je število kamnov v igri. En igralec meče prvi in peti kamen, drugi igralec pa drugega, tretjega in četrtega. Vsaka ekipa ima tudi pravico do "power play" igre, kjer se predhodna postavitev premesti iz sredine na rob ledu. Lahko jo uporabi samo enkrat.

Način dobivanja točk je enak kot pri tradicionalnem curlingu, pri katerem ekipa, ki ima svoj kamen bližje sredini tarče, dobi točko za vsak kamen, ki je bližje kot nasprotnikov. Mešane dvojice so leta 2018 postale tudi olimpijska disciplina. Takrat sta za Kanado osvojila zlato kolajno John Morris in Kaitlyn Lawes.

Mladinsko svetovno prvenstvo divizije B

Že čez nekaj dni se na mladinsko svetovno prvenstvo odpravljata mladinski reprezentanci. Tako moška kot ženska vrsta sta uvrščeni v drugo najmočnejšo kategorijo svetovnega mladinskega curlinga. Evropsko prvenstvo bo potekalo v Lohji na Finskem.

Slovenija ena redkih reprezentanc brez pravega ledu za curling

Res je, da je curling v Sloveniji komaj 12 let, vendar je ta ena redkih držav brez namenske dvorane za curling. Curling se v Sloveniji še vedno igra na hokejskih ledenih površinah, ki so za tekmovalni curling povsem neprimerne. Reprezentanti večino treninga opravijo v tujini, zato so njihovi mednarodni dosežki še toliko večji. Za primerjavo – Švica ima več kot 50 namenskih dvoran le za curling. 

Članki iz rubrike